Annonce
Debat

Debat: Når danskerne går på pension, skal de kunne løfte og lege med deres børnebørn

Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix
Annonce

En værdig tilbagetrækning handler ikke kun om, at man skal have lov til at stoppe, hvis man bliver nedslidt. Det handler også om, at dem, der starter tidligt med fysisk hårdt arbejde, skal have lov til at stoppe, inden man bliver så syg, at man slet ikke kan arbejde mere. De skal kort sagt kunne løfte og lege med deres børnebørn, når de har haft deres sidste arbejdsdag.

Derfor støtter Danish Crown og Fødevareforbundet NNF regeringens ambition om at skabe et mere fleksibelt pensionssystem.

Allerede i 2017 gik vi forrest og introducerede en seniorordning for de ansatte, så flere kunne få en værdig og tryg afslutning på arbejdslivet. I år blev seniorordningen indskrevet i overenskomsten mellem Fødevareforbundet NNF og Dansk Industri, så nu gælder den for alle medarbejdere på danske slagterier.

Mange begynder at arbejde på et slagteri i en tidlig alder. Arbejdet som slagter er fysisk hårdt, derfor arbejder vi målrettet for at skabe et godt arbejdsliv, som er forudsætningen for en god pensionisttilværelse for vores medarbejdere og medlemmer.

Danish Crown beskæftiger 23.000 mennesker på verdensplan, heraf ca. 8.000 i Danmark, hvoraf flertallet er slagteriarbejdere, som der næsten uden undtagelse er medlemmer af Fødevareforbundet NNF. Det tætte samarbejde imellem arbejdsgivere og fagforening, er noget af det, der gør, at Danish Crown kan løfte det ansvar, som påhviler en stor arbejdsgiver. ”Gode jobs til alle” er én af fem prioriteter i Danish Crowns bæredygtighedsstrategi. Den strategi forfølges i tæt samarbejde med Fødevareforbundet NNF.

Gode jobs handler om at sikre gode og trygge forhold på arbejdspladsen, om videreuddannelse og om at invitere dem på kanten af arbejdsmarkedet ind i fællesskabet på en arbejdsplads. Men gode jobs handler ikke kun om arbejdsmarkedet. Gode jobs er også trygheden i at vide, at der venter en god og værdig pensionstilværelse.


Det er en kendsgerning, at slagteriarbejde er hårdt med mange gentagelser. Det betyder, at alt for mange føler sig nedslidte inden pensionsalderen. Når man dertil lægger en stigende pensionsalder, synes vi, det er fair, at dem, der påbegynder et fysisk krævende arbejdsliv tidligt, også kan forlade arbejdsmarkedet tidligere.


Slagterifaget er i dag ét af de få fag, der er tilbage på det danske arbejdsmarked, hvor man kan komme ind kun med sit afgangsbevis fra folkeskolen i hånden og få et godt job med en løn, der kan forsørge en familie med et hus og en bil i garagen. Mange kommer unge ind i slagterifaget som ufaglærte, og bliver faglærte i løbet af arbejdslivet. Hos Danish Crown har 38% af vores slagteriansatte en anciennitet på mere end 25 år. Det er højere end det generelle tal i Danmark, hvor 36% har en tilsvarende anciennitet.

Medarbejdere er glade for at være hos Danish Crown, og de bliver længe hos os. Det er vi meget stolte af. Men det er en kendsgerning, at slagteriarbejde er hårdt med mange gentagelser. Det betyder, at alt for mange føler sig nedslidte inden pensionsalderen. Når man dertil lægger en stigende pensionsalder, synes vi, det er fair, at dem, der påbegynder et fysisk krævende arbejdsliv tidligt, også kan forlade arbejdsmarkedet tidligere.

Som virksomhed og fagforening krydser vi ofte klinger. Der vil være steder, hvor vi er uenige, men når det handler om den samlede erhvervspolitik og om at sikre rammerne for gode jobs. Dér står vi sammen.

Sammen tager vi ansvar for at skabe det bedst mulige arbejdsmiljø gennem arbejdslivet for at undgå ulykker og slid. Vi kan gøre rigtig meget for at undgå nedslidning. Vi arbejder målrettet med automatisering og hjælpeudstyr, med hyppige skift og sikring af maskiner. Alt sammen for at sikre et godt arbejdsliv med gode fysiske rammer. Vi kan gøre meget, men vi kan vi ikke gøre det alene. Hvis vi skal i mål, kræver det, at det politisk prioriteres, at dem, som starter tidligt i fysisk krævende jobs, også kan forlade arbejdsmarkedet tidligere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Tosprogede elever får lavere karakterer, og færre på Kolding Gymnasium har forældre med videregående uddannelse

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce