Annonce
Sydjylland

Den Danske Naturfond har købt Kollund Skov

Kollund Skov har siden istiden ligger i bunden af Flensborg fjord, hvor den udgør den nordligste udbredelsesgrænse for flere arter. Skoven, der nu er købt af Den Danske Naturfond, vil blive sikret for fremtiden idet skovhugst ophører, men publikum vil blive tilgodeset med flere og bedre faciliteter. Foto: Den Danske Naturfond

Kollund Skov, der ligger på grænsen mellem Danmark og Tyskland, skal være et naturparadis, hvor skovdriften ophører. Den 130 ha store og unikke skov i bunden af Flensborg Fjord vil få lov at udvikle sig på egne præmisser.

For 16,75 millioner kroner har Den Danske Naturfond netop erhvervet sig Kollund Skov. Sammen med Aabenraa Kommune vil naturfonden sikre skovens fremtid, så både biodiversiteten men også den offentlige adgang tilgodeses.

- Kollund Skov er et af de område i Danmark, som har et stort potentiale, fordi den indeholder meget af den oprindelige biodiversitet. Skoven har ligget der siden istiden, og en ekstensiv drift har betydet, at skoven både rummer sjældne arter, men også at de store, gamle bøgetræer og stejle skrænter ned til Flensborg Fjord har fået lov at ligge urørt hen, fortæller direktør i Den Danske Naturfond, Flemming Nielsen.

Formand for Den Danske Naturfond, Lauritz B. Holm-Nielsen glæder sig over købet.

- Kollund Skov har ikke blot en unik beliggenhed og kulturhistorie. Den har som kystskov med store og meget gamle træer en helt særlig naturværdi, som Den Danske Naturfond nu vil sikre for eftertiden, siger Lauritz B. Holm-Nielsen.

Unik skov

Så sent som sidste år blev Kollund Skov nævnt i en rapport fra Københavns Universitet om skove og biodiversitet.

Blandt mange arter er Kollund skov kendt for at huse en bestand af den store sortspætte og bjergsalamander.

Kollund Skov har vist nok Europas mindste grænseovergang - nemlig den smalle træbro ved Krusåens udmunding.

Skoven var fra 1883 ejet af Flensborg By. I 2006 købte et dansk anpartsselskab skoven med henblik på træproduktion og jagt.

Skoven er bl.a. unik fordi man her er på den absolutte nordligste grænse for mange eruopæiske arter, som ikke tåler for hårde vintrer.

Gendarmstien - en 74 km lang vandrerute - går gennem Kollund Skov.

Europas mindste grænseovergang er den smalle træbro over Krusåens udløb i Flensborg Fjord. Både tyske og danske turister besøger skoven, der nu er ejet af Den Danske Naturfond, der i samarbejde med Aabenraa Kommune vil åbne skoven for alle. Foto: Den Danske Naturfond

Lokalt samarbejde

Samarbejdet med Aabenraa Kommune betyder, at Den Danske Naturfond har erhvervet sig skoven, mens kommunen vil arbejde videre på at udbygge mulighederne for publikums adgang til skoven.

- Den Danske Naturfond vil altid gerne forankre sine projekter lokalt. Derfor er Aabenraa Kommune en vigtig samarbejdspartner i købet af Kollund Skov. Publikumsfaciliteter, veje og stier og i det hele taget formidling af skovens værdier er områder, hvor kommunen er en vigtig partner, fortæller Flemming Nielsen.

Borgmester i Aabenraa Kommune, Thomas Andresen glæder sig over samarbejdet.

- Kollund Skov er et attraktivt udflugtsmål for mange, og får også besøg af mange turister. Vi får nu mulighed for at stille skoven til rådighed med endnu flere naturoplevelser for alle mennesker på begge sider af grænsen, fastslår Thomas Andresen.

Annonce
Kolding For abonnenter

Helle har ikke set sin nu afdøde biologiske far, siden hun var fem år gammel: Et opslag på Facebook bragte hende tættere på ham end nogensinde før

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Ligeglad med dagbøder på en million: Tre mands kamp om et elkabel går nu ind i sit tredje år

Varde For abonnenter

Skovrider er lettet og ærgerlig: Kronvildt indeholder små mængder af det kræftfremkaldende PFOS

Tønder

11 millioner lyttere: BBC sender radio om det sønderjyske kaffebord

Varde

Her blev ung bilist dræbt på stedet natten til tirsdag: Sådan skete det

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Esbjerg For abonnenter

Eksperter anbefalede specialklasse til Wibekes søn - alligevel endte han i en almindelig folkeskoleklasse: - De kunne ligeså godt have sat ham i et bur

Billund

Legoland søger 600 nye sæsonmedarbejdere: Vil du være pirat eller sørøver i sommerferien?

Haderslev

Far tiltalt for psykisk vold mod søn: 'For sjov' gav han også jævnligt sine drenge og deres mor lammere på skulderen og trælår

Enkelte ansatte er blevet fyret efter krav om coronapas på job

Sønderborg

Trods hårdt ramt af pandemien: Lufthavn vurderer udvidelsesplaner igen

Esbjerg For abonnenter

Politikere skrider ind i sag om voldsomt svigt af  8-årige retarderede Victor: Ny byrådsprofil kalder det hykleri og mener, at det har foregået i årevis

Vejen

Langt om længe: Fortov fra øst til vest

Annonce