Annonce
Sønderborg

Debat om ældres forhold handlede mest om mad

Ældre Sagens lokalafdelinger i Sønderborg-Sundeved, på Nordals og Augustenborg-Sydals havde inviteret 13 kandidater. Foto: Søren Gylling

Gymnasieelever drog til valgmøde hos Ældre Sagen for at lade sig overraske. Det skete ikke. Men de ældre deltagere fik et løfte. Politikerne lovede at arbejde for, at hjemmeboende ældre fremover også kan få leveret mad lavet samme dag.

Sønderborg: 29 gymnasieelever fra 2. c på Sønderborg Statsskole trak gennemsnitsalderen betydeligt ned, da Ældre Sagen onsdag eftermiddag holdt valgmøde i Frivillighedens Hus i Sønderborg.

- Vi har deltaget i valgmøde på skolen, der mest handlede om unge. Nu vil vi gerne høre kandidaterne fortælle om andre aspekter af deres politik, forklarede Rasmus Lützen.

Ældre Sagen havde indbudt 13 kandidater, en fra hver af de partier, der stiller op til kommunalvalget i Sønderborg Kommune. De kom vidt omkring: Over ensomhed, antal nattevagter på plejehjemmene, demente, hjælp til selvhjælp, ældremilliarder og forebyggelse.

Men mest af alt handlede det om mad:

- Vi vil arbejde for, at der kommer køkkener på alle plejehjem, hvor der kan laves frisk mad, erklærede Ragar Gardarsen fra Nye Borgerlige.

- Det er ikke mange år siden, at det duftede dejligt af mad på plejehjemmene. Det skal vi tilbage til, fastslog Marian Paysen fra Alternativet.

13 på stribe

Følgende kandidater deltog:Erik Lauritzen (S), Dorthe Mehlberg (DF), Dieter Jessen (SP), John Jensen (SF), Kristian Myrhøj (R), Marian Paysen (Alt), Kaj Holst (KD) Peter Hansen (V), Aase Nyegaard (F) Anders Brandt (EL), Ole Wandahl Stenshøj (K), Bruno Clausen (Alsisk P.) og Ragar Gardarson (Nye Borgerlige).F

Både Aase Nyegaard fra Fælleslisten og borgmester Erik Lauritzen, der her har mikrofonen, fortalte at de havde smagt den vakuumpakkede mad. Foto: Søren Gylling

Smager godt

De to kandidater var tilsyneladende ikke klar over, at frisklavet mad på plejehjemmene allerede er gennemført. Men som borgmester Erik Lauritzen forklarede, var der ingen private madleverandører, der bød ind på opgaven at levere varm mad også til hjemmeboende ældre. De får derfor stadig leveret vakuumpakket mad, de selv skal varme.

- Det fik min gamle mor også. Hun kunne aldrig spise op, så jeg blev da budt. Det smagte faktisk godt. Men nej, jeg vil selvfølgelig hellere have frisk mad, sagde Erik Lauritzen.

Stor set alle kandidater lovede at arbejde for varm mad til hjemmeboende, såfremt de ville blive genvalgt. Og står det til Kristian Myrhøj fra de radikale, bliver det så vidt muligt med økologisk og lokalt producerede råvarer.

Bruno Clausen fra Alsisk Parti benyttede sine tre minutters introduktion til at give hånd til første række. Foto: Søren Gylling
Annonce

Gik ikke i bad

Bruno Clausen fra Alsisk Parti forsøgte at få et nyt emne på bordet:

- Jeg har prøvet et eksperiment. Jeg gik ikke i bad i tre dage. Ja, I skulle prøve det. Start med to, så tre, fire og fem dage uden bad. Se så, om der nogle, der gider tale med jer. Min pointe er, at man skal finde penge til soignering indenfor ældreområdet, sagde han.

I Sønderborg Kommune kan ældre, der har brug for personlig pleje, maksimalt kan få hjælp til brusebad to gange i ugen. Det havde ingen andre kandidater dog lyst til at diskutere.

Forsamlingen ville drøfte forhold på plejehjemmene. Flere kritiserede, at ældre, der nok er bevægelseshæmmede, men ellers kvikke i hovedet, må bo dør om dør med sammen med demente.

- Der skal være plads til alle på et plejehjem, men alle skal også trives. Vi kigger på det, lovede Aase Nyegaard fra Fælleslisten.

- Det handlede meget om det samme. Det var plejehjem, plejehjem og plejehjem, konkluderede Rasmus Lützen efter mødet.

At maden fyldte en stor del af mødet, overraskede ham ikke.

- Genopvarmet mad er noget nyt for mange ældre. Derfor opfatter de det nok som et problem, sagde han.

2. c fra Sønderborg Statsskole mødte talstærkt op, og flere tog ordet. De ville diskutere transport og privatisering, mens andre hellere ville snakke om mad. Foto: Søren Gylling
Eleverne fra Sønderborg Statsskole deltog i deres livs første ældre-valgmøde. Foto: Søren Gylling
Det er ikke første gang, at Ældre Sagen samler kandidaterne til en snak om ældres forhold i Sønderborg. Det skete også op til det forrige kommunalvalg. Foto: Søren Gylling
Der gik næsten en time, før de fremmødte fik mulighed for at stille spørgsmål. Det begrænsede spørgelysten. Foto: Søren Gylling
Omkring 100 ældre og 29 unge deltog i Ældre Sagens valgmøde i Sønderborg. Foto: Søren Gylling
Borgmester Erik Lauritzen (S) til ældre-valgmøde i Sønderborg. Foto: Søren Gylling
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Meget lange ventetider på køreprøver: Frustrerede kørelærere kræver handling

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Tidligere kasserer i lokal partiforening dømt for mandatsvig: Overførte 136.000 kroner til privat brug

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg For abonnenter

Styrelse nægter at lukke Corona-ramt skole ned: Hver femte elev er smittet, og spredningen er gået amok

Aabenraa

På jagt efter det grønne guld: Nu får transportkoncern hæder for deres måde at have elever på

Mange er dybt berørt: Den fynske fodboldlegende Lars Høgh er død 62 år gammel

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Sønderborg

Socialdemokratiet har fordelt deres roller i det nye byråd

Esbjerg

Borgmestre raser efter besøg på Christiansborg: - Folketingspolitikere befinder sig jo på en anden planet

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Esbjerg For abonnenter

Tyskerne blev væk - men danskerne holdt gang i omsætning i turistbyer

Sport For abonnenter

VM-kommentar: Det er nye tider på landsholdet - og heldigvis for det

Sport

Kristina Jørgensen sprudlede og blev Danmarks topscorer: Det er bare super fedt, at vi kører dem over - se de herlige billeder

Annonce