Annonce
Sydjylland

Del din bil med naboen - efter aftale

Står din bil stille det meste af ugen, kan du overveje at leje den ud - eller du kan dele den med et familiemedlem eller en nabo. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Der er penge at spare ved at dele din bil med andre, hvis du alligevel ikke bruger den så ofte. Men I skal lave en omfattende skriftlig aftale.
Annonce

GoMore, SnappCar, DriveNow, Pendlernet og LetsGo.

Deleøkonomien har de seneste år for alvor sat sit præg på den måde, vi kører bil i Danmark. Og foruden diverse delebilstjenester er der også nogle, der vælger blot at dele bilen med naboen eller et familiemedlem. Det kan spare begge parter penge, og man undgår at dele bilen med ti forskellige mennesker. Men det kræver et vist forarbejde, hvis det er den løsning, du vil gå efter.

- Man skal vælge den, man skal dele bilen med, med omhu. For der kan opstå nogle problemer hen ad vejen, siger Casper Schad, der er advokat i FDM.

Sørg derfor for først og fremmest at få lavet en kontrakt, hvor I blandt andet tager stilling til, hvornår I hver især kan bruge bilen, og hvordan I fordeler de faste udgifter.

- Tag også stilling til, hvad der skal ske, hvis I får en parkeringsbøde, eller bilen får skader, siger Casper Schad og fortsætter:

- Der kan kun stå én primær ejer af bilen, og det er den person, der vil modtage og hæfter for opkrævning af for eksempel periodeafgifter og fartbøder. Så det er vigtigt, at man er enige om, hvordan det skal foregå.

Vær konkrete i kontrakten

Vær meget specifikke i jeres kontrakt, så I undgår fortolkningstvivl, hvis der opstår problemer.

I forhold til skader skal I blandt andet beslutte jer for, om det er den, der har bilen, når skaden sker, der betaler, eller om I deler alle udgifter.

Få for eksempel ned sort på hvidt, hvad I gør, hvis bilen får en bule på en parkeringsplads, og det ikke er chaufførens skyld.

Overvej en forsikring med en fastpræmieordning. På den måde undgår I, at den ene pludselig skal betale mere, fordi den anden har været i et uheld.

Kilde: FDM

Annonce

Forsikring og finansiering

Og så er der forsikringen. En ordning, der strækker sig ud over almindeligt udlån af bilen, skal meldes ind til forsikringsselskabet og vil formentlig betyde, at forsikringspræmien stiger. Hvor meget vil afhænge af, hvem du deler bilen med.

- Selskabet beregner forsikringen ud fra den person med mindst erfaring, siger Casper Schad.

Er du selv elitebilist og din nye medejer ung og mere uerfaren, vil det føre til en mærkbar stigning. Er I begge elitebilister med god skadeshistorik, vil stigningen være mindre markant, men stadig synlig, fordi der nu er flere brugere af bilen.

Vil I investere i en helt ny bil sammen, skal I også have et par ting for øje, når det kommer til finansieringen.

- Hvis man optager et lån sammen, skal man dels være klar til at give naboen indblik i sin privatøkonomi, dels være klar over, at man hæfter for hinanden, forklarer Louise Aggerstrøm Hansen, som er privatøkonom hos Danske Bank.

Det vil sige, at stopper den ene pludselig med at betale ind til lånet, ender den anden også i en økonomisk knibe. Det mest optimale er, at I begge smider pengene kontant, for et bil- eller forbrugslån kan hurtigt blive dyrt. Hvis en af jer har mulighed for at få et billigt realkreditlån, er det også en mulighed.

- Her skal man sørge for at lave et gældsbevis, hvor det fremgår, hvor meget den anden skal betale og hvor længe, siger Louise Aggerstrøm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Endelig kom sneen

Debat

Debat: Kostråd – ikke klimaråd

Trekantområdet

Xenia afleverer sine børn for at kunne passe andres: - Folk gør bestemt, hvad de kan

Annonce