Annonce
Erhverv

Den amerikanske centralbank fastholder renten - for nu

Mandel Ngan/Ritzau Scanpix
Som ventet har den amerikanske centralbank ikke ændret renten. Men en rentenedsættelse kan være om hjørnet.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed), lader som ventet den ledende rente være uændret.

Det står klart onsdag efter to dages møde i dens rentekomité, FOMC.

Ud af 92 analytikere, som Bloomberg News på forhånd havde spurgt, var der kun en enkelt, der havde forudsagt, at renten blev sænket.

Renten står uændret på 2,25 til 2,50 procent.

Den amerikanske centralbank siger dog, at usikkerheden er øget, og at banken vil vurdere indkomne informationer nøje.

- Vi forventer, at Fed-direktørerne i løbet af sommeren vil tage det sidste skridt mod rentenedsættelser. Vores hovedscenarie er tre rentenedsættelser i de kommende 12 måneder, siger Mathias Rømer Sproegel, der er makroanalytiker ved Sydbank.

Også hos Danske Bank forudser man snarlig rentenedsættelse.

- Med svagere vækst, lave inflationsforventninger og en anerkendelse af, at usikkerhederne er steget, har den amerikanske centralbank også fjernet sin bemærkning om, at den vil være "tålmodig" med at ændre på renten.

- Med dagens meget bløde melding fra den amerikanske centralbank virker det meget sikkert, at den amerikanske centralbank kommer på banen med en rentenedsættelse på næste møde i juli, siger Mikael Olai Milhøj, der er senioranalytiker hos Danske Bank.

Den amerikanske centralbank styrer USA's rente. Den bestemmer, om der skal sendes flere penge ud i systemet, eller om der skal trækkes penge ud.

Den har muligheden for at skabe flere dollar, hvis den ser behov.

Den styres af et råd og en formand. De udpeges af den siddende præsident og skal godkendes af Senatet.

De amerikanske aktier kom i positivt territorium efter onsdagens udmelding. Før meldingen, der gik på uændret ledende rente, var de tre ledende aktieindeks stort set uændrede.

Men umiddelbart efter er der tale om stigninger på 0,3 til 0,4 procent i de tre indeks, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Vejen Kommune vinder vigtigt slag om Skovgårdsvej: Har handlet efter bogen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Annonce