Annonce
Udland

Demonstranter afviser Algeriets nye leder

-/Ritzau Scanpix

Aktivister i Algier: Valget var svindel. Jeres valg angår os ikke, og Jeres præsident skal ikke regere os.

Algeriets nyvalgte præsident sagde fredag, at han vil række hånden ud til protestbevægelsen, som har rystet det nordafrikanske land siden februar. Men demonstranter, som fik væltet hans forgænger, gik atter på gaden og svor, at de ikke vil indstille deres protester.

Den 74-årige Abdelmadjid Tebboune førte valgkamp som en teknokrat, som mener at have bevist sin integritet ved at blive uvenner med magtfulde forretningsmænd, da han var premierminister i kun tre måneder i 2017 under landets veteranleder Abdelaziz Bouteflika.

Mange tusinder deltog i protester mod ham fredag i hovedstaden Algier.

- Valget var svindel. Jeres valg angår os ikke, og Jeres præsident skal ikke regere os, råbte demonstranter.

- Tebboune er værre end Bouteflika. Han er kendt for at være en af tyvene, sagde en 31-årig demonstrant, der arbejder som embedsmand.

Tebboune anslog en forsonlig tone over for protestbevægelsen Hirak og sagde, at alle skulle arbejde sammen om at opbygge et nyt Algeriet.

Den 74-årige tidligere premierminister fik lidt over 58 procent stemmerne i første valgrunde, hvorved det ikke var nødvendigt med en anden runde.

I alt fem kandidater var opstillet. De havde alle været med i den 82-årige Bouteflikas styre.

Den 82-årige Bouteflika gik af i april som følge af massedemonstrationer mod regimet. Det upopulære valg var arrangeret af militæret i et forsøg på at skabe stabilitet efter næsten 10 måneders uroligheder.

Valgdeltagelsen lå på knap 40 procent.

Det betyder, at seks ud af ti vælgere undlod at stemme. Det er det højeste antal, siden Algeriet opnåede uafhængighed fra Frankrig i 1962. Det siger valgkommissionens formand, Mohammed Sharafi.

Demonstranterne kræver, at ministre og embedsmænd fra Bouteflikas styre også skal skiftes ud.

Torsdag var titusinder af mennesker på gaden til nye protester på selve valgdagen.

Mange borgere kræver gennemgribende reformer. De betragter regeringen som uduelig, korrupt og ude af stand til at få landets økonomi på ret kurs og skabe arbejdspladser til især de unge.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Annonce