Annonce
Debat

Debat: Jyske elmaster er nødvendige - for Energinet!

Forsyning: De herrer Søren Dupont Kristensen og Henrik Riis, Energinet, har i et læserbrev med overskriften "Jyske elmaster er nødvendige for en CO2-neutral fremtid for hele Danmark" fundet det nødvendigt, at tvære det ud i ansigtet på os vestjyder, at vi får elmaster, hvor meget vi end råber og skriger. ”Æv, bæv, bussemand” er stort set det eneste der mangler i artiklen, for at vi grødbønder helt forstår det.

Der henvises i artiklen til eksperthøringen, hvorom energinetbosserne siger: ”Ingen kan komme med svarene på, hvordan vi rent teknisk med en 400 kV-forbindelse skulle bære os ad med at grave mere ned under de givne forudsætninger.”

I læserbrevet har de imidlertid behændigt undgået at nævne hvad ”de givne forudsætninger” dækker over. For sandt er det, at alle eksperterne - uden undtagelse - havde tilføjelsen "under de givne omstændigheder" tilknyttet deres forklaringer.

"Under de givne forudsætninger" dækker over, at forbindelsen skal være færdig i 2023, og det skal være 400KV, så Viking Link kan indpasses.

”De givne forudsætninger” er defineret af Energinet, og en løsning som først kan stå klar i år 2024 er pr. definition ”ikke teknisk muligt”. Det er snildt med den slags definitioner.

Vi som overværede høringen kunne imidlertid høre Brian Vad Mathiesen forklare, at Viking Link modvirker grøn omstilling. Han har såmænd blot gjort sig den ulejlighed at læse Energinets Business Case hvori der står, at forstærkningen af den vestjyske forbindelse til 400 KV er nødvendig på grund af Viking Link.

Den øgede mængde vindmøllestrøm kan håndteres i nedgravede 150 KV forbindelser – ikke ifølge os, men ifølge Energinets Business Case. Viking Link er i al sin enkelthed et statsfinansieret tiltag, som tager otte milliarder kroner fra forbrugernes pengepung og putter i lommerne på for eksempel svenske Vattenfall eller tyske ejere af vindmølleparker i for eksempel Norge.

Energiministeren forsøgte på sit første samråd om Viking Link at finde blot én fortaler for projektet udenfor Energinet, og nævnte firmaet EA Energianalyse. At de skulle omtale Viking Link positivt, er i bedste fald noget af en tilsnigelse, for ser man konklusionen på firmaets rapport om Viking Link lyder hele citatet således: "Viking Link er en ganske okay, men ikke prangende investering, men varmepumper er en hamrende god investering". Siden da har tal fra Entso-e undermineret økonomien i Viking Link, så førende eksperterne nu siger, at projektet vil give et underskud i milliardklassen.

En investering i varmepumper vil over 30 år give et afkast på over 20 milliarder og medvirke til ægte grøn omstilling, hvorimod Viking Link kun hjælper strømproducenterne.

Professor Claus Leth Bak forklarede på eksperthøringen, at problemet består i, at man nu, i modsætning til tidligere, producerer strømmen et helt andet sted end der, hvor forbruget er. Og vel blæser det mere i Vestjylland end på Nordsjælland, men … det er nu også meget mindre til ulejlighed at have møllerne stående herovre, hvor de ikke generer solnedgangen over den biodynamiske persille i de økologiske, urbane haver i de store byer. I princippet kunne det jo ellers være ligegyldigt, om møllerne bliver står stille i Vestjylland eller på Nordsjælland, når Nordtyskland betaler Danmark for at stoppe vores møller i blæsevejr …

Professor Frede Hvelplund udtaler til TV MidtVest, at ”vi er ofre for vores egne manglende energipolitiske reformer”, for Danmark har ikke en plan for hvad vi skal bruge alt vores grønne strøm til. Vi laver en vindmøllepark, en vindmøllepark og så lige en vindmøllepark mere, og så satser vi på, at vores naboer, som i øvrigt gør præcis det samme, vil købe det, når vi ikke selv kan bruge det.

Den plan har den europæiske samarbejdsorganisation Entso-e for længst lagt i graven, men Energinet og Energiministeren ved bedre. De har tilsyneladende alternative fakta, som ingen andre end de selv forstår.

Ville man ægte grøn omstilling og ikke blot et spekulativt og på forhånd dødsdømt el-eksport-eventyr, investerede man i varmepumper og lignende og ikke i forbindelser til udlandet. Det er ikke vores ord, men derimod hørings¬eksperterne, men desværre har Energinet og Energiministeren ikke uventet kun fået fat i den del der passer ind i deres virkelighed.

Så at "Jyske elmaster er nødvendige for en CO2-neutral fremtid for hele Danmark" er kun sandt under ”de givne omstændigheder”. Hvis vi ville intelligent ægte grøn omstilling var de ikke nødvendige.

Så derfor er de jyske elmaster kun nødvendige for Energinet.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Garden på den kommunale finanslov

Der er jo ikke ligefrem, fordi pengene hænger på træerne, når det gælder økonomien i Vejen Kommune. I torsdagsavisen bragte vi her i avisen historien om, at Vejen Garden kan se frem til et tilskud på 75.000 kroner. Det blev politisk bestemt på det seneste møde i Udvalget for sundhed, kultur og fritid. Næppe var avisen på gaden denne grå og triste torsdagsmorgen, før en læser var i røret for at gøre opmærksom, at vi ikke skal længere tilbage end ved budgetvedtagelsen i november, da Vejen Byråd godkendte et budget med nedskæringer på ældreområdet. Hvordan kunne det så være rimeligt at bevilge penge til noget, der ikke ligefrem er velfærd? Holdningen fra vedkommende læser er taget til efterretning, og den pågældende blev også opfordret til et debatindlæg. Men der blev takket nej. Det var alene holdningen, der skulle afleveres. Der kan sagtens være dem, som ser en sådan bevilling i et kritisk lys, når politikerne i forbindelse med budgettet vedtager nedskæringer på eksempelvis ældreområdet. Ikke desto mindre så er holdningen herfra entydig; Det er altså at blande æbler og pærer. Det ville være alt for let – og også forkert – at sige nej til et kulturelt fyrtårn, som Vejen Garden vitterlig er, fordi der nu engang er foretaget nedskæringer på andre områder. Gardens præstationer i ind- og udland er indiskutable – og har været det i en endog ganske lang årrække. Vejen Gardens talentfulde unge og erfarne kræfter har adskillige gange været på podiet rundt omkring, og alene de mange danske mesterskaber, som er hentet hjem, vækker begejstring. Der skal for mange såmænd ikke mere til, end at garden trækker op ved et arrangement, før stoltheden melder sig. Det er ikke kun herhjemme, at Vejen Garden nyder respekt. Det gør garden også i udlandet, og forude venter eksempelvis deltagelse ved Berlin Tattoo senere i år samt EM i Rastede i 2021 og medvirken i Bremen Tattoo ligeledes i 2021. Garden er med til at sætte Vejen på kortet – også internationalt. Det hører ligeledes med, at Vejen Garden langt fra kun er de talentfulde drenge og mænd, som udgør fællesskabet. Bag garden er der et effektivt og travlt bagland, som med en stor frivillig indsats arbejder på at skabe de bedst mulige betingelser og rammer for, at garderne kan udfolde deres talenter. At der skal bruges penge på professionelle instruktører viser blot, at Vejen Garden er kommet op i en liga, hvor det koster at være med. Derfor er der ikke noget at indvende imod, at garden er kommet på den kommunale finanslov. GOD SØNDAG

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Annonce