Annonce
Vejen

Dele af plantage spærres af for offentligheden: Ulve skal have lov til at yngle

En privat mand - Alex Frich - fotograferede ulven i Klelund - med ræv i munden. Foto: Alex Frich
To hanulve og en hunulv er indvandret til Klelund Plantage. For at give dem ro til at yngle, bliver dele af plantagen spærret af for offentligheden.

Natur: I løbet af vinteren 2020 - 2021 er der indvandret ulve i Klelund Plantage.

Via DNA-analyser har forskere bekræftet, at der er tale om to hanulve og en hunulv. Det vurderes, at der er mulighed for, at ulvene vil yngle. Ulven er omfattet af et Habitatdirektiv og er en såkaldt bilag IV-art.

Det betyder, at den er beskyttet efter EU’s naturbeskyttelsesdirektiver. I Danmark skal de danske myndigheder sikre, at ulve ikke forsætligt forstyrres, i særdeleshed i perioder, hvor dyrene yngler, udviser yngelpleje, overvintrer eller vandrer. Den mest sårbare periode er fra den 20. april til den 1. august.

Annonce


Klelund Plantage har kontaktet Vejen Kommune, da ulvene er velkomne i plantagen, og plantagen gerne vil bidrage til at sikre ynglesucces.


- Klelund Plantage har kontaktet Vejen Kommune, da ulvene er velkomne i plantagen, og plantagen gerne vil bidrage til at sikre ynglesucces, skriver forvaltningen i sin orientering til politikerne i Udvalget for teknik og miljø.

Vejen Kommune har i dialog med Klelund Plantage og forskere fra Naturhistorisk Museum i Aarhus udvalgt hvilke dele af plantagen, der derfor skal lukkes for forstyrrelser.

Ulvene skal have ro

- Arealerne er udvalgt efter både at give ulvene ro til at yngle og for at give publikum en unik mulighed for – fra udsigtstårnet - at opleve ulvene færdes på de store åbne flader nord for Agerbækvej.

Hele foråret har der været en massiv publikumsinteresse på grund af ulvene, og det vurderes absolut nødvendigt at forsøge at sikre ro i udvalgte områder af plantagen, skriver forvaltningen.

- For ikke at begrænse publikums ret til at færdes i plantagen mere end nødvendigt, vil der blive markeret alternative vandreruter i yngleperioden. Forskerne vil følge ulvenes adfærd i perioden. Efterhånden, som der opnås mere viden om hvor de færdes og eventuelt etablerer deres ynglehi, vil det afspærrede område løbende blive evalueret sammen med Naturhistorisk Museum, så også publikumsinteresserne tilgodeses mest muligt.

Annonce
Vejen For abonnenter

Den knaldrøde socialdemokrat: Jeg er til politik i øjenhøjde

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Blæst og regn stopper ikke en pælesidder: Tre kæmper om 20.000 kroner og det får arrangør til at overveje reglerne

Kolding For abonnenter

Ungt par sælger lejligheden på Frederiksberg og flytter ind i gammelt elektricitetsværk i Sydjylland: - Vi går og niver os i armen

Sydjylland For abonnenter

Blodigt drab i Sønderborg: Offeret rev hår ud af drabsmandens hoved

Varde For abonnenter

Mette er nybagt mor – men det er lige før, kæmpehunden Baby betyder mere

Sydjylland For abonnenter

Ansatte og pårørende råbte op om patientsvigt: Nu retter styrelse mindre kritik af behandlingen på kaosramt psykiatriafdeling

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Rejser For abonnenter

Udsolgt: Lokale kroer og hoteller melder hus forbi

EfB

Målscorer: Hyballa solgte projektet til mig

Danmark

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fanget i haglstorm på autobahn

Varde

Jeg får hug: De unge udskammes og dømmes over en kam

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Energien var større end kvaliteten

EfB For abonnenter

En til tider opmuntrende præstation, men EfB tabte 3-1 til Helsingør: Det kunne faktisk kun gå galt

Annonce