Annonce
Debat

Debat: Spin og kroner - partistøtte skal ikke bruges til beskidte tricks

Hvis De, kære vælger, troede, at regeringen arbejder 24/7 for en ny retning for Danmark - ja, så kan De godt tro om: Hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt med egne ord gik ”reform-amok”, er Mette Frederiksen gået spin-amok. Senest med en nu herostratisk berømt mail sendt til Jyllands-Posten med opfordring til at gå efter Venstre med beskidte tricks.

For så vidt er der ikke noget nyt under solen: Politiske partier har alle dage angrebet hinanden. Men Socialdemokratiet har bevæget sig længere ud i spin end noget tidligere regeringsparti. Timingen er katastrofal al den stund, at mailen er sendt ud samtidig med, at statsministeren prædiker tillid, åbenhed og ærlighed. Det dobbeltspil, der er blevet afsløret, risikerer at forpeste forhandlingerne om den vigtige udligningsreform, men også om andre store reformer, der forudsætter bred politisk opbakning.

Mailen skal ses i sammenhæng med, at det er kommet frem, at Socialdemokratiet løbende manipulerer og intimiderer eksperter, organisationsfolk og journalister, hvis de tillader sig at kritisere S. Socialdemokratiet har fjernet embedsmænd, der ikke er ja-sigere. Og har ansat en hær af spindoktorer – hvoraf nogle er forklædt som almindelige embedsmænd. Spinnet resulterer også i vildledende påstande, for eksempel den om større mistillid mellem danskerne, som regeringen nu baserer sin politik på.

Der har været røster fremme om, at Mette Frederiksen skulle fyre top-spindoktoren Martin Rossen efter den seneste skandale. Det kommer ikke til at ske. Uden Martin Rossen var Mette Frederiksen aldrig blevet statsminister. Fra de helt unge år har Rossen hjulpet, rådgivet og vejledt Frederiksen. Frederiksen og Rossen kommer og går sammen i statsministeriet.

Men sagen bør give anledning til, at Folketinget ser nærmere på reglerne for den generøse partistøtte. De politiske partier svømmer i penge i disse år. Bertel Haarder, det længst siddende folketingsmedlem, udtrykker det derhen, at ”nu har vi rigeligt”. Tanken med at øge partistøtten var at højne kvaliteten af det politiske arbejde. Ikke at skatteyderne skulle betale for, at de politiske partier bruger de ekstra ressourcer på at undergrave hinanden og vildlede og snyde vælgerne.

Mette Frederiksen bør give ikke bare Venstre, men også offentligheden, en uforbeholden undskyldning for det dobbeltspil, som mailen afslører. Og omdefinere Rossens rolle. Han er aldeles fejlcastet som den, der skal levere de beskidte tricks. Rossen bør fremover koncentrere sig om at skrive statsministerens taler og tænke langsigtet, udvikle de politiske visioner – fra mit samarbejde med Rossen kan jeg bekræfte, at det er her hans styrke ligger. Frederiksen bør dekretere, at spindoktorerne fremover beskæftiger sig med politik-udvikling og ikke med undergravning eller intimidering af politiske modstandere.

Når vælgerne kan se, at politikerne bruger kræfterne på Christiansborg på taktik og fnidder og ikke på et bedre sundhedsvæsen, en ordentlig folkeskole og den grønne omstilling; ja, så vokser politikerleden. Derfor bør Mette Frederiksen snarest tage skeen i den anden hånd…

Erik Boel
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbne kirker var tåbelig ide

Bevares. Vi kan nok alle trænge til et trøstende ord i denne krisetid med udsigt til både sygdom og økonomisk nedtur. Her er det kristne budskab om tro, håb og kærlighed så relevant som nogensinde. Men vi behøver ikke at være fysisk sammen om den oplevelse. Den moderne teknologi byder på rigelig mulighed for at forrette gudstjenester på utraditionel, men sikker vis. Derfor må man undre sig over, at Kirkeministeriet i første omgang besluttede at åbne kirkerne til påske. Naturligvis er påsken en af kirkeårets største helligdage. Men enestående forhold kræver også enestående løsninger. Den nuværende epidemi er absolut en af de undtagelser, der berettiger til for en gangs skyld at aflyse den fysiske kirkegang – selv i påsken. Statsminister Mette Frederiksen har stillet danskerne i udsigt, at vores samfund langsomt kan åbne op igen efter påsken. Betingelsen er, at smittekurven fortsætter med at flade ud. Det sker imidlertid kun, hvis vi viser agtpågivenhed og undgår letsindig adfærd. I praksis vil det formentlig i de fleste kirker være muligt at gennemføre en påskegudstjeneste med god afstand mellem deltagerne. Ikke desto mindre er netop en gudstjeneste netop et eksempel på, at flere mennesker unødigt forsamles. Derfor er det godt, at beslutningen nu er trukket tilbage. Blandt andre sognepræst Dennis Voss Stensgaard fra Vester Nebel havde på forhånd afviset at holde gudstjeneste. I hans tilfælde kunne det ske med god samvittighed. Han er sygemeldt, fordi han formentlig selv er smittet med coronavirus. Ikke desto mindre gav han i utvetydige vendinger udtryk for sin frustration over kirkeministeriets udmeldinger. I hans øjne var det blandt andet en hån mod de unge, der netop på grund af den aktuelle epidemi har fået udskudt deres konfirmationer til august og september. Koldings borgmester, Jørn Pedersen var enig og opfordrede andre præster til at følge Dennis Voss Stensgaards eksempel. Lykkeligvis bredte den sunde fornuft sig til sidst også til ministeriet.

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce