Annonce
Sønderborg

Define festival kommer med japansk pop og dark electro

Define festival foregår for 11. år i træk i Sønderborg. Arkivfoto: Timo Battefeld
Den elektroniske musikfestival define festival bringer i år elektronisk og ny musik ind på spillestederne Mejeriet, Multikulturhuset og Sønderborghus.

Sønderborg: Define festival præsenterer i år en række bands og solister, der henter inspiration fra mange forskellige musikgenrer. Noget af det særlige ved årets festival er, at kunstnerne i stor udstrækning spiller live electronics, altså skaber musikken på stedet.

Festivalen åbner fredag på Mejeriet med Ensemble Adapter, der opfører værket Stillstehen af Einar Kanding for basklarinet, harpe, cello og live electronics. Derefter spiller Kalaha med en blanding af elektronisk, fusion og jazz. Også Hamborgduen Extrawelt spiller. Extrawelt består af Wayan Rabe og Arne Schaffhausen. Spejderrobot runder første aften af med en omgang elektronisk dance. Ved alle koncerter på Mejeriet vil der være visuals af den franske videokunstner Pierre Ferry.

Sidste år gennemførte define festival en publikumsundersøgelse, som viste, at publikum er glade for en anderledes festival i Sønderborg. Blandt konklusionerne var, at publikum består af folk i alle aldre og alle befolkningslag. Én gruppe dominerede dog: Mænd mellem 51 og 70 år. Som noget nyt i år vil der være et gratis arrangement i Multikulturhuset lørdag kl. 13.30.

- Elektronisk musik kan godt virke lidt skræmmende for folk, men ved dette arrangement kan man blive klogere på, hvordan den elektroniske musik i Danmark opstod og udviklede sig. Det vil Hans Peter Stubbe Teglbjærg fortælle om, illustreret af lydklip, siger Karen Andersen, der står i spidsen for festivalen sammen med en række frivillige.

Annonce

Define festival

Fredag den 8. november: Kl. 19.00 på Mejeriet: Ensemble Adapter, Kalaha, Extrawelt og Spejderrobot.

Lørdag den 9. november: Kl. 13.30 i Multikulturhuset: Ekkorum og Speos.

Kl. 19.00 på Mejeriet: Kate NV, MMMM, Simon Littauer og Rune Bagge.

Søndag den 10. november: Kl. 15 på Sønderborghus: Mikkelborg, Dahl og Davies.

DJ fra technoscenen

Lørdag fortsætter i Multikulturhuset med live performance med digter og kunstner Morten Søndergaard og duoen Schweppenhäuser/Thomsen, der opfører SPEOS: En poetisk-musikalsk sci-fi-dokumentar.

Herefter forgår resten af festivalen på Mejeriet, hvor den russiske sanger, komponist og designer Kate Shilonosova lægger ud. I projektet Kate NV blander hun genrer som japansk pop, moderne klassisk musik og punk. MMMM fra Letland overtager scenen med et sceneshow, hvor de bærer masker. De beskriver sig selv som et electro clash band inspireret af dark electro, witch house og riot.

Simon Littauer komponerer og udfører sin musik live på modular synthesizer. Lørdag slutter med Rune Bagge fra den københavnske technoscene.

Som ekstra bonus er der koncert i Sønderborg Jazzclub søndag. Programmet står på Palle Mikkelborg, Helen Davies og Carsten Dahl.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Advarsel: Motorveje lukker

Læserbrev

Atomkraft, ja tak

Læserbrev: Har man set mage til narreri. Vores energiminister og co. står der i tv med stort smil og proklamerer, at jyderne vil blive ovenud glade for en erstatning på 5.000 kr pr. år skattefrit' for at få deres livsdrøm ødelagt. Sig mig engang tror den børnehave til Christianborgs politikere selv på, at alle andre som dem selv er dumme? jeg har da aldrig set noget mere naragtigt. Jeg synes, man skal se lidt syd for grænsen fra Medelby til Husum, her kan man ikke finde en kvadratkilometer hvor der ikke står en vindmølle, og hvor hustage er overplastret med solceller til el, Og hvad værre er så betaler den tyske stat for øjeblikket omkring 26 mio. euro til vindmølle- og solcelleejerne, fordi man ikke kan forbruge alt det strøm som produceres. Hvad med at bruge spekulatoren i stedet for at i panik prøve på at indfri valgløfter. Politikerne har også travlt med at ødelægge folks liv på vestkysten i almenvellets navn, nemlig at få lavet en 400 kw ledning, så elværkerne kan sælge strøm til England på de Danske forbrugers bekostning. Hvor længe skal vi finde os i denne form for legaliseret diktatur og løgnehistorier. Er det ikke snart på tide at vi slår bremserne i og ser på konsekvenserne af den hovedløse klimapolitik der føres? Alle de der i børnehaven (Christianborg) taler om børnenes tarv, en floskel som man er ved at være træt af. Den største miljøsynder er jo nok mobiltelefonen, og pc'er, og dem kommer der mange flere af. En teenager i dag kan vel ikke gå mere som 10 meter på en sms og kan åbenbart ikke gå uden at være på hele tiden. Hvad med at lære dem at omgås miljøet på en anstændig måde. Strøm skal vi altid bruge, og helt sikker er, at forbruget vil mindst blive fordoblet i fremtiden, men spørgsmålet er nok mere hvordan den skal fremstilles, og om vi er dygtige nok til at se de rigtige løsninger. Hvorfor forsker man ikke i atomkraft, som jo er den absolut reneste form for udvikling af både strøm og varme, hvad med at se det positive i atomkraft og få det udviklet, så det kan bruges uden at se bomber og krig alle steder. Krige er der nok af og de har altid været der, og hvis politikerne er så naive, at de tror de kan rede hele verden, så kan man kun være målløs, når man ser historisk på det har de danske politikere altid prøvet at behage de store lande, hvad med at stå på egne ben.

112

Mand bankede kvindes hoved i gulvet

Annonce