Annonce
forside

Den bedrevidende vindmøllebranche

Læserbrev: Af den løbende debat om Vejen Kommunes beslutning om ikke at gå videre med planerne for den bynære Holsted Energi plan, kan man forledes til at tro, at Henrik Vinther, Direktør i Danmarks Vindmølleforening og Jan Hylleberg, administrerende direktør for Vindmølleindustrien bedst ved, hvilken politik, der bør føres i Vejen Kommune.

Tak til byrådet for- efter min mening- at have truffet en rigtig og god beslutning. Der er ingen saglige argumenter for at opføre kæmpe landvindmøller og -uden at kende detaljerne omkring Direktør Bent Stubkjærs projekt- er mit bedste gæt, at en gennemførelse af denne plan ville have udløst et milliontilskud til vindmagerne, en regning, som sendes videre til skatteyderne og elforbrugerne. Dette kan formodes, også at være Best Energi A/'s bevæggrund for at gå ind i konkurrencen om 2019 tilskuddene.

Heldigvis blev det et nej fra Vejen Kommune. Best Energis anlæg bygger på forældet teknologi og på forældet tænkning om den grønne omstilling.

Til sammenligning opfører Ørsted en havvindmøllepark, der kan dække en million husstandes elforbrug i Nordsøen, 120 km fra Englands kyst. Det blæser mere på havet end i udkanten af Holsted og på seks år er omkostningerne faldet mere end 60 % for havvind. Således vandt Ørsted i 2017 - efter hvad de selv oplyser- den første kontrakt på at opføre en havvindmøllepark helt uden støtte.

Når Jan Hylleberg udtaler, at vi ligeså godt kan aflyse den grønne omstilling, hvis det er vindmøllemodstanderne, der skal skabe vores energipolitik, så tror jeg, han kan komme til at tage gruelig fejl.

Der er en lang række kloge svar på vej til løsninger på klimaudfordringerne, som handler om alt andet end landvindmøller i Danmark og som kan gøre en meget større forskel til fordel for den grønne omstilling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Kalmar-huse reddet fra konkurs

Leder For abonnenter

Godda' mand solcellelov

Lovgivningsdanmark har vundet endnu en sejr. Med et hidtil uset krav til bureaukrati og dokumentation er det lykkes at bremse stor set alle landets kommuner i at få oprettet solcelleanlæg i forbindelse med kommunale bygninger og derved bidrage til den grønne omstilling. Og tillykke med det. For grundet en i særklasse ubegrundet og uigennemskuelig lovgivningsjungle er det nemlig lykkes at gøre kommunale solcelleanlæg til egentlige forsyningsvirksomheder med deraf følgende krav til selvstændige bestyrelser, regnskabsaflæggelse og meget andet af det, som i stigende grad DJØF'iserer denne nation. Alt sammen krav, der æder gevinsten ved og idéen med disse anlæg. Resultat: Flere steder er eksisterende kommunale solcelleanlæg lukket ned, ligesom planer om anlæg er droppet. Lige så uigennemskueligt er det, hvorfor så regionernes sygehuse, der jo er akkurat lige så offentlige, er fritaget for dette nonsens, og ingen kan give en bare nogenlunde gangbar forklaring. Begrundelserne er det rene volapyk og et eksempel på, hvad der sker, når lovgivningsmaskinen snurrer, uden at nogen griber ind med brugen af deres sunde fornuft. Lad os håbe, at den for tiden ganske tavse klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) også ser dette som en vanvittig indretning, i hvert fald ligger der lige til højrebenet her serveret en sag, som man skal være godt dum for ikke at spark i mål. Især når man skal være instrumental i en regeringssatsning, som ingen har bare den fjerneste idé om hvad ender med at koste. Sådan er det nemlig med det fromme ønske om at reducere nationens menneskeskabte CO2-udledning med 70 procent i forhold til 1990-niveau inden 2030. Man ved end ikke, om det overhovedet kan lade sig gøre, men man ved, at det bliver utroligt dyrt. Her står vi med en sag, der, som megen anden klimasnak, ikke er fugle på taget, men miljøgevinster lagt lige i hånden på Dan Jørgensen, hvis han ellers vil tage imod dem. Lad os få fjernet disse bureaukratiske forhindringer - hellere i dag end i morgen.

Kolding

Genoptager omdiskuteret samarbejde: Konsulenter på resultatløn skal igen finde besparelser på udsatte borgere

Annonce