Annonce
Debat

Debat: Mette F. er oppe mod stærke modstandere

Jeg tror, Mette Frederiksen og Astrid Krag mener det godt og vil det rigtige.

Altså med udligningen mellem kommunerne. De siger, de vil tage fra de rige kommuner – de ligger alle i og nord for København – og give til de fattige kommuner, der stort set ligger alle andre steder.

Det sagde Mette Frederiksen igen i lørdags til de socialdemokratiske borgmestre. Jeg tror hende, men jeg er meget spændt på at se det konkrete forslag, der angiveligt skulle komme i denne uge.

Alle er enige om, at udligningssystemet har spillet fallit og burde erstattes med et, der er bygget fuldstændigt om. Det er der ikke tid til i denne omgang. Fair nok. Det kan jeg godt se. Men efter de nødvendige justeringer, der kommer nu, skal vi have gang i en uvildig kommission, der kan danne grundlag for et helt nyt udligningssystem.

Og netop fordi det nuværende system har spillet fallit, bliver det spændende at se udspillet til ’her-og-nu justeringerne’. Selv med de bedste intentioner er statsministeren oppe mod stærke modstandere.

En overborgmester, der skal kæmpe meget hårdt i København for at bevare landets mest prestigefyldte borgmesterpost i en by med færre og færre traditionelle socialdemokratiske vælgere. Et embedsværk på Slotsholmen, der alle med bopæl i de rige hovedstadskommuner har en – bevidst eller ubevidst – interesse i at fortsætte den massive ulighed, der skaber rigdom i deres lokalområde og reelt udplyndrer resten af landet.

Det er nemlig et faktum, som Mette Frederiksens egen boligminister har dokumenteret, at resten af landet hvert år overfører 28 milliarder kroner til hovedstaden, primært i form af overrepræsentation af statslige arbejdspladser omkring Slotsholmen. Hvortil kommer en lang række andre områder - kultur, uddannelser, byfornyelse, infrastruktur, selskabsskatter og dækningsbidrag - hvor hovedstaden får overført milliarder fra landets øvrige skatteborgere.

Det er jo praktisk for embedsværket at have god økonomi og masser af gode stillinger at vælge mellem. Og de rige hovedstadskommuners evige klagesang om, at de overfører mere end 14 milliarder kroner til ’Jylland’, har intet på sig. Den mellemkommunale udligning er i alt kun på 4,4 milliarder kroner, hvoraf en del går til Vestegnskommunerne. I runde tal taler vi altså om mindst 25 milliarder kroner, der skal omfordeles.

Jeg er spændt på at se, hvor langt af den vej embedsmændenes udspil imødekommer vores velmenende statsminister og indenrigsminister. Men jeg tror og håber på, at Mette Frederiksen og Astrid Krag holder fast i deres gode hensigter, og at de sammen med et stort flertal i Folketinget bliver enige om en ny udligningsordning, der vil tage væsentlige skridt mod at sikre en god og ikke mindst lige velfærd i hele Danmark.

Kim Ruberg
Annonce
Debat For abonnenter

Derfor står Tesfaye ved begyndelsen på en lang og besværlig rejse

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Mens der var pause: Socialrådgivere fanget på bånd i mindre pæn samtale om en borger

Tønder For abonnenter

Tønder Kommune med i opløbet om ny naturnationalpark: Kritiker frygter dyr vil sulte ihjel

Aabenraa

Landmænd frygter at solceller kan skade hønsene

Vejen For abonnenter

Idrætscenter vil bygge for 55 mio. kr.: Planlægger feriecenter med 180 senge

Kolding

Lærer på Kolding-skole vinder stor pris: Får hæder og en halv million kroner

Sønderborg For abonnenter

Beboer fortsætter kamp mod udlejer af nybyggede boliger: - Jeg forstår godt, at andre flytter

Debat For abonnenter

Meningsmager Bertel Haarder: Man kan lære uden at blive undervist - for eksempel i mesterlære

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Michael Boris har brugt ni spillere til tre positioner: Har SønderjyskE-træneren fået lagt brikkerne i sit offensive puslespil?

Varde For abonnenter

82-årige Poul Eriks opråb: Der skal røres op i den politiske vælling

Debat

Det mener JydskeVestkysten om ophævelsen af corona-restriktionerne

Annonce