Annonce
Navne

Den anonyme arbejdshest i magtens centrum

Anne E. Jensen ses her i samtale med Niels Busk, kort efter at de begge blev valgt i EU-Parlamentet i 1999. Tirsdag den 17. august fylder hun 70 år. Erik Luntang/Ritzau Scanpix
Anne E. Jensen har gjort sig som central skikkelse i EU-Parlamentet og i en tid øverste chef i Dansk Arbejdsgiverforening. Den 17. august fylder hun 70 år.

Med et cv fuldt af tunge titler, såsom cheføkonom, direktør, chefredaktør og EU-parlamentariker har Anne E. Jensen gennem sin karriere afsøgt mange veje, men de har næsten altid ført til de kontorer, hvor beslutningerne træffes.

Tirsdag den 17. august fylder hun 70 år.

Nogle vil formentlig være stødt på Anne E. Jensen for første gang, da hun var cheføkonom for banken Unidanmark i starten af 90'erne. Her udlagde hun tit teksten i medierne, når der var nyt på valutafronten eller om Danmarks betalingsbalance. De økonomiske analyser førte hende til en direktørtitel i Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Annonce

Da både formand og administrerende direktør trak sig, blev Anne E. Jensen valgt som konstitueret administrerende direktør i DA i 1995. To måneder efter at en permanent chef var ansat, havde Anne E. Jensen fundet en ny branche at kaste sig over.

Tilbage i 1980'erne havde hun en kort overgang arbejdet på Berlingskes økonomiske redaktion. Nu vendte hun tilbage til Berlingske - denne gang som ansvarshavende chefredaktør.

Men det blev en anden af hendes tidligere sidebeskæftigelser, der trak hende over i det fag, som skulle dominere de næste årtier for hendes karriere: politik.

Efter to et halvt år i spidsen for Berlingske Tidende stoppede hun og blev kandidat for Venstre til EU-Parlamentet. Her blev hun valgt tre gange. Første gang ved Venstres strålende valg i 1999. Hun satte sig straks i det magtfulde budgetudvalg, ligesom hun involverede sig i transportområdet og særligt en Femern-forbindelse.

Overtog formandspost

Gennem årene i Bruxelles udviklede hun et ry som en stille arbejdshest, der havde mere indflydelse, end hun fik opmærksomhed.

Efter valget i 2009 valgte Venstres spidskandidat, Jens Rohde, ikke at blive gruppeformand for Venstres medlemmer i EU-Parlamentet. Den opgave tilfaldt i stedet Anne E. Jensen, mens Jens Rohde i højere grad plejede forbindelsen hjem til København.

Året efter sikrede hun sig en plads i Kalundborg Kommunes kommunalbestyrelse, inden hun i 2013 oplyste, at hun ikke ville genopstille ved næste EU-parlamentsvalg i 2014.

I forbindelse med den valgkamp blev hun af professor Peder Nedergaard fremhævet som et eksempel på, at det var udvalgsposter og ikke tv-tid, der var indflydelsens valuta i EU-systemet. Det kunne det trænede øje se, da hun i 2013 var en af parlamentets fem forhandlere, da et EU-budget skulle vedtages.

For den bredere offentlighed forblev hun måske nærmere den "anonyme arbejdshest", som Altinget kaldte hende i hendes afskedsportræt.

/ritzau/

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Kolding

Maya på 13 år har samlet ind til Knæk Cancer i fem år: Stopper ikke før der er fundet en kur

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Navne

Den gamle landmand har drejet masser af liv ud af døde stykker træ

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

Annonce