Annonce
Vejen

Demonstration med klart budskab: Udvisning er ikke Vejen

Flere elever og lærere fra Østerbyskolen var mødt frem til demonstrationen i Vejen for at lytte. Her ses blandt andre Lana Al-Kholi, der fik direkte personlige ord fra talerstolen. Foto: Jacob Schultz
Over 200 deltagere mødte tirsdag sidst på eftermiddagen frem til demonstration foran rådhuset i Vejen og lyttede til stærkt personlige ord fra den hjemsendelses-truede Dania Al-Kholi og lærer Brian Karkov Hemme.

Vejen: 50 tilhørere ville være flot. 100 ville være fantastisk, lød det på forhånd fra arrangørgruppen.

Der kom over 200 tilhørere, da en borgergruppe tirsdag arrangerede demonstration til fordel for de hjemsendelsestruede syrere på pladsen foran rådhuset i Vejen.

- Ordene er vigtige. De er flygtet fra en despot og bliver sendt tilbage til en despot. Det er meget, meget mærkeligt, siger Henning Ranum fra arrangørgruppen, der var glad for fremmødet.

Annonce

- Vi vil lave en markering. Vi kan måske ikke ændre noget her og nu, men vi kan give en masse nålestik, der kan være med til påvirke. Så længe FN siger, Syrien er et farligt sted at være, så bør vi også følge FN, siger Henning Ranum.

Sophus Ejler Jepsen havde taget turen fra Askov.

- De bliver sendt hjem til et militærdiktatur, så jeg vil kalde det en pligt at være her i dag, sagde han og forsatte:

- Vi er alle et billede af Danmark, og vi er nødt til at tage stilling. Hvis vi tier, samtykker vi.

Hjerter og t-shirts

"Udvisning er ikke Vejen", stod der at læse på t-shirts og på talerstolen. Flere havde også hjerter i hænderne, da 22-årige Dania Al-Kholi var på talerstolen med en stærkt personlig tale.

Hjemsendelser af syrere til Damaskus-regionen har sat sit præg på den offentlige debat på det seneste, og i Vejen Kommune blev den særdeles nærværende for få uger siden, da netop Al-Kholi-familien fra Andst valgte at stå frem i JydskeVestkysten og sætte ord på deres historie, da Udlændingestyrelsen gav dem afslag på forlængelse af deres midlertidige opholdstilladelse.

Siden har flere nationale og internationale medier rettet fokus på den danske flygtninge- og udlændinge-politik. Flere lokalpolitikere og folketingsmedlemmer har også meldt sig på banen, ligesom udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye stillede op og svarede på læserspørgsmål i et JV Direkte arrangement i sidste uge.

Annonce

En hjertesag

Borgergruppen bag demonstrationen i Vejen ønsker at sætte fokus på en mere human og solidarisk flygtningepolitik i Danmark. Det begyndte med et fælles læserbrev i JydskeVestkysten.

- Det er en hjertesag for mig, fortæller lærer Brian Karkov Hemme fra Østerbyskolen i Vejen.

Han gik som den første på scenen og talte direkte til sin elev Lana Al-Kholi, der er det yngste medlem i Al-Kholi-familien fra Andst, der også tæller mor Nahed Al-Shibley, far Hicham Al-Kholi og de ældste søskende Dania og Hussam Al-Kholi.

- I har gjort alt, hvad samfundet har bedt jer om og mere til. I er i gang med at tage uddannelser. I har fulgt alle regler. I har lært sproget. I har lært kulturen at kende, og I har aktivt vist, at I ønsker at være en del af det hele. På trods af alt jeres hårde arbejde, skal I nu rives væk fra den verden, I er kommet til at kende og holde af. Det er her, jeres identitet er blevet dannet. Det er her, I har lært, hvad et alternativ kan være til diktatur, sagde Brian Karkov Hemme og fortalte historien om en projektopgave om forskel på demokrati og diktatur. Det var en opgave, Lana Al-Kholi skrev før det skæbnesvangre brev fra Udlændingestyrelsen.

- Din projektopgave gik på, hvordan demokratier og demokratiske kræfter kan være med til at omvælte diktaturer. En opgave du scorede et flot 12-tal på. Paradoksalt er det netop et sådant diktatur, du og din familie nu bliver bedt om at flytte tilbage til, sagde Brian Karkov Hemme.

Annonce

Det fylder på skolen

Han lagde ikke skjul på, at familiens skæbne fylder på Østerbyskolen.

- Lana – du skal vide, at hele denne situation også berører dine jævnaldrende på skolen. De er bekymrede på dine vegne. De er kede af at skulle miste en god veninde. De griber efter forklaringer og derved taget fat i menneskerettighederne, og som de forstår det, at Danmark bryder med disse.


Lana – du skal vide, at hele denne situation også berører dine jævnaldrende på skolen. De er bekymrede på dine vegne. De er kede af at skulle miste en god veninde.

Brian Karkov Hemme, taler


Annonce

Hemme savner pli

Brian Karkov Hemme drømte sig tilbage til en tid, hvor der var forståelse for,  at verden er nuanceret.

- Retorikken i Danmark er over de senere år blevet meget sort/hvid – enten/eller – og derved afstumpet. Det er ikke længere tilladt at debattere. Snakke om gråzoner. Give sin mening til kende uden at der vælter en bølge af netop afstumpede bemærkninger tilbage igen. Vi mangler pli. Pli i forhold til, hvordan vi omgås hinanden. Pli i forhold til, hvordan vi taler til hinanden. Pli i forhold til, hvordan vi behandler hinanden og andre, sagde Brian Karkov Hemme og udtrykte et ønske om, at Danmark lytter lidt til mere verden udenfor grænserne.


Det er ikke længere tilladt at debattere. Snakke om gråzoner. Give sin mening til kende, uden at der vælter en bølge af netop afstumpede bemærkninger tilbage igen. Vi mangler pli.

Brian Karkov Hemme, taler


Annonce

Første offentlige tale

Hjemsendelsestruede Dania Al-Kholi var også på scenen og holdt for første gang en offentlig tale foran en større forsamling.

- Det er svært at modstå den tanke om at blive svigtet af det land, som har været kendt ude i verden for at stå vagt om menneskerettigheder. Vi har flygtet fra døden med et håb om et bedre liv. Vi har knoklet hårdt for at være en del af det danske samfund. Vi har kæmpet og levet op til de krav, der blev stillet til os, og nu står jeg her som et eksempel på en syrer fra Damaskus-regionen, som regeringen vil smide ud - tilbage til et sted, som ikke nogen andre end Danmark mener, er et sikkert sted at være, indledte Dania Al-Kholi.


Det er svært at modstå den tanke om at blive svigtet af det land, som har været kendt ud i verden for at stå vagt om menneskerettigheder

Dania Al-Kholi, taler


Udsigten til en fremtid på et udrejsecenter fik også ord med på vejen i talen.

- De vil lade os sygne hen på et udrejsecenter, hvor mennesker nedbrydes og fastholdes i hjælpeløshed og håbløshed og bliver til en byrde for samfundet, i stedet for at lade os være ude og arbejde eller gøre noget godt for det her samfund. Ønsker vi virkelig sådan et samfund, spurgte hun retorisk.

Dania Al-Kholi var efter sin første offentlige tale overrasket over det pæne fremmøde.

- Det varmer meget, og det kommer bag på mig, at så mange vil lytte og sætte sig ind i syrernes situation, sagde Dania Al-Kholi.

Annonce

Premiere på udstilling

På rådhuspladsen var der tirsdag også premiere på udstillingen "Postcards from...", som fotografen Martin Thaulow har stillet til rådighed. Den består af 21 plakater, som fortsat kan ses på pladsen.

Brian Karkov Hemme (forrest) leverede en stærk personlig tale, hvor han blandt andet også rundede begrebet pli i den offentlige debat. Foto: Jacob Schultz
Antallet af tilhørere var på forhånd ikke det vigtigste for Henning Ranum og arrangørgruppen. Det var i stedet ordene og markeringen. De havde håbet på 50-100 tilhørere. Der kom over 200 til demonstrationen på pladsen foran rådhuset i Vejen. Foto: Jacob Schultz
Christian Brinch Knudsen var imponeret over talen fra Dania Al-Kholi. Det var et rigtig godt arrangement. Jeg er her for at støtte de syriske flygtninge, siger Christian Brinck Knudsen, der også har været med til et syrisk bryllup. Foto: Jacob Schultz
Der var både til øjne og ører i forbindelse med demonstrationen i Vejen. På pladsen ved rådhuset kan man nu også følge udstillingen "Postcards from...", der er billeder i øjenhøjde af flytninge verden over. Hvert foto har sin egen historie og giver plads til refleksion. Foto: Jacob Schultz
Der var masser af hjerterum i Vejen, hvor der også var tænkt corona-sikkerhed under arrrangementet. Foto: Jacob Schultz
Der var også plads til flag, da der blev demonstreret i Vejen imod hjemsendelse af syriske flygtninge. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Erhverv For abonnenter

Iværksætter postede millioner i at gøre asfaltarbejde grønnere: - Vi skal nok udvide med 8-10 mand

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gangene er proppet til med varer: Virksomhed er nødsaget til at udvide med to kæmpe lagerhaller for at følge med efterspørgslen

Varde For abonnenter

Københavnerdrengen bad selv om at komme på børnehjem og fandt livet, lyset og kærligheden i Vestjylland

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Vanvittige scener i tillægstiden: Sejren var både smuk, grim, vild, overbevisende og heldig

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-cheftræner har fået et luksusproblem: - De ser ud, som om de har spillet sammen i et år

Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

Erhverv

Kartoffeldag bød på snak om pomfritter og Blå Congo

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Aabenraa For abonnenter

770.000 kroner fra stor vækstpulje går til Aabenraa: Ni projekter får penge

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: Et klippeforsvar og en offensiv åbenbaring

Livsstil

Vin fra Spaniens høje helvede: Kom med til masterclass med Jonas Tofterup fra Esbjerg, Danmarks eneste Master og Wine

Annonce