Annonce
Debat

Debat: Mette F. er oppe mod stærke modstandere

Jeg tror, Mette Frederiksen og Astrid Krag mener det godt og vil det rigtige.

Altså med udligningen mellem kommunerne. De siger, de vil tage fra de rige kommuner – de ligger alle i og nord for København – og give til de fattige kommuner, der stort set ligger alle andre steder.

Det sagde Mette Frederiksen igen i lørdags til de socialdemokratiske borgmestre. Jeg tror hende, men jeg er meget spændt på at se det konkrete forslag, der angiveligt skulle komme i denne uge.

Alle er enige om, at udligningssystemet har spillet fallit og burde erstattes med et, der er bygget fuldstændigt om. Det er der ikke tid til i denne omgang. Fair nok. Det kan jeg godt se. Men efter de nødvendige justeringer, der kommer nu, skal vi have gang i en uvildig kommission, der kan danne grundlag for et helt nyt udligningssystem.

Og netop fordi det nuværende system har spillet fallit, bliver det spændende at se udspillet til ’her-og-nu justeringerne’. Selv med de bedste intentioner er statsministeren oppe mod stærke modstandere.

En overborgmester, der skal kæmpe meget hårdt i København for at bevare landets mest prestigefyldte borgmesterpost i en by med færre og færre traditionelle socialdemokratiske vælgere. Et embedsværk på Slotsholmen, der alle med bopæl i de rige hovedstadskommuner har en – bevidst eller ubevidst – interesse i at fortsætte den massive ulighed, der skaber rigdom i deres lokalområde og reelt udplyndrer resten af landet.

Det er nemlig et faktum, som Mette Frederiksens egen boligminister har dokumenteret, at resten af landet hvert år overfører 28 milliarder kroner til hovedstaden, primært i form af overrepræsentation af statslige arbejdspladser omkring Slotsholmen. Hvortil kommer en lang række andre områder - kultur, uddannelser, byfornyelse, infrastruktur, selskabsskatter og dækningsbidrag - hvor hovedstaden får overført milliarder fra landets øvrige skatteborgere.

Det er jo praktisk for embedsværket at have god økonomi og masser af gode stillinger at vælge mellem. Og de rige hovedstadskommuners evige klagesang om, at de overfører mere end 14 milliarder kroner til ’Jylland’, har intet på sig. Den mellemkommunale udligning er i alt kun på 4,4 milliarder kroner, hvoraf en del går til Vestegnskommunerne. I runde tal taler vi altså om mindst 25 milliarder kroner, der skal omfordeles.

Jeg er spændt på at se, hvor langt af den vej embedsmændenes udspil imødekommer vores velmenende statsminister og indenrigsminister. Men jeg tror og håber på, at Mette Frederiksen og Astrid Krag holder fast i deres gode hensigter, og at de sammen med et stort flertal i Folketinget bliver enige om en ny udligningsordning, der vil tage væsentlige skridt mod at sikre en god og ikke mindst lige velfærd i hele Danmark.

Kim Ruberg
Annonce
Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nej tak til fjernvarmepligt

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Ligeglad med dagbøder på en million: Tre mands kamp om et elkabel går nu ind i sit tredje år

Varde For abonnenter

Skovrider er lettet og ærgerlig: Kronvildt indeholder små mængder af det kræftfremkaldende PFOS

Tønder

11 millioner lyttere: BBC sender radio om det sønderjyske kaffebord

Varde

Her blev ung bilist dræbt på stedet natten til tirsdag: Sådan skete det

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Kolding For abonnenter

Helle har ikke set sin nu afdøde biologiske far, siden hun var fem år gammel: Et opslag på Facebook bragte hende tættere på ham end nogensinde før

Billund

Legoland søger 600 nye sæsonmedarbejdere

Haderslev

Far tiltalt for psykisk vold mod søn: 'For sjov' gav han også jævnligt sine drenge og deres mor lammere på skulderen og trælår

Enkelte ansatte er blevet fyret efter krav om coronapas på job

Sønderborg

Trods hårdt ramt af pandemien: Lufthavn vurderer udvidelsesplaner igen

Esbjerg For abonnenter

Politikere skrider ind i sag om voldsomt svigt af  8-årige retarderede Victor: Ny byrådsprofil kalder det hykleri og mener, at det har foregået i årevis

Vejen

Langt om længe: Fortov fra øst til vest

Annonce