Annonce
Navne

Den evige leg blev til en tatovering på Ronjas skulder

På ryggen har Ronja Tindgard Atzen Ronja fået tatoveret en drømmefanger, som et symbol på hendes lege som indianer sammen med hendes mor. Designet til den har hun selv lavet. Det samme gør sig gældende med tatoveringen af ankeret på hendes venstre skylder, som symboliserer hendes far, der var rejsefisker på Rømø. Foto: André Thorup
Da Ronja Tindgard Atzen fra Løgumkloster var lille, var hun indianer i haven sammen med sin mor - i hvert fald i deres lege, der blev leget, mens faren var ude på havet. I dag er minderne fra legene symboliseret på hendes ryg.

Løgumkloster: Da Ronja Tindgard Atzen var barn fortalte hendes mor historier om indianerne. Historierne blev til leg ude på markerne i Sølvsted, hvor hun dengang boede med sine forældre.

Her red Ronja Tindgard Atzen sammen med moren på heste klædt som indianere, lavede mad over bål og sov under åben himmel.

- Vi fandt på forskellige navne og opdigtede historier om forskellige stammer, som vi tilhørte. Min mor havde læst meget om indianerne og vidste derfor meget om dem. Hun har også altid haft samme filosofi som indianerne, om at man ikke skal tage mere fra naturen, end hvad man har brug for, fortæller den i dag 28-årige Ronja Tindgard Atzen, der bor i Løgumkloster sammen med kæresten, Benjamin.

Annonce


Da jeg var yngre, havde jeg mange onde drømme. Men min mor overbeviste mig om, at med en drømmefanger, så ville den tage alle de dårlige drømme, så jeg kunne drømme gode drømme. Og det virkede.

Ronja Tindgard Atzen


Legen fortsatte i en flere år.

- Historierne var indgroet i os og blev en form for evig leg. Det var altid det samme, vi legede. Det gjorde, at det blev mere virkelig for os, husker Ronja Tindgard Atzen tilbage.

Far på havet

Det var næsten altid Ronja Tindgard Atzens mor, som legene foregik sammen med. Hendes far var nemlig rejsefisker på Rømø og derfor ofte væk i længere perioder.

Ronja Tindgard Atzen har stadig heste i dag. Det er hendes til venstre, som hedder Aviaja, mens hesten til højre er hendes venindes. Foto: André Thorup

- Det var tit bare min mor, jeg og så hendes veninde og børn, som legede. Alt efter hvor meget fangst der var, kunne far være væk i uger, fortæller Ronja Tindgard Atzen, der stadig har et meget tæt forhold til begge sine forældre.

Legende stoppede dog stille og roligt, da forældrene blev skilt, og Ronja Tindgard Atzen rykkede til Sæd sammen med hendes mor og morens nye kæreste.

Annonce

Onde drømme

Men selvom legene gled ud, glemte Ronja Tindgard Atzen trods årene dem aldrig. Og hvis det en dag skulle ske, så skal hun bare kigge sig i spejlet. For på Ronja Tindgard Atzens højre skulder har hun tatoveret en drømmefanger.

JV bringer en række artikler, som kommer "under huden" på mennesker med tatoveringer, der har særlig betydning for dem. Grafik: Lean Poulsen Frosch

- Jeg har altid vidst, at jeg ville have en tatovering, der symboliserede min mor, og det vi havde sammen. En drømmefanger er et symbol på indianerne, men den er også et symbol på det positive, fortæller Ronja Tindgard Atzen og fortsætter:

- Da jeg var yngre, havde jeg mange onde drømme. Men min mor overbeviste mig om, at en drømmefanger ville tage alle de dårlige drømme, så jeg kunne drømme gode drømme. Og det virkede, smiler hun.

I dag hænger der stadig en drømmefanger i soveværelset i hjemmet i Løgumkloster.

Annonce

Billede af Simba

Men det er ikke den eneste tatovering Ronja Tindgard Atzen ejer. Hun har et anker på venstre skulder som symbol på hendes far.

- Jeg har selv designet begge tatoveringer, så man kan sige, at de kun er mine. Og så er mine forældres initialer skrevet ind i tatoveringerne, så der er ingen andre, der har nogen mage til, siger Ronja Tindgard Atzen, der er skolelærer på Møgeltønder skole.

Det var ikke meningen, at drømmefangeren skulle farvelægges, men tatovøren misforstod Ronja Tindgard Atzen. Farverne er dog blegnet med årene, så i dag gør det ikke noget, at der kom farve i, fortæller hun. Foto: André Thorup

Drømmefangeren fik hun på kroppen som 18-årige, mens ankeret kom året efter. Men det er ikke de sidste, som Ronja Tindgard Atzen får. Hun har en ny i tankerne.

- Jeg er meget stor Disney-fan. I filmen Løvernes Konge tegner Rafiki (en af figurerne i Løvernes Konge, red.) et billede af Simba med vandfarve. Den vil jeg gerne have tatoveret. Den er også i god tråd med det spirituelle og det naturlige som indianerne, smiler Ronja Tindgard Atzen.

Hvad er historien bag din tatovering?

På JydskeVestkysten Tønder har vi sat gang i en serie "Under huden". Vi er derfor på udkig efter personer, hvor tatoveringen rummer en helt særlig personlig fortælling, hvad enten den er om tab, hyldest eller noget helt tredje. 

Hvis du har lyst til at fortælle os og læserne om din tatovering og historien bag, så send en mail på ceasp@jv.dk. 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce