Annonce
Haderslev

Slap for udvisning: Den 12. dom var en gratis omgang

Den 27-årige blev blandt andet dømt for at have gået rundt med en jakke, hvori der lå 50 patroner til en salonriffel. Han påstod, at det var en jakke, som han havde fundet. Arkivfoto
Endnu en udvisningsdom truede en 27-årig mand. Men han slap langt billigere end ventet.

HADERSLEV: Truslen om udvisning hang over hovedet fra retsmødets begyndelse torsdag i Retten i Sønderborg. En 27-årige mand med tilknytning til Haderslev var tiltalt i ni nye forhold.

Han stod registreret med ”ukendt adresse”. Men siden han ikke mødte op til retssagen sidst, var han blevet buret inde. Så denne gang dukkede han om med en af Kriminalforsorgens transporter.

De ni forhold i anklageskriftet sluttede af med en påstand om betinget udvisning.

Tillægsanklageskriftet derimod med yderligere 14 forhold sluttede af med formuleringen: ”Anklagemyndigheden nedlægger nu påstand om udvisning …”.

Men da forsvarer Mira Kirstins Tøfting Jensen spurgte til tillægsanklageskriftet, konstaterede anklager Sofie Christiansen:

– Det er ikke med.

Hvorfor var lidt uklart, men i anklageskriftet stod der, at der ikke var afsat tid nok ved det forrige retsmøde. Så det blev udsat til en 13. dom.

Annonce

Tre brødre med udvisninger

Den 27-årige tiltalte er ifølge anklageskriftet statsborger i Etiopien. Men hans familie stammer oprindeligt fra Eritrea. Dertil blev hans 31-årige storebror sidste år udvist efter adskillige domme på tilsammen syv års fængsel.

Den 27-årige har siddet lidt kortere tid i fængsel. Han blev faktisk udvist allerede i 2013 med indrejseforbud for bestandigt, men han fik dommen omstødt i landsretten.

Deres 25-årige lillebror, som mødte op i retten som tilhører, er tidligere blevet betinget udvist.

Familien kom oprindeligt til Danmark fra Sudan som politiske flygtninge i 1994. De tre brødre kommer fra en søskendeflok på ti: Fem brødre og fem søstre.

De tre brødre har begået mange forskellige slags kriminalitet. Det måske værste på deres straffeattester er røverier.

Den 27-årige fik konfiskeret 14 gram hash, 0,7 gram amfetamin, 0,27 gram kokain samt 50 patroner.

Bums, abe, idiot, svans

I mellemtiden havde han da også fået to domme mere af hver fire måneders varighed. Alt det han havde lavet, var af ældre dato, så det kunne udløse en mindre tillægsstraf.

Grov kriminalitet var det dog ikke. Det meste handlede om, at han var blevet taget med euforiserende stoffer og havde generet politiet. Den 4. februar 2017 havde han midt om natten optrådt med strækmarch, nazihilsen og to fingre som Hitler-skæg, da han mødte politiet. I patruljevognen havde han bagefter kaldt dem ”idioter”.

Én måned før havde han også overfuset to betjente. Dem havde han kaldt både ”bums, abe, idiot og svans”. Det mest sammenhængende han havde sagt den dag var noget i retning af; ”jeg drikker din mors og fars fisse”, hvad det så end betyder.

Han erkendte stort set det hele. Der var nogle småting, som han ikke kunne huske.

Nultolerance

For eksempel skulle han inden Hitler-parodien have smidt en paptallerken og en serviet ved domkirken. Det havde udløst en sigtelse for overtrædelse af miljøbeskyttelsesloven. Det var på det tidspunkt politiet indførte en nultolerance overfor de såkaldt utilpassede unge i byen.

Den indkaldte betjent kunne heller ikke huske det, så lige det blev den 27-årige frifundet for.

Da mindst tre af forholdene kun ville udløse bøder, som ville blive absorberet af eventuelle fængselsstraffe, var der ikke meget tilbage til at berettige, at han igen fik en betinget udvisning.

Retten afgjorde sagen efter en halv times votering: Ingen tillægsstraf.

– Der er i det væsentligste tale om bødestraffe forud for to domme. Hvis det havde været taget med, så var du ikke blevet idømt højere straf. Så vi kan ikke pålægge dig yderligere udvisning, konstaterede dommer Mette Hartmann Andresen.

Så det var en gratis omgang, bortset fra at han blev dømt til at betale sagen omkostninger; udgifterne til advokaten. Han modtog straks dommen.

Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Kreativ og uhyggelig halloweenpynt

Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce