Annonce
Udland

Demokrat i rigsret: Trump stod bag korrupt plan for genvalg

Handout/Reuters
Præsident Trump hvervede udenlandsk indblanding i USA's demokratiske valg, siger anklager Adam Schiff.

Adam Schiff, en af de demokratiske anklagere i rigsretssagen i USA, beskylder onsdag aften dansk tid Donald Trump for at stå bag en korrupt plan. Den skulle presse Ukraine til at hjælpe ham med at blive genvalgt som præsident i 2020.

Førstedagen tirsdag handlede mest om proceduren i Senatets rigsretssag. Onsdag er der taget hul på selve anklagen mod præsidenten.

Schiff er formand for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus. Han siger, at Trump pressede Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, til at grave snavs op om tidligere vicepræsident Joe Biden og hans søn. Det skulle ske på grundlag af anklager, der ikke var underbygget.

- Præsident Trump hvervede udenlandsk indblanding i vores demokratiske valg. Han misbrugte sit embedes magt til at søge hjælp i udlandet for at forbedre sine udsigter til at blive genvalgt, siger han.

- For at gennemføre denne korrupte plan pressede præsident Trump Ukraines præsident til offentligt at bebude undersøgelser af to miskrediterede beskyldninger, som ville gavne præsident Trumps præsidentkampagne i 2020, lyder det fra Schiff.

Det er disse argumenter, som demokraterne mener er nok for at få Trump afsat.

Præsidenten er endvidere anklaget for obstruktion over for Kongressen. Det handler om, at Det Hvide Hus og udenrigsministeriet ikke vil lade centrale personer vidne. Men også, at man tilbageholder dokumenter og e-mails i sagen.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Annonce