Annonce
Debat

Debat: Udskamning og diskrimination af danske somaliere er uanstændig

Annonce

Debat: Stigning af antal nye coronasmittede i det somaliske miljø i Århus fik straks de populistiske og kyniske politikere fra Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, socialdemokratiske Lars Aslan Rasmussen og Venstres Inger Støjberg til at slå plat på epidemien og give indvandrerkulturen skylden for den nylige smittespredning.

Ud af de påviste 341 smittede i Århus kommune i uge 32, var 179 af somalisk herkomst.

Aslan misinformerede bevidst mange tusinder af sine følgere på Twitter og facebook ved at koble den farlige smittespredning med indvandrere og deres kultur:

"Lad være med at sige, at det her ikke også har med kultur at gøre. Vi kan nu se, at 70% af dem, der er testet positive for corona har indvandrerbaggrund. Det er en kæmpe overrepræsentation, som man ikke bare kan bortforklare.” På trodsa af at Aslan under sin tråd af andre blev gjort opmærksom på, at 70% stigningen kun gjaldt afgrænset periode på en uge, og ikke for hele forløbet, slog han vildledende fast, at ”det har hele tiden set sådan ud”.

Venstres illiliberale, autoritære fyrtårn Inger Støjberg foreslog, at politiet skal tvinge smittede somaliere i isolation for at stoppe smittespredning.

Stigning af antal smittede kan ikke forklares med somalisk kultur, sådan som de populistiske og fremmedfjendske politikere fremstiller det. For ingen kultur i sig selv ønsker for sine medlemmer eller andre, at de bevidst bliver smittet med en farlig sygdom.

Institut for menneskerettigheder peger i en rapport fra juni på en række faktorer, som gør etniske minoriteter mere udsatte for coronasmitte. Etniske minoriteter bor ofte flere sammen på mindre plads, de har oftere arbejde med høj grad af borgerkontakt, ringere helbred, hvilket kan føre til et mere alvorligt forløb samt sproglig barriere, som kan føre til ringere informationsniveau.

Professor i global sundhed og indvandrermedicin Morten Sodemann udtalte, at indvandres kultur ikke er skyld i ny smitte, men til gengæld ulighed i adgangen til sundhed.

Som følge af udskamning og mistænkeliggørelse af somalierne bad personalet i en vuggestue i Århus for nylig en somalisk mor om at holde datteren hjemme på grund af coronafrygt. Flere bekymrede borgere havde ringet til busselskabet Midttrafik og frabedt sig at køre med somaliske chauffører. En somalisk dreng blev under fodlboldtræning kaldt for "corona somalier".

Politikernes og medierne ordvalg, vinkling og den måde de omtaler andre borgere på, har vidtrækkende konsekvenser for de omtalte borgere i det virkelige liv og ud i samfundet.

Når politikere nævner etnicitet, så skal det være for at stoppe og forebygge sygdommen, og ikke for at udskamme, udgrænse og diskriminere en befolkningsgruppe, som i forvejen igennem mange år har været stigmatiseret.

Populistiske politikere har i virkeligheden aldrig været oprigtigt interesseret i at få løst de reelle problemer. Man får sommetider den tanke, at de ønsker at problemerne forbliver eller ligefrem vokser sig større, så de fortsat kan sprede frygt og mistillid befolkningen for at opretholde deres karriere.

Statsminister Mette Frederiksens professionelle håndtering af epidemien har skabt tryghed og sammenhold i befolkningen, modsat Aslams udmeldinger, som skaber mistillid og sår tvivl om socialdemokraternes ellers fornuftige linje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce