Annonce
Debat

Debat: Succesrige uddannelser falder på centralisering

Danmark mister måske endnu en vigtig og succesrig uddannelse. Jeg taler om Danmarks internationalt anerkendte animationsskole i Viborg, der nu trues af opsplitning som endnu et offer på centraliseringens alter.

Og hvorfor? Fordi dagens Danmark er skrevet og tegnet af Finansministeriets regnedrenge, for hvem stort altid er godt, og småt altid er skidt.

I dag er 81 procent af alle uddannelsespladser på de videregående uddannelser samlet i de fire store byområder. Resten af Danmark er hastigt ved at blive en uddannelsesmæssig ødemark. De lange videregående uddannelser har altid været samlet i de byer, men nu er også de mellemlange videregående uddannelser ved at samles dér i alt for store enheder.

Formelt set selvstyrende enheder, men da pengene i sidste ende kommer fra Slotsholmens regnedrenge, ved de ’selvstyrende’ enheder godt, hvad der skal til for at stille ’regnefogederne’ tilfreds. De skal blot centralisere deres uddannelser i de store byer, så regnearkene kan vise, at hver enkelt studerende er billigere, end de var, da de var pænt fordelt rundt i Danmark.

At det så svækker samhørigheden i Danmark, undergraver danskernes tillid til staten, og tvinger virksomheder til udlandet, fordi de ikke kan få den rigtige arbejdskraft, det kan ’regnefogederne’ ikke tage sig af, for det er ikke med i deres regneark. Men det burde det være, og det kan det komme.

Uddannelsesskævhederne giver faldende samhørighed, faldende tillid til staten, faldende huspriser i over halvdelen af Danmark og centralisering af statslige arbejdspladser i de store byer. Selvfølgelig har det en pris. Endda en stor pris. Det er blot en politisk beslutning at få den ind i regnearkene, for ’regnefogederne’ vil aldrig selv gøre det. De bor jo alle i nærheden af Slotsholmen.

Og rent faktisk er det sådan, at de specielle, mindre uddannelser oftest er mere anerkendte, mere succesrige og mere nyskabende end de store uddannelsesfabrikker, Danmark har skabt de seneste årtier. Animationsuddannelsen i Viborg er et sådant eksempel. Designskolen i Kolding er en anden international succes. Megatronics-uddannelsen i Sønderborg en tredje. Og sådan er der rundt om i Danmark mange gode uddannelser, der bidrager positivt til både Danmark og lokalområderne. Dem må vi ikke ofre på centraliseringens alter.

Kim Ruberg
Annonce
Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nej tak til fjernvarmepligt

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Ligeglad med dagbøder på en million: Tre mands kamp om et elkabel går nu ind i sit tredje år

Kolding For abonnenter

Helle har ikke set sin nu afdøde biologiske far, siden hun var fem år gammel: Et opslag på Facebook bragte hende tættere på ham end nogensinde før

Tønder

11 millioner lyttere: BBC sender radio om det sønderjyske kaffebord

Vejen

Langt om længe: Fortov fra øst til vest

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Esbjerg For abonnenter

Eksperter anbefalede specialklasse til Wibekes søn - alligevel endte han i en almindelig folkeskoleklasse: - De kunne ligeså godt have sat ham i et bur

Ribe Esbjerg HH

Bekræftet: Ribe-Esbjerg har handlet hos ligarival

Haderslev

Far tiltalt for psykisk vold mod søn: 'For sjov' gav han også jævnligt sine drenge og deres mor lammere på skulderen og trælår

Enkelte ansatte er blevet fyret efter krav om coronapas på job

Vejen

Stjal værktøj for tusindvis af kroner: Tyven kom ind via arbejdsrum

Esbjerg For abonnenter

Politikere skrider ind i sag om voldsomt svigt af  8-årige retarderede Victor: Ny byrådsprofil kalder det hykleri og mener, at det har foregået i årevis

Vejen

Tyv efterlod sig blodspor: Knust rude gav blod på håndtag og gulvet

Annonce