Annonce
forside

Den demokratiske proces

Læserbrev: I dag tirsdag bliver Kolding havns skæbne afgjort. Kolding Byråd skal tage stilling til, hvad der skal ske med vores havn. Ingen er dog i tvivl om resultatet af afstemningen. Erhvervshavnen skal lukkes inden for de næste 25 år, og der skal bygges boliger. Selvom jeg er enig med den ambitiøse plan, spørger jeg mig selv: Hvorfor alt det hastværk? Jeg har fuld forståelse for borgerne i Kolding Kommunes utilfredshed i denne sag. For selvom jeg synes, at det er godt for Kolding at lukke erhvervshavnen og bygge boliger og grønne områder, så forstår jeg ikke hastværket omkring dette.

Det virker som om borgmesteren er vågnet en nat og tænkt "nu skal vi lukke erhvervshavnen". Jeg mener hele erhvervshavnen bliver først lukket i 2043. Kunne man have grebet processen anderledes an? I stedet bliver der tirsdag i byrådssalen stemt om noget, vi ikke aner om, kan lade sig gøre. Hvor er gennemsigtigheden i denne proces, har man snakket med virksomhederne, med fagforeningerne, med borgerne, har man undersøgt kontrakterne, kan man overhovedet bygge boliger på et forurenet grund. Jeg deler frustrationen mange borgere i kommunen har og føler der er flere spørgsmål end svar. Hvis jeg sad i byrådssalen, ville jeg være meget i tvivl om, hvad jeg skulle stemme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Annonce