Annonce
Debat

Debat: Succesrige uddannelser falder på centralisering

Danmark mister måske endnu en vigtig og succesrig uddannelse. Jeg taler om Danmarks internationalt anerkendte animationsskole i Viborg, der nu trues af opsplitning som endnu et offer på centraliseringens alter.

Og hvorfor? Fordi dagens Danmark er skrevet og tegnet af Finansministeriets regnedrenge, for hvem stort altid er godt, og småt altid er skidt.

I dag er 81 procent af alle uddannelsespladser på de videregående uddannelser samlet i de fire store byområder. Resten af Danmark er hastigt ved at blive en uddannelsesmæssig ødemark. De lange videregående uddannelser har altid været samlet i de byer, men nu er også de mellemlange videregående uddannelser ved at samles dér i alt for store enheder.

Formelt set selvstyrende enheder, men da pengene i sidste ende kommer fra Slotsholmens regnedrenge, ved de ’selvstyrende’ enheder godt, hvad der skal til for at stille ’regnefogederne’ tilfreds. De skal blot centralisere deres uddannelser i de store byer, så regnearkene kan vise, at hver enkelt studerende er billigere, end de var, da de var pænt fordelt rundt i Danmark.

At det så svækker samhørigheden i Danmark, undergraver danskernes tillid til staten, og tvinger virksomheder til udlandet, fordi de ikke kan få den rigtige arbejdskraft, det kan ’regnefogederne’ ikke tage sig af, for det er ikke med i deres regneark. Men det burde det være, og det kan det komme.

Uddannelsesskævhederne giver faldende samhørighed, faldende tillid til staten, faldende huspriser i over halvdelen af Danmark og centralisering af statslige arbejdspladser i de store byer. Selvfølgelig har det en pris. Endda en stor pris. Det er blot en politisk beslutning at få den ind i regnearkene, for ’regnefogederne’ vil aldrig selv gøre det. De bor jo alle i nærheden af Slotsholmen.

Og rent faktisk er det sådan, at de specielle, mindre uddannelser oftest er mere anerkendte, mere succesrige og mere nyskabende end de store uddannelsesfabrikker, Danmark har skabt de seneste årtier. Animationsuddannelsen i Viborg er et sådant eksempel. Designskolen i Kolding er en anden international succes. Megatronics-uddannelsen i Sønderborg en tredje. Og sådan er der rundt om i Danmark mange gode uddannelser, der bidrager positivt til både Danmark og lokalområderne. Dem må vi ikke ofre på centraliseringens alter.

Kim Ruberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Den nye skole i Skærbæk

Kolding

Mænd nægter ulovlig import af hundehvalpe fra Polen og vil ikke udtale sig: 70 købere skal afgive forklaring

Annonce