Annonce
Debat

Debat: Statens Kunstfond er politisk tonedøv

Debat: Det er en rigtig, rigtig dårlig idé at flytte penge fra de musikalske grundskoler i mindre byer til skolerne i de fire største byer. Men argumentationen fra Statens Kunstfonds københavnerorienterede og politisk tonedøve bestyrelse for at gøre det er meget interessant. Den viser i øvrigt også, at Statens Kunstfond ikke blot er politisk tonedøv, men simpelthen ikke ved noget om de reelle økonomiske forhold for dansk kunst og kultur.

Kunstfonden argumenterer for, at pengene til musikskolerne skal fordeles efter indbyggertallet i de områder, skolerne optager elever fra. Super god idé. Lad os straks overføre den til alle statsstøttede kulturområder.

JFMNORMAL - Kim Ruberg, formand for foreningen Bedre Balance. Foto: Morten Pape


Annonce

Det er nemlig et simpelt faktum, at mellem to tredjedele og tre fjerdele af statens kulturpenge på langt de fleste områder bliver brugt i hovedstadsområdet, hvor kun en tredjedel af landets indbyggere bor.

Balance Danmark har tidligere set på fordelingen af statens kulturpenge. For eksempel modtager hovedstadsområdet hele 71 procent af Kulturministeriets udbetalinger til biblioteker, mens to tredjedele af Danmarks befolkning må nøjes med 29 procent.

Udbetalinger til scenekunst følger samme mønster. Her falder 72 procent af Kulturministeriets udbetalinger til hovedstadsområdet, mens resten af Danmark må nøjes med 28 procent.

På museumsområdet modtager hovedstadsområdet også 72 procent, mens resten af landet må nøjes med 28. På trods af dette er der flere museumsbesøgende uden for hovedstadsområdet end besøgende på de alt for højt støttede museer i hovedstadsområdet.

Teaterstøtten viser samme mønster. 71 procent går til teatre i hovedstadsområdet, mens resten af landet må nøjes med 29.

Generelt er det altså sådan, at to tredjedele af danskerne i stilhed og alt for passivt gennem årtier har fundet sig i, at mere end syv ud af 10 statskroner til kultur bliver brugt i hovedstadsområdet.

Men så opdager Statens Kunstfond fra sit københavnske elfenbenstårn, at der er et område, hvor de store byer modtager for lidt: de musikalske grundskoler. Det må de da gøre noget ved, og så skyder de sig ikke blot i foden, men gennem hovedet ved at foreslå, at pengene skal fordeles efter indbyggertal.

Kære Joy Mogensen, kære politikere. Fra resten af Danmark skal der lyde et fuldtonet: ”Ja tak”. Hvis vi får vores rimelige andel af statens kulturpenge, skal vi nok kompensere for nedgangen af støtte til de musikalske grundskoler. Så vil alt andet musik- og teaterliv i det lokale Danmark nemlig blomstre op og skabe nye, kreative og spændende synergier med musikskolerne.

Og princippet er rigtigt. Lad statens skattepenge tilgå danskerne i forhold til, hvordan vi er fordelt i vores pragtfulde land. Det må være en let politisk opgave. Den er jo allerede analyseret, godkendt og foreslået af Statens Kunstfond.


Lad statens skattepenge tilgå danskerne i forhold til, hvordan vi er fordelt i vores pragtfulde land.

Fra debatindlægget


På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); indehaver af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).

Annonce
Debat For abonnenter

Derfor er der udsigt til jobfest trods lukning af Vestas-fabrik på Esbjerg Havn

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Butikscenter står snart halvtomt: Kommunen arbejder på femte år videre med at etablere lyskryds i området

Esbjerg For abonnenter

Fængselsdom: 21-årig mand voldtog hash-lammet kvinde to gange efter at have givet hende en stærk joint

Aabenraa

Om et år går det løs: Lokal vognmand skal hente de nye affaldsbeholdere

Nordtyskland

Stor kontrol: Bulgarsk lastbilchauffør var undervejs med ubetalt kæmpebøde og smuglercigaretter

Esbjerg

Voldsomt dobbelt-uheld på Esbjergmotorvejen: Mand hastet på hospitalet

Kolding For abonnenter

Voldtægtssag skaber utryghed hos beboere i ungdomsboliger: - Jeg føler hele tiden, jeg skal gå og holde øje med, hvem der render rundt her

Debat

På kant: Enten gør vi det i fællesskab - eller også gør vi det ikke

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg For abonnenter

Havnearbejdere strammer skruen: Blokade om undervandsbåd lammer Esbjerg Havn

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Sønderborg For abonnenter

Ulkebøldam: Rensningen er begyndt, men slutdato er stadig ukendt

Esbjerg For abonnenter

Politikerne tøver med udstykning i Andrup: Nervøse ved udsigt til oversvømmelse af nyt boligområde

Haderslev

Borgmester: - Ingen vilde heste, bisoner eller kvæg i Pamhule Skov

Annonce