x
Annonce
Tønder

Den genopførte Fiskbæk Bro blev indviet fredag

Tidligere skatteminister Frode Sørensen (S) holdt åbningstalen og klippede snoren fredag eftermiddag. Han er født og opvokset i Toftlund og tilbragte megen tid ved Fiskbæk i sin ungdom. Foto: Thomas Holl
80 mennesker var mødt op, da genopførelsen af Fiskbæk Bro fredag eftermiddag blev markeret med en uofficiel indvielse.

Toftlund: - Det er jo helt perfekt vejr til en indvielse. Det kunne ikke være bedre.

At februar-kulden bed, var ikke noget problem for Peter Bramsen fra Toftlund, som fredag eftermiddag havde inviteret til uofficiel indvielse af den genopførte bro over Fiskbæk ved Toftlund. Broen ligger ved et gammelt vadested.

Den lokalhistorieinteresserede Peter Bramsen fandt for to år siden ud af, at den fredede bro, der blev opført i 1770’erne, ved en fejl var blevet revet ned i forbindelse med en renovering. I stedet var broen blevet erstattet af et sort metalrør.

Hverken Tønder Kommune som bygherre eller det rådgivende ingeniørfirma COWI, der var rådgiver på projektet, havde været opmærksom på, at granitbroen var fredet som fortidsminde.

Annonce
Den historiske betydning er ikke helt forsvundet – den kan godt stadig fortælle os noget

Tenna Kristensen, museumsinspektør

Tidligere minister klippede snoren

Efterfølgende pålagde Slots- og Kulturstyrelsen kommunen at genopføre broen, hvor den oprindeligt lå, og nu står den så færdig: Der er opbygget en vejbro i jern og beton med mest mulig synlig granit. Dermed ligner den nye bro i høj grad den, der blev revet ned.

Godt 80 mennesker havde begivet sig ud i februar-kulden for at være med til indvielsen. Åbningstalen blev holdt af tidligere skatteminister Frode Sørensen (S), der er født og opvokset i Toftlund. Han fortalte om nogle af de oplevelser, han fik i området i sin barndom.

- I min barndom var Fiskbæk en del af min hverdag, og jeg havde stor fornøjelse af at komme her. Jeg tror, vi var Toftlund-mestre i at fange fisk i bækken, lød det fra Frode Sørensen, inden han klippede snoren og dermed indviede broen.

Har stadig historisk betydning

Også museumsinspektør Tenna Kristensen fra Museum Sønderjylland tog ordet i går eftermiddags.

- Mange har spurgt mig, om det virkelig kan betale sig at bygge broen igen, for vi får jo alligevel ikke den gamle bro tilbage, men kun noget, der ligner. Den genskabte bro bliver naturligvis ikke nogen fuldstændig kopi af eller erstatning for den gamle, men rekonstruktionen ligger på det sted, hvor den gamle bro stod, og derfor vil den rekonstruerede bro stadig kunne indgå i fortællingen om landets ældre infrastruktur. Den historiske betydning er ikke helt forsvundet – den kan godt stadig fortælle os noget, sagde Tenna Kristensen.

Hun takkede Peter Bramsen for den indsats og det engagement, han har vist gennem hele processen og tilføjede i øvrigt, at arkæologerne i forbindelse med restaureringen af broen fandt en stump af en ældre stenbrolagt vej, som har ført ned til vadestedet og broen. Den gamle vejbelægning ligger et godt stykke under den nuværende vejbelægning.

Tønder Kommune har betalt de 1,6 millioner kroner, som reetableringen af broen koster. Kommunen deltog ikke i den uofficielle åbning i går.

Peter Bramsen fra Toftlund havde inviteret til den uofficielle indvielse af Fiskbæk Bro. Det var ham, der for to år siden fandt ud af, at den fredede bro, der blev opført i 1770’erne, ved en fejl var blevet revet ned i forbindelse med en renovering. Foto: Thomas Holl
- Den rekonstruerede bro vil stadig kunne indgå i fortællingen om landets ældre infrastruktur, lød det fra Tenna Kristensen, der er museumsinspektør ved Museum Sønderjylland. Foto: Thomas Holl
Den nye vejbro er bygget i jern og beton med mest mulig synlig granit og ligner dermed i høj grad den bro, der blev revet ned. Foto: Thomas Holl
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Vis noget trailer-tålmodighed

Det er fornuftigt, at Kommunernes Landsforening nu anbefaler, at landets genbrugspladser åbner tirsdag. Det må kunne lade sig gøre uden, at borgere og medarbejdere kommer i nærkontakt med hinanden og coronavirus. Især hvis vi som borgere opfører os fornuftigt. Det har det desværre skortet på i den seneste tid. Nogle har puttet haveaffald i containere til genbrugstøj. Andre har forsøgt at trænge ind på genbrugspladserne, siden de blev lukket 11. marts. I Haderslev vil man derfor lade det kommunale beredskab være en slags vagtværn, der skal holde ro og orden ved genbrugspladserne. Det lyder som en dårlig vittighed, men der er hos kommunen en reel frygt for, at borgerne ikke af sig selv vil følge anvisningerne og for eksempel holde behørig afstand til hinanden. Selvfølgelig kan det være frustrerende ikke at kunne komme af med sit haveaffald, gamle møbler og hvad vi ellers kører på genbrugspladsen med. Især på denne tid af året, da det er højtid for årets første oprydning i hus og have. Men de frustrationer må aldrig gå ud over sagesløse kommunale medarbejdere. Lukninger og genåbninger af genbrugspladserne skal helst være en landsdækkende beslutning, hvis man ikke skal risikere, at folk begynder at krydse kommunegrænser for at finde en åben plads. Men når nu de fleste genbrugspladser bliver tilgængelige på tirsdag, er det ikke en pligt, at man bruger dem fra dag 1. I mange husstande kan man sagtens vente én eller flere uger med at komme afsted. Hvis det er strengt nødvendigt, så vis noget trailer-tålmodighed, om man så må sige. Det er vigtigt at blive i sin bil så meget som muligt, mens man holder i en formentlig lang kø uden for genbrugspladsen. Det kan komme til at tage meget længere tid end normalt at komme af med affaldet, når der kun må være ti personer ad gangen på en genbrugsplads - inklusive personalet. Danskerne har indtil nu generelt været gode til at vise samfundssind. Lad også det samfundssind komme til udtryk ved og på genbrugspladserne.

Erhverv 112

40 ansatte har fået en fyreseddel hos specialist i butiksinventar: Alle ansatte går ned i løn

Annonce