Annonce
Debat

Debat: Tanker ved løvfaldstid

Tanker. Vi sidder ved morgenkaffen og ser ud i den smukke efterårshave. Fuglene flokkes om foderbrættet, og i fiskedammen venter de små fisk utålmodigt på mad. Alt ånder fred og idyl, og vi nyder livet. Idyllen brydes, da avisen kommer ind af brevsprækken med dagens nyheder. Klimaændringer, isen smelter, tørke og tyfoner. Diktatorer undertrykker deres egen befolkning for vindings skyld, religiøse afskygninger verden rundt kriges, og flygtningestrømmen tiltager. Hvad er gået galt?

Problemerne for livet på kloden starter, da menneskeaben sprang ned fra træet, og begyndte at gå på to ben og blev den mest invasive art på jorden i lighed med mårhunde og vaskebjørne. Hjernen voksede en smule, men de dyriske instinkter fastholdes, og de indbyrdes stridighed om hvem, der er den stærkeste i gruppen fortsætter. Når stammen vokser, og jagtområdet udvides, opstår stammekrige, og ligesom hos ulven er det tilladt at dræbe fjender for sjov, især hvis de har en anden religion eller kultur. Vi får diktatorer og verdenskrige med våben, der kan udslette jorden.

Den sidste katastrofe for alt liv på jorden begyndte med den tekniske udvikling. Hvad sker der, når alle råstoffer er opbrugt, forureningen vokser og klimaet ændrer sig, samtidig med at befolkningen vokser til to eller tre gange flere end i dag. Hvorfor er der ingen, der gør noget ved overbefolkningen? Bringer fremtiden enden for livet på kloden og for det kloge menneske?

Solen skinner udenfor, jeg tror jeg går en tur i haven.

Annonce
Kaj Frandsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Varde For abonnenter

Hun ville egentlig have ham tilbage: 31-årig mand dømt for dele intime billeder af sin ekskæreste

Annonce