Annonce
Udland

Demonstranter blokerer Pamplonas gader op til tyreløb

Ander Gillenea/Ritzau Scanpix
Dyreværnsgrupper siger, at tyre dræbes ved tyrefægtninger efter omstridt løb gennem smalle, snoede gader.

En større gruppe halvnøgne aktivister lagde sig fredag ned på gaderne med falske spyd monteret på deres rygge forud for tyreløbene i Pamplona.

Aktivisterne, der kalder tyreløb dyrplageri, demonstrerede i forbindelse med San Fermin-festivalen.

Aktionen var en protest mod dyrplageri, og den blev udført af dyreværnsgrupperne AnimalNaturalis og Peta. Spyddene i demonstranternes rygge var en henvisning til tyrefægtning, hvor spyd stikkes i tyrene for at svække dem gradvist i arenaen.

I gaderne havde demonstranterne også tegnet skitser af døde tyre, som politiet gør det i forbindelse med drabsefterforskning.

- At støtte tyreløb er det samme som at støtte tyrefægtning, da de tyre, der løber gennem byen om morgen, bliver tortureret og dræbt senere på dagen i tyrefægterarenaen, siger Aida Gascon, som er talskvinde for AnimalNaturalis.

Gascon siger, at mange har indtrykket af, at tyrene efter løbet sendes på græs, mens de reelt dræbes i tyrefægtninger.

Traditionen tilskriver, at tyrene hver dag under festivalen bliver sluppet løs og drives gennem byens smalle, snoede gader i en form for panikløb, der afsluttes, når de er nået frem til en indhegning.

Festivalen tiltrækker årligt omkring en million besøgende. Ud over tyreløbene bruger gæsterne blandt andet tiden på at danse, spise mad og drikke alkohol.

San Fermin-festivalen er en af en række forskellige "fiestas" i Spanien med tyreløb. Den blev gjort berømt af Ernest Hemingways roman "Og solen går sin gang".

Tilhængere af tyreløbet siger, at den berømte festival ikke ville være den samme store begivenhed uden løbene, og de henviser til, at de indbringer millioner af euro til byen hvert år.

- De (aktivisterne, red.) er uden omtanke med hensyn til de økonomiske perspektiver. Pamplona lever af San Fermin. Mange lokale er hele året afhængige af, hvad der sker i den uge, hvor festivalen finder sted, siger den 44-årige tyrefægter Angel Gomez Escorial.

/ritzau/Reuters

Annonce
Jim Hollander/Ritzau Scanpix
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce