Annonce
Debat

Debat: Knkæk kviklånsindustrien. 15 procent skal være grænse for rente

I kampen for at tøjle den uansvarlige finanssektor skal Socialdemokratiet altid stå på forbrugernes side. Derfor er det på tide at stramme reguleringen af kviklånsindustrien så meget, at det reelt bliver helt umuligt at udbyde lånene.

Erfaringer fra Storbritannien og Finland har vist, at et renteloft over kviklånenes ÅOP - de årlige omkostninger i procent - er et særdeles effektivt redskab i kampen. Det finlandske omkostningsloft har været en medvirkende faktor til, at antallet af optagne lån er faldet med 80 procent, mens 40 udbydere har forladt markedet. Danmark skal følge trop og indføre et lavt renteloft på 15 procent for lånets ÅOP, samt et loft over strafrenten for misligholdt gæld.

Derudover skal det forbydes at lokke mennesker i gældsspiralen med gratis førstegangslån, lån trods registrering i RKI og flere kviklån ad gangen. Der skal indføres et straksforbud mod reklamer for kviklån.

Dette er blot et udpluk af de mange redskaber, regeringen bør tage i brug for at knuse kviklånsselskabernes forretningsmodel. Flere snedige låneudbydere har tidligere formået at omgå ny regulering ved eksempelvis at omlægge lånene, og derfor kan ét forslag ikke stå alene. Folketinget må derfor tage en lang række strenge værktøjer i brug for at sikre, at det reelt bliver helt umuligt at drive kviklånsvirksomhed i Danmark.

Som socialdemokrat kan jeg på ingen måde stå på mål for, at vi i Danmark tillader grådige kviklånsudbydere at tilbyde låneprodukter, der udgør regulære gældsfælder. Gældsindustrien skal lukkes ned nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Annonce