Annonce
Udland

Den argentinske peso styrtdykker efter overraskende valg

Ronaldo Schemidt/Ritzau Scanpix
Argentinas præsident, Mauricio Macri, led et stort nederlag i weekenden, og det har rystet landets valuta.

Jorden skrider voldsomt under tilliden til Argentinas økonomi.

Det står klart mandag efter et overraskende resultat ved weekendens primærvalg. Her led den siddende præsident et stort nederlag

Den argentinske valuta, pesoen, faldt mandag med hele 30,3 procent til et rekordlavt niveau, der betød, at man skulle betale 65 peso for en dollar.

Det forhold er siden steget lidt og ligger mandag aften på cirka 52 peso for en dollar.

Det argentinske aktiemarked styrtdykkede også.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters drattede det med omkring 31 procent målt på det toneangivende argentinske Merval-indeks.

Argentinas nuværende og markedsvenlige præsident, Mauricio Macri, har den seneste tid tøjlet markedernes frygt. Han har blandt andet landet flere aftaler med Den Internationale Valutafond (IMF).

I weekenden led han dog et overraskende stort nederlag ved primærvalget, og det har sat spørgsmålstegn ved landets fremtidige kurs.

Bedst ud af primærvalget kom præsidentens rival Alberto Fernandez fra venstrefløjen. Han fik godt 15 procentpoint flere stemmer end Macri.

- Markedet er begyndt at indregne en betalingsstandsning. Markedet er ikke parat til at lade tvivlen komme Fernandez til gode, siger Edwin Gutierrez, chef for nye markeder hos Aberdeen Asset management, til Bloomberg News.

Den endelige afstemning om Argentinas kommende præsident finder sted 27. oktober. Flere eksperter vurderer det ifølge BBC som usandsynligt, at Mauricio Macri kommer til at fortsætte i embedet.

- Det bliver en ekstrem hård periode for argentinske aktiver, vurderer Marcin Lipka, senioranalytiker hos mægleren Cinkciarz.pl, over for Bloomberg News.

Han spår, at pesoen kan blive svækket til hele 100 peso for en dollar.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

3F Kolding er uforstående over for at Danfoss flytter fabrik til Polen

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Annonce