Annonce
Danmark

Demokratikommission kræver udløbsdato på hastelove

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Korte høringsfrister bekymrer kommission, som foreslår genbehandling af hastelove efter 12 måneder.

Midt i efterårsferien sidste år sendte regeringen et udkast til loven om at tage det danske pas fra fremmedkrigere med dobbelt statsborgerskab i høring med en frist på én uge.

Det er et af de seneste eksempler på en lov, som bliver hastet igennem i sådan en grad, at foreninger og organisationer har meget begrænset tid til at komme med fyldestgørende høringssvar.

Demokratikommissionen, som er nedsat af Dansk Ungdoms Fællesråd, fremlægger onsdag sine anbefalinger til et styrket dansk demokrati. Kommissionen kritiserer blandt andet den forhastede lovgivning.

- Nogle gange har vi simpelthen så korte frister til at svare på høringer, at det ikke giver mening, fordi vi ikke kan nå at give et ordentligt og fyldestgørende svar, siger Anders Ladekarl, der er generalsekretær for Røde Kors og medlem af kommissionen.

- Det betyder, at vi risikerer, at lovgivningen bliver jappet igennem med fejl i, som kunne have været undgået, hvis man havde mere tid, siger han.

Folketinget anbefaler høringsfrister på mindst fire uger. Men Anders Ladekarl oplever ofte, at der er langt kortere høringsfrister.

Anders Ladekarl anerkender, at det i nogle tilfælde kan være nødvendigt at hastebehandle et lovforslag.

- Men vi oplever i stigende grad, at der er love, som godt kan vente med at blive vedtaget, så man får ordentlig tid til at høre eksperter og organisationer, siger han.

Peter Munk Christiansen er institutleder på statskundskab ved Aarhus Universitet og medlem af kommissionen.

Han ser en tendens til, at der foregår en lukket forberedelse af politiske beslutninger. Netop derfor mener han, at det til gengæld er vigtigt med en bred og ordentlig høring, når det forberedende arbejde er slut.

- Men det går ofte for hurtigt, og ministeriet overholder ikke de normer, der er, når man sender noget i offentlig høring, siger Peter Munk Christiansen.

- Ud over risikoen for at vedtage for dårlige love, kan konsekvensen være, at man får efterladt for mange tilbage på perronen og bare kører med lovtromlen hen over mulige berørte interesser, siger han.

Demokratikommissionen foreslår, at der skal indføres udløbsdato på hastebehandlede love, så loven som udgangspunkt altid skal genbehandles med tre behandlinger og vedtages igen inden for 12 måneder.

I eksemplet med pasloven er der indført en solnedgangsklausul, som betyder, at loven skal vedtages igen inden sommeren 2021.

Udvalget for Forretningsordenen, der gransker minister- og regeringsansvar, sendte for en uge siden en løftet pegefinger til regeringen i et forsøg på at undgå hastebehandling.

Anbefalingerne fra kommissionen fremlægges klokken 13.

/ritzau/

Annonce
Læs om Demokratikommissionen her
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Lagerhal gik op i flammer

Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce