Annonce
Esbjerg

Den glade badetur satte en brat stopper for Villys planer om eget landbrug: Onsdag fejrer hele byen hans runde fødselsdag

Onsdag 13. oktober fylder den lokale ildsjæl Villy Lønne 70 år. Selv om en badeulykke for 47 år siden satte en brat stopper for hans drøm om at blive landmand, er han blevet i Farup, hvor han er blevet en fast bestanddel af bybilledet. Foto: Kåre Welinder
Alle i og omkring Farup, Hillerup og Kærbæl kender Villy Lønne, når han kører rundt i området for at få en god hold snak med byens borgere. Onsdag 13. oktober kan den afholdte ildsjæl fejre 70 års-dag, der samtidig er hans 47. år i kørestol.

Kærbøl: Onsdag 13. oktober tropper 100 gæster op i Farups medborgerhus for at fejre, at Villy Lønne fylder 70 år.

Kunne der være flere ville han nok gerne have haft flere med til den helstegte pattegris, for efter at have boet i området hele sit liv, kender han alle.

Men faktisk er det lidt spøjst, at Villy Lønne skal holde sin fødselsdag et sted, han som erfaren lokalhistoriker slet ikke mener findes.

Annonce

Festen skal holdes i Farup Fælled. Farup. Der findes Kærbøl, Hillerup, Nørre Farup, Mejlby, Sdr. Farup og Farup Kirkeby, og sikkert også nogle ind imellem, men ingen ren Farup, og det ved Villy Lønne, fordi han har studeret og skrevet bøger om byens historie og samtlige af områdets huse.

Lokalhistorie

På sin computer har han info om samtlige adresser i alle Farup'erne, og han kender dem på matrikelnumrene.

- Dengang havde de jo ingen vejnumre, så jeg måtte jo lære matriklerne, siger Villy Lønne, der har dokumenter så langt tilbage som til 1750.

Af samme årsag har han også også har lært sig selv at læse gotisk til husbehov.

- Lokalhistorien interesserer mig meget, og tager rigtig meget af min tid, siger Villy Lønne og forklarer, hvordan interessen munder ud i, at han elsker at køre rundt i byen og snakke.

Det gør han hver dag når vejret tillader det, og årsagen til at han netop kører rundt, skal findes helt tilbage i 1974.

Annonce

Forkert landing

Ville Lønne tog sin uddannelse på Ribe Kjærgaard Landbrugsskole, og købte i 1973 en gård tæt på Farup Kirke, men allerede året efter indtraf den begivenhed, der medførte, at han aldrig mere kunne arbejde som landmand.

En lystig badetur med vennerne til Rømø for at fejre et færdigt malerarbejde endte med, at han brækkede halsen efter en forkert landing ved et spring i en bølge. Villy Lønne blev lam fra brystet og ned, kunne ikke bevæge sine fingre, og i 1976 solgte han derfor sin gård til vennen Lauge Nielsen, der flyttede ind efter at have hjulpet med at bygge et hus til Villy Lønne på den anden side af Farup Kirkevej.

- Villy hjalp lidt med høsten på den måde, at han tit kom ud til mig med kaffe og ostemadder, siger Lauge Nielsen, mens Villy Lønne forklarer, hvordan landmandsarbejdet blev skiftet ud med at se efter naboernes børn.

Annonce

Marsk og Muld

Men Villy Lønne lever stadig et aktivt liv trods nu 47 år i kørestol.

- Jeg er med i et oplysningsforbund herude. Vi mødes to gange om året og har én regel. Vi skal drikke rom og blive klogere. Og det bliver snakken, jo mere rom vi drikker, griner han.

Også kørestolens 25 års jubilæum er blevet fejret, og Villy Lønne forklarer, hvordan nogle kærligt kalder ham Chairman (formanden, red.) på grund af afhængigheden af kørestolen.

- Vores lokale blad Marsk og Muld var jeg også med til at starte. Det er 27 år siden, og vi er stort set de samme folk, der laver det, siger Villy Lønne, der hverken har kone eller børn. Kun naboens børn, der helt sikkert også kommer rendende på den runde dag i Farup Fælled.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Esbjerg For abonnenter

Dronningebesøg forsinkede flytning af trolden. Nu er det slut med Anker Drømmefanger på lossepladsen på Fanø

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

Sydjylland For abonnenter

Engang holdt taxaerne i kø foran Jans bodega: Nu kan hans gæster ikke komme hjem fra byturen - og det skaber frygt for spritkørsel

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Danmark

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

Vejen

Live kl. 19.45: Skal du til at betale mere i skat? Og hvordan går det med at få flere til at flytte til Vejen? Se med, når der er valgdebat fra Solar

Esbjerg For abonnenter

Rute 11: I 25 år har trafikken stort set ikke rykket sig ved Ribe

Esbjerg

Fræk vandalisme: Lokalpolitikers valgplakater fjernet fra lygtepæle

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sydjylland

Idrætten mistede 20.000 medlemmer i Syd- og Sønderjylland under corona

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Danmark

Varetægtsfængslet: 49-årig mand opfordrede på en plakat til henrettelse af statsministeren

Annonce