Annonce
Udland

Demonstranter i Irak sætter igen ild til iransk konsulat

Haidar Hamdani/Ritzau Scanpix
Iran betragtes som støtter af Iraks regering, der i to måneder har været under pres fra store demonstrationer.

For anden gang på en uge har demonstranter i den irakiske by Najaf stukket ild til det iranske konsulat i byen.

Det siger øjenvidner til nyhedsbureauet dpa. Politikilder i byen bekræfter det over for nyhedsbureauet Reuters.

Der er ikke umiddelbart meldinger om tilskadekomne ved konsulatet. Men tidligere på dagen kostede uroligheder et andet sted i Najaf en femårig pige livet, siger lokale lægekilder.

Søndagens ildspåsættelse kommer på et tidspunkt, hvor hovedstaden Bagdad samt Najaf og flere andre byer i det sydlige Irak er præget af regeringskritiske protester.

Demonstranterne er blandt andet utilfredse med, hvad de oplever som øget iransk indflydelse i Irak.

Onsdag var første gang, at der blev sat ild til det iranske konsulat i den hellige by Najaf. Her brugte sikkerhedsstyrker skarpe skud og masser af tåregas mod demonstranterne.

Irak har siden begyndelsen af oktober været præget af demonstrationer, der har fundet sted i flere dele af landet.

Mindst 380 mennesker er blevet dræbt under sammenstød mellem demonstranter og irakisk politi og militær, oplyser den irakiske menneskeretskommission, der er sammensat af landets parlament.

Andre kilder sætter antallet af dræbte højere.

Søndag har det irakiske parlament accepteret premierminister Adel Abdel-Mahdis afskedsbegæring.

Hans afgang var et af demonstranternes hovedkrav.

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Knald eller fald for Preben Friis-Hauges lokale ambitioner

På onsdag står slaget om at blive den næste folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen og dermed noget af en skæbnedag for Preben Friis-Hauge med sine 22 år i lokalpolitik mod den 24-årige Morten Møller Sørensen, der af gode grunde har et mindre politisk CV. Venstres lokale medlemmer skal på onsdag pege på den, de tror på. De skal pege på ham, der kan sikre sig en af de 179 pladser i Folketinget. Der kan komme en tredje, fjerde og femte kandidat i dagene op til opstillingsmødet, men lige nu er der intet, der peger på, at det skulle blive tilfældet. Opstillingsfasen indtil nu har da også allerede haft det drama, den skulle have. Det er nemt at være bagklog, for havde der stået fem unge kandidater og kæmpet om pladsen, var der nok få, der havde efterlyst vidtåbne arme for alle aldersgrupper fra kredsbestyrelsens side. Tilfældet kunne også have været, at Preben Friis-Hauge og andre kandidater i 50'erne havde brugt deres gode ret til at stille op, uanset kredsbestyrelsens ønskealder for kandidater. Sådan gik det ikke. Kritikken lød, da der kun stod én 24-årig mand og ønskede at blive folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen. Så gik den interne maskine i gang, og både under og efter presset på kredsbestyrelsens Jørgen Nielbæk fik Preben Friis-Hauge god opmærksomhed.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];