Annonce
Debat

Debat: Regeringen er i gang med at centralisere i København

Annonce

Udflytning: Da Venstre havde regeringsansvaret, brugte vi mange kræfter på at flytte statslige arbejdspladser fra København og ud i landet. Det var bestemt ikke nogen let opgave. Hele det københavnske parnas af mediefolk og meningsdannere udråbte det nærmest som jordens undergang, at man som akademiker kunne risikere at bo og arbejde i Jylland.

Vi igangsatte udflytningen for at skabe en bedre balance i Danmark med vækst, udvikling og bosætning i hele landet.

Dengang påstod socialdemokraterne, at de bakkede op om Venstres beslutning. Nu ser det ud til, at opbakningen mildest talt var halvhjertet. Statslige arbejdspladser bliver nu rykket tilbage til hovedstaden, og det er næsten grinagtigt, at en chefstilling til Landbrugsstyrelsen i Augustenborg på Als er angivet med tjenestested København. Samtidig vil socialdemokraterne ikke følge aftalen om et nyt erhvervsklagenævn, der efter planen i år skulle oprettes og placeres i Nævnenes Hus i Viborg. Det er rigtig ærgerligt, at regeringen ikke vil fastholde den udflytning vi igangsatte.

For en by som Randers har det betydet rigtig meget, at det lykkedes at få 160 statslige arbejdspladser til byen. Det er med til at styrke bosætningen og gøre kommunen interessant for hele familien, når der skal vælges bopæl. Jeg håber virkeligt ikke, at de arbejdspladser ligeså stille rykkes væk fra Randers igen. Det var nemlig tilfældet sidst vi havde en socialdemokratisk regering (2011-2015). Her blev der, samlet set, rent faktisk rykket flere statslige arbejdspladser til hovedstaden end ud af hovedstaden.

I Venstre vil vi kæmpe med næb og kløer for, at statslige arbejdspladser ikke rykkes til hovedstaden, men er fordelt ud over landet. Ved at have statslige arbejdspladser i hele landet, så kan man tage en uddannelse på et universitet eller en uddannelsesinstitution i nærheden og efterfølgende også få et job – uden nødvendigvis at skulle rykke teltpælene op for at flytte til København og lede efter en lille, men dyr bolig.

Der er rigtig mange fordele ved at bo og stifte familie udenfor de store byer, men for at det skal være en reel mulighed, så kræver det, at der er arbejde at få, uanset ens uddannelsesmæssige baggrund. Her er udflytningen af statslige arbejdspladser et af de greb vi kan skrue på. Det kræver politiske mod og vilje, for der er ingen tvivl om, at det ikke er noget man bliver populær på blandt embedsmændene på Slotsholmen.

Michael Aastrup Jensen, Venstre.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce