Annonce
Rejser

Den Franske Riviera: Det kan du foretage dig uden for sæsonen

Nice bliver man aldrig træt af, når temaet er arkitektur. I alle stilretninger, men især belle epoque-stilen fra slutningen af 1800-tallet. Foto: Jens Henrik Nybo
Nice er den berømte hovedstad på Den Franske Riviera, og den rummer alt, hvad hjertet begærer af mad, kunst, indkøb og skønhed. På under en times kørsel er der et spændende opland både langs kysten og i det nære bagland.

Det kalder på en lunere frakke i dag end i går, hvor termometeret nåede op på næsten 20 grader med masser af sol og ingen vind. Her til morgen dominerer en stædig brise og nogle forbigående byger fra nordøst, godt nedkølet af Alpernes stadig massive snedynger. Men ude over Middelhavet er der huller i skyerne, og da vindretningen skifter til mere sydlig, sætter vi lid til, at det hele nok ender med et tilfredsstillende vejrlig.

Det sker da også op ad dagen.

Vi er i Nice i den sene vinter og på tærsklen til det spæde forår, mandeltræerne er allerede i fuld blomst, og flere kåde vildblomster lægger en skøn, farverig dug hen over klippeskråningerne over byen.

Promenade des Anglais er bedårende, når man ser ud over den fra højden. Foto: Jens Henrik Nybo

Selv om den ekstreme ydersæson også her er omtrent lige så lunefuld som herhjemme, er et besøg ved Den Franske Riviera bestemt også på sin plads uden for sæsonen. Det gælder blot om ikke at skrue forventningerne til vejrliget for højt op og i øvrigt at klæde sig på efter omstændighederne. Så vil man opleve denne kyststrækning og dens byer fra en helt anderledes og stilfærdig side end i de hektiske, ofte hede sommermåneder, hvor alt fra priserne på overnatning til mylder af mennesker og biler er oppe i det røde felt.

Er man ikke fintfølende og ligefrem sart med vandtemperaturer, er det såmænd også muligt at tage en dukkert i Middelhavet, uden at kroppen oplever et chok.

Nice er Rivieraens absolutte hovedstad, og medregner man hele metro-området, når indbyggertallet op i nærheden af en million. Krumtappen om byen er den kilometerlange, elegante Promenade des Anglais.

Det var reelt englænderne, der anlagde promenaden for et par hundrede år siden, så de kunne gå tørskoede langs Middelhavet, når de opholdt sig her under de lunere himmelstrøg i vintermånederne. De lokale navngav den meget passende Englændernes Promenade.

I den gamle bydel af Nice hænger tøjet selvfølgelig til tørre uden for skodderne. Foto: Jens Henrik Nybo

Atmosfæren er livlig og et syn af de store med det azurblå hav til den ene side og de prominente belle epoque-bygninger til den anden. Den sikkert mest berømte af disse bygninger huser samtidig det ikoniske Hotel Negresco med flere end hundrede år på bagen. Her begynder priserne for et værelse ved godt og vel et par tusser for en nat - muligvis markant lavere i corona-tiden.

Det er fra toppen af Slotsbjerget, man får det mest uforlignelige syn ud over havet, promenaden og det meste af Nice. Herop kan man glide lydløst de 90 meter i vejret med svævebane, hvis man da ikke foretrækker at gå op ad trapperne.

Annonce

Middelhavs-charme

Når man færdes rundt i det egentlige Nice, føler man sig nærmere hensat til en langt mindre by, især inde i den historiske del af byen, hvor de smalle gyder og pastelfarvede facader nærmest har et landsby-præg over sig. Selvfølgelig hænger vasketøjet til tørre uden for skodderne og giver enkelte dryp på hovedet.

Her sidst på formiddagen er der kommet gang i det merkantile liv. Ved blomstermarkedet, der løber fra Saleya-pladsen lige bag promenaden, bliver der under halvtag handlet med friskplukkede blomster. Nu og da blander enkelte boder med mad sig.

Menton er fortryllende set fra enden af havnepromenaden, ikke mindst i et sart vinterlys. Foto: Jens Henrik Nybo

Den gamle bydel er også værd at besøge, når temaet er shopping. Her er et væld af nichebutikker med et rigt udbud af alt inden for tøj, kunsthåndværk og indretning for ikke at glemme indbyggernes madglæde.

Slagteren kaster en okseculotte op i luften, griber den med sine velvoksne labber, så kunden får syn for sagn om dens kvalitet. Fiskehandleren vender og drejer en søtunge, så ingen detaljer er skjult.

Et par fruer snuser til duske af timian og mynte, før de indgår handlen. Mad er noget, man tager meget seriøst her på egnen.

Uden for den gamle bydel folder det moderne Nice sig ud. Place Massena er i dag et storslået grønt område med store springvand, og pladsen er flankeret af smukke belle epoque-palæer.

Også når det gælder kunst, er Nice leveringsdygtig. Kunstinteresserede fra hele verden opsøger byen på grund af dens flotte udbud af verdenskunst, som er udstillet i det store antal af museer og gallerier. To af de kendteste museer ligger nogle kilometer nord for byen i velhaverkvarteret Cimiez, der ligger højt hævet på et bakkedrag.

Spis godt i den gamle bydel

Priser på overnatning varierer meget. Er budgettet lidt stramt, anbefales det at bo tilbagetrukket fra promenaden.

Der er et utal af spisesteder i alle kvaliteter og prislejer. I den gamle bydel kan man nemt spise for 200-300 kroner for en trerettersmenu af rigtig god kvalitet.

Et af dem er Musée Matisse, som har til huse i et bedårende ældre palæ. Indenfor er der en stor samling af mesterens malerier, tegninger, tryk og skulpturer, som repræsenterer de 65 år, han levede - heraf de 37 år, han boede i Nice. Ikke langt herfra ligger Chagall-museet, der er indrettet i en moderne arkitektonisk perle, hvor flere af hans mest betydningsfulde værker er udstillet.

Annonce

Ørnerede-byen

Uden for Nice venter en underskøn verden inden for mellem en halv og en hel times kørsel - i en udlejningsbil eller med lokalbusser.

Hotel Negresco er bare hotellet, man skal bo på i Nice - hvis pengene ellers rækker. Foto: Jens Henrik Nybo

Langs kysten byder Menton - tæt ved den italienske grænse - ind med noget af det mest fortryllende syn, man kan opleve langs Rivieraen.

De prægtige barok-spir på kirkerne, de farverige facader på de gamle bygninger og dens labyrint af snævre gyder, når først man er nået derind.

Vejen dertil

SAS og Norwegian havde før coronakrisen daglige nonstop-forbindelser fra Danmark. Flyvetiden er cirka to timer.

I egen bil er der fra den dansk-tyske grænse og færgelejet i Puttgarden til Nice cirka 1580 kilometer.

Lidt tættere på Nice ligger ørnerede-byen Eze, som balancerer på en 400 meter høj klippeknold over Middelhavet. Udsigten fra Jardin Exotique med lårbrede kaktusser i forgrunden, de røde teglstenstage og det blåglinsende hav fås ikke flottere. Byen er ret overskuelig. Det kan dog kræve lidt benmuskler, fordi den er stejl, men et meget charmerende bekendtskab - omend dyr - for den er et hit blandt jetsettet.

St. Paul de Vence ligger noget tilbagetrukket inde i baglandet. Byens firkantede kirketårn dominerer synsfeltet, når man kører ind mod byen sydfra. Den er den af disse byer, som bedst indrammer forestillingen om en ægte provencalsk lilleby. Engang for under hundrede år siden var den overset og ikke værd at nævne.

Det gjaldt dog ikke en skare af forhutlede kunstnersjæle, som så byens visuelle kvaliteter, såvel dens bygninger som de fabelagtige omgivelser, den lå i.

Alt godt fra havet. Selvfølgelig er det et af hovedtemaerne på menuerne, når man er lige ved Middelhavet. Foto: Jens Henrik Nybo

Ingen er i dag fattige i St. Paul de Vence. Huspriserne er de seneste år galopperet i et vildt ridt, for en velhavende skare af købere har for længst øjnet muligheden for at bo charmerende og stilfærdigt og have en uforlignelig udsigt over Middelhavet, men samtidig være i bekvem afstand fra storbyen Nices fristelser - inklusive en nærliggende international lufthavn med daglige forbindelser til Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

En af Esbjergs rigeste familier vil bygge nyt sportsanlæg på historisk grund

Varde For abonnenter

Seniorforsker: Ingen tager vare på børnene i asbestsag – politikere må på banen

Annonce