Annonce
Debat

Debat: Kostråd – ikke klimaråd

Pia Kjærsgaard
Annonce

Debat: Siden 1970, hvor Statens Husholdningsråd formulerede det første sæt kostråd til danskerne, er der blevet lyttet grundigt efter, når rådene er blevet opdateret med den nyeste sundhedsmæssige viden. Generationer af danskere kan huske, hvordan de er blevet introduceret til kostrådene i husgerningstimerne i folkeskolen med den berømte madpyramiden med fisk og kød i toppen. Et unikt eksempel på dygtig og målrettet rådgivning af danskerne, der har sat sig sine spor.

Men nu er den gode tradition desværre røget ud med badevandet. For da Fødevarestyrelsen den 7. januar sammen med den socialdemokratiske fødevareminister Rasmus Prehn præsenterede de nye kostråd var de ernæringsbaserede råd blandet sammen med hensyntagen til klimaet, så det såkaldte klimaaftryk fra vores fødevarer samtidig kunne reduceres.

Det er sikkert udmærket, hvis vi kan spise på en måde, der tilgodeser klimaet, men statens kostråd har de sidste 50 år handlet om korrekt ernæring - ikke politisk korrekthed. Derfor har borgernes tillid til rådene også været stor. Men nu hvor rådene ikke længere alene handler om ernæring, men også pludselig handler om reduktion af kuldioxid, så risikerer borgerne at miste tilliden til rådene – og det øger ikke folkesundheden.

Efter min bedste opfattelse skal man ikke blande kostråd og klimaråd sammen. Et er at spise så kroppen trives, noget andet er at spise klimavenligt. De kostråd, som Fødevarestyrelsen præsenterede den 7. januar, vil for de fleste danskere være helt umulige at leve op til – og hvad værre er, de behøver heller ikke leve op til rådene for alligevel at spise sundt og rigtigt!

I de gamle kostråd blev danskerne anbefalet at spise op til 850 gram kød og fisk om ugen. I de nye kostråd er det sat ned til 350 gram. Det svarer til godt og vel en tredjedel af en hakkebøf om dagen. Kostrådene er ikke ændret, fordi den ernæringsmæssige viden har ændret sig, men alene for at tilgodese klimaet.

Det eneste man opnår derved er at stemple helt almindelige danskere som usunde og risikere, at danskerne ikke længere lytter til rådene. Heller ikke de råd, der rent faktisk er baseret på god ernæring. Derfor må kostrådene igen handle om kost og ernæring – og ikke alt muligt andet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Nyt skattecenter til Tønder Kommune

Annonce