Annonce
Debat

Debat: Replik til SF - hykleriet driver tykt af SF i parlamentet

Klima: I torsdagens avis angriber SF’s medlem af Europa-Parlamentet Kira Marie Peter-Hansen os socialdemokrater for uansvarlighed, fordi vi stemte imod EU’s budget for 2020.

Peter-Hansen overser eller ignorerer bare, at der snart venter en langt større budgetkamp, nemlig den om EU’s syvårige budgetramme, som skal vedtages næste år. Her står Danmark til at skulle betale 2-5 milliarder ekstra kroner om året, hvis vi socialdemokrater ikke sætter foden ned, når nu Peter-Hansen og hendes partifæller ikke vil det.

Der er nemlig ikke grund til at øge budgettet. Et af EU’s største lande, Storbritannien forlader om lidt EU. Alligevel bliver administrationsudgifterne ved med at stige. Det er ikke seriøst. Der går en lige linje fra 2020-budgettet til det syvårige budget. Vi mener ikke, det skal være dyrere at være med i EU, og det signal sender vi allerede nu.

EU’s indsats på klimaområdet skal i den grad prioriteres højere end i dag. Men pengene kan og skal findes inden for rammen af det ordinære budget. Så kan Danmark og de øvrige medlemslande investere milliarder i den grønne omstilling nationalt, som S og SF for eksempel netop er blevet enige om i den danske finanslov. De penge, som vi én gang har sendt til EU, kan vi ikke investere i klima, bedre psykiatri og minimumsnormeringer i Danmark. Vi skylder at være med til at finde pengene. Det er ansvarlighed.

Samtidig skal vi omlægge de EU-penge, som allerede findes, så EU ikke støtter sort energi og landbrugsstøttesvindel i Ungarn. Kun hvis medlemslandene og EU’s budgetter trækker på samme hammel kan vi gøre os håb om at nå klimamålene i 2030 og bremse klimakrisen. Kira Marie Peter-Hansen angriber os for at være uansvarlige og for at gamble med vores grønne aftryk på 2020-budgettet. Men her bliver hykleriet for tykt.

Hvor var Peter-Hansens påståede ansvarlighed, da den nye EU-Kommission i samme ombæring skulle stemmes igennem, og hun valgte ikke at stemme for? Kommissionens arbejde skal i gang hurtigst muligt, så vi kan begynde at opfylde EU’s klimaambitioner. Derfor stemte vi for, derfor er Kommissionen nu endelig i arbejdstøjet og derfor kan vi nu blandt andet se frem til, at Kommissionen fremlægger sine planer for EU’s grønne omstilling allerede den 11. december.

Havde det været op til Peter-Hansen og resten af SF, kunne vi kigge langt efter den plan indtil næste år.

Annonce
Christel Schaldemose
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Annonce