Annonce
Debat

Debat: Jurister skal uddannes lokalt for at sikre arbejdskraft

Med oprettelsen af et skattecenter i Fredericia sikrer vi arbejdspladser til Syd- og Sønderjylland, men det er også første skridt i genopretningen af borgernes tillid til samfundets helt fundamentale institutioner.

Nu tager vi de første skridt til at genoprette borgernes tillid til samfundets helt fundamentale institutioner. For vi har landet en aftale, der styrker SKAT med 1.000 medarbejdere, og allerede i år ansætter vi 250 nye medarbejdere. Det glæder mig meget, at en del af dem kommer til at sidde på et helt nyt skattecenter i Fredericia. Og det er absolut tiltrængt. De seneste års skandalesager om blandt andet udbytteskat beviser, at det er tiltrængt med en styrkelse af SKAT.

Det nye skattecenter betyder samtidig, at vi får flere arbejdspladser i Syd- og Sønderjylland. Det glæder mig meget, for det er afgørende, at vi også sikrer, at det er attraktivt at bo udenfor de store byer. Det viser tallene også. Ifølge Danmarks Statistik ligger størstedelen af Syd- og Sønderjylland i den kedelige ende på gennemsnitlig disponibel indkomst per person over hele landet. Men det gavner Danmark, at vi er et land med lige muligheder, uanset om man bor i Tønder, Tåsinge eller Taastrup.

Når der kommer arbejdspladser ud til lokalområderne, skal vi samtidig sørge for, at den fornødne arbejdskraft er tilgængelig. Det blev jeg især klar over, da jeg for nylig besøgte Sikkerhedsstyrelsen i Esbjerg. Styrelsen er en af dem, der mangler arbejdskraft. Da de statslige arbejdspladser blev udflyttet, glemte man at flytte juristerne med. Med andre ord: Der er mangel på jurister i området, fordi flere af de udflyttede styrelser har brug for jurister til at skrive bekendtgørelser og lovforslag. Jeg er sikker på, at med de 10 styrelser, der er flyttet til Syd- og Sønderjylland, er manglen på jurister ikke et isoleret problem for Sikkerhedsstyrelsen.

Derfor vil vi i SF have en satellit af jura-uddannelsen til Esbjerg. Det kan være 50 pladser, der i første omgang oprettes. De skal være med til at sikre, at Sikkerhedsstyrelsen kan behandle sager, der vedrører borgerne.

Jura-uddannelsen behøver ikke være den eneste uddannelse, vi opretter en satellit af. Ønsker vi et Danmark i balance – og det gør vi i SF – så skal vi kunne tilbyde de uddannelser, som matcher behovet for konkrete kompetencer udenfor de store byer. For det er så vigtigt, at man kan uddanne sig i sit lokalområde. Det er nu engang nemmere at uddanne nogen lokalt og få dem i job lokalt, end det er at tiltrække arbejdskraft fra de største universitetsbyer. Det giver samtidig fremtidsmuligheder for de folk, som allerede bor i området og egentlig ikke har lyst til at flytte. Derfor vil vi se på en pulje, der skal finansiere udgifterne til nye uddannelser.

De højtuddannede bliver også en gevinst for lokalområderne. Ikke nok med, at de sætter deres fagkundskaber i spil. De betyder også noget for sammenhængskraften i lokalsamfundet. Vi ved, at højtuddannede ofte har flere ressourcer at gøre godt med. Derfor tager de også ofte del i nogle af de lokale udfordringer, som skal løses. Desuden giver det en styrkelse af opvæksten for børnene. De mødes på tværs af baggrund, miljø og etnicitet og spiller fodbold med børn, der kommer fra andre kår, end en selv.

Med oprettelsen af et skattecenter i Fredericia sikrer vi arbejdspladser til Syd- og Sønderjylland, men det er også første skridt i genopretningen af borgernes tillid til samfundets helt fundamentale institutioner. Næste skridt bliver, at vi sikrer, at Syd- og Sønderjyske arbejdspladser kan ansætte den arbejdskraft, de har brug for. Så styrelserne kan behandle de sager, som i sidste ende har stor betydning for borgerne. Kun på den måde sikrer vi et Danmark i balance.

Karina Lorentzen Dehnhardt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Læserbrev

Gøgeungen København

Esbjerg

Tre smittede familier tæt på at lukke Esbjerg Gymnasium: Borgmester kræver anden model for nedlukning

Annonce