Annonce
Debat

Debat: Venstre vil sende flere penge til Bruxelles

EU: Det har ikke været nemt at slå en politisk holdning af Venstre på det seneste. Det har dog ændret sig pludseligt med forhandlingerne om EU’s kommende budget. Her insisterer Venstre nemlig på én ganske klar politisk holdning: Det skal være dyrere for Danmark at være medlem af EU.

Partiet siger, at man gerne vil støtte, at Danmark betaler så lidt som muligt til EU. Samtidig nægter Venstre dog at give mandat til, at regeringen kan nedlægge veto mod budgettet, hvis det ikke indeholder vores nuværende milliardstore rabat på EU-budgettet. Den rabat har vi haft, siden den forrige socialdemokratiske regering forhandlede den hjem for syv år siden.

Danmark skal og vil selvfølgelig ikke kun kæmpe for at beholde rabatten. Socialdemokratiets linje har hele tiden været at kæmpe for at holde EU’s budget så lavt som muligt. Det betyder ikke, at vi vil skære på klima- og migrationsindsatsen. Tværtimod. EU’s budget skal i langt højere grad gå til at løse grænseoverskridende problemer i stedet for direkte støtteordninger som landbrugsstøtten og strukturfondene. Politik er ingen gavebod, det er benhård prioritering af skatteydernes penge. Vi mener, det skal ske inden for rammen af et ansvarligt budget. Det troede vi også, at Venstre mente.

Socialdemokratiet ønsker at holde medlemsstaternes bidrag til EU på 1 procent af bruttonationalindkomsten. EU-Kommissionen og en række af de andre lande vil hæve bidraget til 1,11 procent eller mere. Det kan lyde af meget lidt, men i virkeligheden betyder forskellen mellem de to forslag knap 3 milliarder kroner hvert år, som Danmark skal betale i ekstra bidrag til EU. Det er rigtig mange penge, som vil gå ud over vigtige initiativer i det nære. Det er for eksempel mere end afskaffelsen af uddannelsesloftet, psykiatriløftet og udtagningen af ubæredygtig landbrugsjord koster - til sammen.

At kæmpe for ansvarlige udgifter helt generelt gør dog ikke rabatten mindre væsentlig. Danmark er fortsat et af de lande, som per indbygger betaler allermest til EU. Derfor er det rimeligt, at vi både kæmper for det lavest mulige budget og samtidig insisterer på, at den danske rabat videreføres. Danmark kan ikke diktere udfaldet af forhandlingerne, men vi kan kæmpe for det bedst mulige resultat for danskerne. Hvis blot Venstre ville støtte op.

Hvis vi ikke insisterer på rabatten, stiller vi os ringere end vores EU-naboer Sverige og Holland, som næppe vil opgive deres rabatter. Hvis vi opgiver den socialdemokratiske milliard, risikerer vi altså, at de danske skatteborgere kommer til at betale uforholdsmæssigt mere end vores EU-naboer i Sverige og Holland.

Annonce
Marianne Schaldemose
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ingen grund til Corona-panik

Så er dét sket, som vi længe har vidst var overvejende sandsynligt: Coronavirus er kommet inden for landets grænser. En medarbejder ved TV2 har været på ferie i Italien og har med sig hjem fra skiferien bragt virussen, og nu træder det danske virusberedskab i kraft. Det må vi have tiltro til, men allerede nu meldes om butikker, der tømmes for håndsprit, og andre reaktioner, som kunne være forløbere for egentlig panik, og det er der ingen grund til. Omend mange er døde af Coronavirusen særligt omkring epicentret i millionbyen Wuhan i Kina, er den ikke, som vi også forleden bemærkede på denne plads, særlig farlig. Det foreløbigt største studie af den nye Coronavirus, Covid 19, fra Kina viser, at der er en dødelighed på 2,3 procent hos en gruppe smittede, hvor eksempelvis den for nogle år siden så frygtede SARS-virus havde en dødelighed på ti procent. I farlighed minder Corona altså mest om en almindelig influenzavirus, og derfor skal vi heller ikke gå i panik og lukke landet ned, fordi smitten nu er kommet inden for landets grænser. Coronavirus smitter mellem mennesker nøjagtig som influenza gør, det vil sige ved nys og host samt ved direkte kontakt. Det betyder også, at man skal opføre sig nogenlunde på samme måde. Undgå at være for tæt på mennesker, der nyser og hoster, samt sørge for en god håndhygiejne. Som altid er ældre og svagelige særligt udsatte, mens børn ikke ser ud til i særlig grad at blive ramt. Selvfølgelig er det angstprovokerende, når vi i en globaliseret og rejselysten verden rammes af en virus, der indtil videre ingen vaccine er imod. Men alt tyder på, at denne virus er relativt harmløs, og udviklingen i Kina er sådan, at antallet af nye smittede har været faldende siden januar. Faldet er kommet, efter den kinesiske stat i begyndelsen groft undertrykte redelige lægers opråb om et problem, men efter man opgav at lyve herom, ser det ud til, at man er ved at få styr på situationen. I et åbent og oplyst samfund som det danske, er vi heldigvis fri for den slags mummespil.

Annonce