Annonce
Debat

Debat: Ordet 'vildt' giver ikke grønt lys til dyremishandling

Debat: I naturparken Mols Bjerge har Naturstyrelsen Kronjylland gang i et ”rewilding”-projekt, hvor græssende dyr skal pleje naturen og bringe den tilbage til det, den engang var; urørt. Det betyder, at dyrene skal overleve på maden i området, og selv i vintermånederne må de ikke fodres. Det skal jo være naturligt. Dyrene er godt nok hegnet ind, men det tæller måske ikke?

Idéen i sig selv er meget uskyldig. Problemerne opstår i udførelsen af den idealistiske tanke om, at naturen skal genfødes.

Pia Kjærsgaard

I sidste uge blev en tilsynsrapport fra naturparken Mols Bjerge lækket. Det er smertende læsning. Flere af dyrene er døde af sult, og antallet af aborter blandt dem er steget, fordi de har været for svage til at føde. Træerne i området har tandmærker, fordi dyrene i ren desperation har forsøgt at spise barken eller endda forsøgt sig med giftige planter.

Annonce

Det er fuldstændig uacceptabelt. Jeg har derfor indkaldt miljøminister Lea Wermelin i samråd om sagen, så vi kan få alle fakta på bordet og sikre, at det ikke får lov til at fortsætte.

Vi skal passe på den danske natur, ja, men det skal ikke være på bekostning af dyreliv. De er ikke sat i verden for at dø i et naivt, menneskeskabt forsøg på at genskabe naturen med en indhegning af ”vilde dyr”. For det er ikke vilde dyr, der er tale om her. Det er dyr i fangenskab, og når dyr er i fangenskab, er det lovpligtigt, at de fodres. Den er ikke længere.

Jeg kan godt forstå, at forbipasserende fristes til at fiske gulerødderne frem til dyrene, særligt når de er så udmagrede, som de er. Når vi ser dyr, der lider, dyr, der sulter, og dyr, der forsøger at spise bark af træerne, fordi jorden er tømt for mad, så hjælper vi. Jeg er fløjtende ligeglad med, om det så ”saboterer” naturprojektet - det er simpelthen dyremishandling at nægte indhegnede dyr foder.

I 2020 indgik regeringen og støttepartierne en aftale om etableringen af 15 naturnationalparker, hvor naturen skal være vild og selvforvaltende. Den skal være urørt. Også i disse parker er planen at udsætte store græssende dyr som i naturparken Mols Bjerge, fordi der er jo en masse gode erfaringer at trække på.


Hvis regeringen vil have græssende køer i de nye naturnationalparker, skal vi have en garanti for, at de dyr ikke lider samme skæbne som dyrene i Mols Bjerge.

Fra debatindlægget


Det vil vi ikke lade ske. Hvis regeringen vil have græssende køer i de nye naturnationalparker, skal vi have en garanti for, at de dyr ikke lider samme skæbne som dyrene i Mols Bjerge. Vi skal have en garanti for tilskudsfodring i vintermånederne, hvis dyrene har brug for det.

Naturprojekter er ikke en undskyldning for dyremishandling. Det er ikke noget, man kan snige sig uden om, bare fordi man kalder flokken af indhegnede dyr for "vildt".

Dyremishandling er dyremishandling, og det kan ikke accepteres.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Nu er opgravningen af minkene i gang

Sydjylland For abonnenter

Ambulanceredderne troede, Morten var død: Sov uvidende på bagsædet, da hans kammerat kørte galt

Annonce