Annonce
Læserbrev

Debat Plejehjemmene

Ældresagen havde sat Sundhed og Omsorgsudvalget´s medlemmer på dagsordenen, for at få uddybet budget beslutningerne, samt give mulighed for spørgsmål i det fremadrettede samarbejde ved et møde i Ældresagens lokaler i Esbjerg.

Et meget positivt tiltag.

Det faldt mig for brystet, at der var huller i basalviden om plejehjemmene for nogle af byrøddernes vedkommende, omend det er forståeligt, når man ikke har sin daglige gang på plejehjemmene.

Det sprang i øjnene, at der virkelig er behov for, at ansatte i plejecentrene målrettet klæder byrødderne bedre på, såfremt der skal ske en bedre udnyttelse af midlerne på områderne. Altså et mere eller mindre formaliseret samarbejde i det daglige.

Det kunne også ske ved, at byrødder i højere grad var med på en lytter i det arbejde, som foregår på det enkelte plejehjemsområde. Jeg tænker her på pårørende- og frivillige grupper.

Det kom også frem på mødet, at det halter lidt på dette kontaktområde, med pårørende-frivillige grupper, i Esbjerg byområdet, set i forhold til plejehjemmene ude i landområderne.

En opgave for os i Esbjerg byområde set i forhold til en bedre udnyttelse af midlerne for at få plads til mere/flere varmehænder.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Annonce