Annonce
Debat

Debat: Nødvendighedens politik og det omvendte studenteroprør på Københavns Universitet

Ledelsesgangen på Københavns Universitet (KU) er i skrivende stund blokeret af studerende.

Både rektor og dekan har efter sigende truet de opsætsige studerende med permanent udsmidning af KU. De unge humanister, der står i spidsen for blokaden, ligner ellers ikke autonome bz-typer. De ligner helt almindelige unge mennesker, der passer deres studier. De er blot alarmerede og indignerede over dekanens såkaldte målplan for de kommende år. I målplanen kan læses sætninger som denne:

“HUM vil gennem øget brug af samlæsning og sammenlægning af uddannelser dels styrke uddannelsesøkonomien, dels skabe mere robuste uddannelses- og forskningsmiljøer.”

Man bør altid være på vagt over for det politiske modeord “robust”. På jævnt dansk betyder den citerede sætning, at dekanen har tænkt sig at indføre obligatoriske tværfaglige emner og sammenlægge studier, der i dag kan læses som selvstændige fag, til områdestudier.

De nye tværfag er – som det fremgår af målplanen – discipliner som “globalisering” og “digitalitet”. De fag, som – af hensyn til uddannelsesøkonomien – kan sammenlægges, er for eksempel de små sprogfag. Med andre ord: På grund af økonomisk nødvendighed, og fordi ledelsen synes det er en god idé (?), kan man måske meget snart ikke længere studere tysk, fransk, spansk og italiensk som selvstændige sprogfag på landets ældste universitet.

Man kan dermed heller ikke uden videre rekruttere gymnasielærere fra de hæderkronede sprogfag. Det er sådanne perspektiver, der ligger til grund for de studerendes aktion.

Der er ingen grund til at misunde ledelsen af Det Humanistiske Fakultet på KU, som skal agere i et farvand præget af en form for nødvendighedens politik, men situationen er alligevel tankevækkende: I 1968 gjorde de oprørske studerende oprør mod “professorvældet”. I dag holder de unge humanister fast i fagligheden, mens de øverste i universitetshierarkiet vil/ser sig nødsaget til at opløse den.

Annonce
Mikael Busch
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce