Annonce
Debat

Debat: Kæmpemæssigt demokratisk problem for samfundsdebatten


Debat: ”Det, der er galt med verden er, at de dumme er så skråsikre på alting - og de kloge er så fulde af tvivl" eller ”Den eneste forskel mellem et demokrati og et diktatur er, at i et demokrati får idioterne lov at vælge - i et diktatur regerer de”.

Det er citater fra Bertrand Russell, filosof og nobelpristager i litteratur. Han er normalt kendt for at basere sin politiske teori på de kræfter i menneskesindet, som frembringer næstekærlighed og dæmper aggressioner, men selv han kan nå bristepunktet.

Han, som andre, har erkendt, at der findes mange bitre mennesker fyldt med vrede, jalousi, skuffelser og sorg, der åbenbart forløses - uden den mindste form for argumentation - igennem skråsikre ondskabsfulde, nedrige, brovtende og ynkelige tragiske udgydelser, som de retter mod andre.

Annonce
Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere chefkriminalinspektør hos Rigspolitichefen og tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste. Arkivfoto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix


Vi har måske alle en rem af huden, for jeg må erkende, at jeg selv har haft lyst til at bruge citaterne på min facebookside og i mine ”klummer”, men har været i stand til at styre mig, da jeg ikke bryder mig om at bruge ordene ”dumme” eller ”idioter” om andre.

Men jeg må desværre erkende, at dybt nede i det sorte af min sjæl, der hvor ”kældermennesket” huserer, findes der en slange, der hvislende frister mig til at kalde en ”spade for en spade”.

Det sker når modstanderne med citatfusk og fake news og uden den mindste faglige indsigt, endog hånligt, skråsikkert, injurierende og ærekrænkende tilsidesætter mine 41 års nationale såvel som internationale uddannelse og erfaring i politi- og efterretningsarbejdet og mit - i de seneste år - forfatter- og kommentatorvirke.

I forhold til andre deltagere i samfundsdebatten hører jeg til de heldige, der utvivlsomt bliver skånsomt behandlet, da jeg har undgået deciderede ”shitstorme”. Hadefulde, svinske angreb der har forsøgt at blæse visse politikere og en række indsigtsfulde kritikere omkuld.

Senest er det sket for Pernille Skipper, MF for Enhedslisten. ”Møgspanden” fyldte for meget, så hun trist er blevet ”knækket” og føler det som et nederlag at skulle udelukke en række personer, da hun ikke magtede at konfrontere dem med dialog og forståelse.

Det er gentagne gange gennem årene påpeget, at det er et kæmpemæssigt demokratisk problem. Ingen har dog fundet løsningen på dette problem af frygt for at komme i konflikt med ytringsfriheden, men der er grænser for, hvad man kan tillade sig at udtale sig om. Den grænse kaldes injurier som de er defineret i straffelovens paragraf 267.

Bestemmelsen kunne være redskabet til at dæmme op for problemet. Men den bliver sjældent brugt, især fordi, at den er privat påtaleundergivet, hvilket indebærer at man selv skal anlægge sag og bære omkostningerne.


Adgang til sociale medier bør kun ske via NemID - for der er alt for mange falske profiler og trolde på nettet.

Fra debatindlægget


Det bør ændres til, at bestemmelsen bliver offentlig påtaleundergivet. Det vil sige at man omkostningsfrit kan anmelde det til politiet eller anden offentlig myndighed, der så vurderer, om der er rimelig formodning om strafbart forhold.

Og sidst men ikke mindst bør adgang til sociale medier kun ske via NemID - for der er alt for mange falske profiler og trolde på nettet.

Indtil noget sådant bliver en realitet, vil jeg prøve at styre ”kældermennesket”, og satse på de kræfter i menneskesindet, som frembringer næstekærlighed og dæmper aggressioner, men måske i ny og næ citere fra injuriebestemmelsen for de ”du ...”.

Åh nej, nu var det lige før jeg faldt for fristelsen!

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); indehaver af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).


Annonce
Debat For abonnenter

Meningsmager Bertel Haarder: Kurt Westergaard var en sand frihedskæmper

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Inden Marco fyldte et år, fik hans forældre at vide, han kun havde seks måneder tilbage at leve i: De har kun en time om ugen med døende søn

Varde For abonnenter

Succes i specialklassen: Nu er hunde de nye hjælpelærere

Sydjylland

Syd- og sønderjyske forældre siger farvel til folkeskolen til fordel for fri- og privatskoler

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterer: Forsvarer overbeviser igen, og midtbanemand ramte den lige i rumpetten

Varde For abonnenter

Ægtepar i vejhelvede føler sig kørt over af kommunen: - De har taget røven på os

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Hvad er planen, hvis et land ikke lever op til klimamålene?

Haderslev

Efter oversvømmede gader: Nu advarer politiet - 'får du feber, skal du kontakte læge'

EfB

Hyballa: Jeg ville elske at arbejde med van der Vaart

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Pludselig dumpede bolden ned foran Mpindis fødder: Tordendrønet kom fra et uventet sted

Navne For abonnenter

Alle kendte Holger, der nu runder 100 år: - Heldigvis fejler knoppen ikke noget

Tarm

Mand død af ildebefindende under kørsel: Bilen trillede i grøften

Annonce