Annonce
Debat

Debat: Samfundets helte - kvinderne - går forrest i genåbningen af Danmark

Der er taget hul på genåbningen af Danmark og efter påske skal daginstitutionerne åbne op igen og de mindste skolebørn skal tilbage på skolebænken. Hverdagen kommer til at se anderledes ud, og skoler og institutioner arbejder lige nu på fuldt tryk for at finde løsninger, som kan skabe ikke bare de bedst mulige rammer for børnene, men også de mest forsvarlige under den krise, som lige nu pågår. Det er ikke en nem opgave.

Klar til at møde på arbejde står det pædagogiske personale i vuggestuer og børnehaverne og lærerne i skolerne – og langt størstedelen er kvinder. Det er her vi finder en af de store kønsforskelle i samfundet. Tal fra 2017 viser, at kun 6,7 procent af børnehavepædagogerne er mænd, og i vuggestuerne er tallet sølle 2,7 procent. Det er altså altovervejende kvinder, som nu skal tilbage på arbejdsmarkedet for at varetage genåbningen af landet.

Samtidigt knokler sundhedspersonalet på sygehuse og plejehjem – og mon ikke også der her er en kønsulighed at spore. Kun 3,5 procent af sygeplejerskerne er mænd, og på uddannelsen til SOSU-assistent er kun 7 procent af eleverne mænd.

Lige nu (og generelt) er de allervigtigste funktioner i samfundet – de stillinger, som vi absolut ikke kan undvære – altså hovedsageligt besat at kvinder.

Og hvad er så min pointe med det? Pointen er, at ikke bare er det ærgerligt, at der er en ekstrem skævvridning i de forventninger, som vi har til henholdsvis mænd og kvinder, som ofte skaber grundlag for de valg, man tager i livet. Men mest af alt at de grupper, som i dag varetager kritiske funktioner for samfundet, også er dem, som vi lønner allerdårligst, som har de ringeste arbejdsvilkår, og som nu kommer i højere risiko for at blive smittet.

Sygeplejerskerne løber i forvejen for stærkt, det pædagogiske personale i daginstitutionerne, har ofte ikke hænder nok til de mange børn, som har brug for deres opmærksomhed, og SOSU-assistenterne på plejehjemmene har så godt som aldrig tid til en kop kaffe med de ældre.

Samfundets helte har fortjent højere løn og bedre arbejdsvilkår!

Nanna Bonde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Annonce