Annonce
Debat

Debat: Straf kyniske bagmænd – ikke de sårbare

Wild West: Mange danskere fik før jul et kig til skyggesiden på arbejdsmarkedet. Knap 600 kinesiske kokke har fået dansk arbejdstilladelse ved oftest fiktive aftaler om plus 35.000 kroner per måned, mens den barske realitet er ned til 20 kroner i timen, minimum 12 timers arbejde i døgnet ugens 7 dage tilsat tarvelige overnatningsforhold.

Udnyttelsen af sårbare kolleger sker ved omgåelse af beløbsordningen, som skal sikre danske virksomheder adgang til kvalificeret arbejdskraft fra lande uden for EU, når det er nødvendigt.

Kort efter stod det klart, at budtjenesten Wolt og rengøringsvirksomheden Happy Helper systematisk har rekrutteret unge, blandt andet fra Sydamerika, på den såkaldte working holiday-ordning.

Kun en enkelt af de danske platformsvirksomheder, Hilfr, har indtil nu vist vilje til at indgå overenskomst med fagbevægelsen og sikre arbejdstagerne fair vilkår og rettigheder. Derimod vedkender Wolt og Happy Helper sig ikke arbejdsgiveransvaret, men udnytter her de unges sårbare situation i et fremmed land til at få billig arbejdskraft og lave huller i sikkerhedsnettet ved at kræve, at arbejderen laver sit eget lille, selvstændige firma.

Tilsvarende har vi set såkaldt ”selvstændige” vognmænd uden lønmodtagerrettigheder køre for eksempelvis nemlig.com og GLS.

De grove tilfælde er langt fra enestående. Myndighedsindsatsen imod social dumping viser, at hver anden virksomhed, der beskæftiger udenlandsk arbejdskraft, får påtale fra Arbejdstilsynet – og tre ud af fire af disse sanktioner vedrører alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen, som betyder fare for liv og helbred. Man oplever jævnligt, at arbejdere uden lovligt ophold stikker af, når Arbejdstilsynet dukker op, og antallet af politisager vedrørende frihedsberøvelse stiger voldsomt.

Der er tale om Wild West-tilstande inden for udsatte brancher, som kan synes helt uforståelig for danskere med gode jobs under ordnede forhold. Det kalder på massiv myndighedskontrol, klare regler for arbejdsgivere og hårde sanktioner. Ikke over for udenlandske kolleger, der knokler for at få lidt mere til dagen og vejen, men sanktioner over for bagmænd, der kynisk udnytter de sårbare og i bedste fald ”blot” misbruger ordninger for udenlandsk arbejdskraft.

Annonce
Henning Overgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ingen grund til Corona-panik

Så er dét sket, som vi længe har vidst var overvejende sandsynligt: Coronavirus er kommet inden for landets grænser. En medarbejder ved TV2 har været på ferie i Italien og har med sig hjem fra skiferien bragt virussen, og nu træder det danske virusberedskab i kraft. Det må vi have tiltro til, men allerede nu meldes om butikker, der tømmes for håndsprit, og andre reaktioner, som kunne være forløbere for egentlig panik, og det er der ingen grund til. Omend mange er døde af Coronavirusen særligt omkring epicentret i millionbyen Wuhan i Kina, er den ikke, som vi også forleden bemærkede på denne plads, særlig farlig. Det foreløbigt største studie af den nye Coronavirus, Covid 19, fra Kina viser, at der er en dødelighed på 2,3 procent hos en gruppe smittede, hvor eksempelvis den for nogle år siden så frygtede SARS-virus havde en dødelighed på ti procent. I farlighed minder Corona altså mest om en almindelig influenzavirus, og derfor skal vi heller ikke gå i panik og lukke landet ned, fordi smitten nu er kommet inden for landets grænser. Coronavirus smitter mellem mennesker nøjagtig som influenza gør, det vil sige ved nys og host samt ved direkte kontakt. Det betyder også, at man skal opføre sig nogenlunde på samme måde. Undgå at være for tæt på mennesker, der nyser og hoster, samt sørge for en god håndhygiejne. Som altid er ældre og svagelige særligt udsatte, mens børn ikke ser ud til i særlig grad at blive ramt. Selvfølgelig er det angstprovokerende, når vi i en globaliseret og rejselysten verden rammes af en virus, der indtil videre ingen vaccine er imod. Men alt tyder på, at denne virus er relativt harmløs, og udviklingen i Kina er sådan, at antallet af nye smittede har været faldende siden januar. Faldet er kommet, efter den kinesiske stat i begyndelsen groft undertrykte redelige lægers opråb om et problem, men efter man opgav at lyve herom, ser det ud til, at man er ved at få styr på situationen. I et åbent og oplyst samfund som det danske, er vi heldigvis fri for den slags mummespil.

Annonce