Annonce
Debat

Debat: S øger de offentlige ydelser og fastholder folk på kontanthjælp

I Danmark er vi så privilegerede, at vi har råd til - og også prioriterer - at tage os af dem på bunden af samfundet. Fællesskabet hjælper dig, hvis du er syg eller arbejdsløs. Det synes jeg er fantastisk.

Men det må aldrig blive sådan, at vi opgiver folk. At vi opgiver kontanthjælpsmodtagere, der står uden arbejde. At vi parkerer dem med en månedlig kontanthjælp i hånden.

Vi skal gøre, hvad vi kan for at få dem til at være en del af det arbejdende fællesskab. Så de kan bidrage med dét, de kan.

Derfor ærgrer det mig, at den socialdemokratiske regering nu har besluttet at hæve ydelserne til især arbejdsløse indvandrere. Det gør det, fordi jeg ikke tror på, at det hjælper kontanthjælps- eller integrationsydelsesmodtageren tættere på et arbejde – som jo må og bør være målet.

I stedet for at hæve ydelserne til især arbejdsløse indvandrere, som den socialdemokratiske regering gør, bør man fokusere på at få folk i arbejde. Og det er både for forældrenes og børnenes skyld.

Venstre stod i spidsen for at indføre kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, som har sikret, at det i dag bedre kan betale sig at skifte kontanthjælpen ud med et arbejde. Og siden vi indførte kontanthjælpsloftet, er antallet af kontanthjælpsmodtagere raslet ned. Det er en kæmpe socialpolitisk sejr.

Jeg tror ikke på, at der er nogen mennesker, som har godt af at være parkeret år efter år på eksempelvis kontanthjælp. For børn fortjener at se mor og far stå op om morgenen og gå på arbejde. Det handler om at være et forbillede for børnene. Det handler om at lære dem, at hvis man kan, så skal man forsørge sig selv og sin familie.

Jeg har stor tiltro til, at vi alle sammen har en rolle at spille på arbejdsmarkedet. Ingen kan alt, men alle kan noget. Derfor mener jeg ikke, at Socialdemokratiets politik hjælper nogen. Tværtimod. For den bidrager til, at flere bliver fastholdt på passiv forsørgelse. Og det ender med at gå ud over os alle, blandt andet vores muligheder for at investere i vores fælles velfærd.

Annonce
Fatma Øktem
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Danmark

I Nordjylland har de flyttet et fyrtårn: Men det er ikke første gang, en fantastisk flytning vækker opsigt

Annonce