Annonce
Mad og drikke

Den irske kaffe blev født en kold nat i 1943

En enkelt tjener kan lave op mod 800 glas med irsk kaffe om dagen, og The Buena Vista er et godt udgangspunkt for en tur langs kajerne på Fisherman's Wharf eller en tur op i byen med the cable car. Foto: Morten Vilsbæk
The Buena Vista på den amerikanske vestkyst har verdensrekorden i at brygge den stærke kaffe - op til 2000 glas pr. dag.

Tre ting skal man i hvert fald opleve i San Francisco: fængselsøen Alcatraz, the cable car og en irish coffee. Og de to sidste kan turisten kombinere i en coffee to go fra restauranten The Buena Vista i Hyde Street i den gamle bygning på hjørnet af Beach Street, hvor udsigten (Buena Vista betyder smukt syn) er mere end glimrende ud over det blå strømfyldte stræde og Golden Gate Bridge.

Men et godt tip er at tage den irske kaffe inden døre i The Buena Vista.

Stemningen er hyggelig og personalet travlt, når ikke en spirende corona har ryddet San Francisco og det nærliggende pierområde, Fisherman's Wharf, for hovedparten af turisterne. Spisekortet byder på burger, lobster roll og andre klassiske retter fra det amerikanske køkken.

Opskriften fra The Buena Vista

To teskefulde sukker

Fire dele kaffe (fire ounces)

Halvanden del irsk whiskey, Tullamore Dew

Pisket daggammel fløde

Sådan gør du:

Fyld et glas med varmt vand, hæld det ud og fyld sukker i og derefter varm kaffe, rør rundt.

Hæld whiskey i kaffen og rør rundt, inden du med nænsom hånd lader let pisket fløde flyde ud på toppen af væsken.

Drik!

Kaffe-stænkede jakker

Tjenere i hvid jakke og perfekt hår står for betjeningen, og de løber ikke af pladsen: Freddy har serveret irsk kaffe og cocktails for kunderne i 33 år, og brødrene Paul og Larry har arbejdet på stedet i henholdsvis 46 og 44 år.

Baren er det oplagte sted at betragte Paul, Larry eller en af deres kolleger stille glas op på række i baren, varme dem op med kogende vand og fylde trekvart op med varm kaffe brygget på friskristede bønner og to stykker hugget sukker og røre, indtil kaffen er uden krystaller, og hælde knap en halv deciliter Tullamore Dew i inden det afgørende touch: topping i form af let pisket fløde.

De hvide jakker er plettede af kaffebrune stænk, arbejdet flyder nonchalant og med den rutine, som kommer af at være et team, som serverer fra 600 irish coffee på en stille dag op til et par tusinde på en travl - og vel at mærke har gjort det i mange, mange år.

The Buena Vista står som andre bygninger i området på gammel sandbund, og jordskælvet i 1989 kostede ikke større skader end en flaske whisky, som faldt ned fra hylden, restauranten træder omtrent frem som i 1963 og trækker som den institution, den er i San Francisco, stamkunder som nu Richard, der har været stamgæst i fire årtier, og de sætter pris på de specielle glas til irish coffee.

Fabrikken stoppede en overgang produktionen, så ejeren af The Buena Vista gik ud og købte restpartier op for 200.000 dollar og satte også gang i en prøveproduktion i Kina. Men de duede ikke, og så fik han overtalt fabrikken til at starte produktionen op igen i USA - en historie, som nåede forsiden af San Francisco Cronicle.

Annonce

Født i Foynes

Men hvorfor er The Buena Vista i San Francisco blevet den førende irish coffee-joint i verden? Der går jo næppe en pipeline under Atlanten og det amerikanske kontinent fra den grønne ø vest for Storbritannien …

Jo, irish coffee blev opfundet af Joe Sheridan, som var chef i den lille Foynes Lufthavn i Irland, en nat i 1943 til passagererne på vandflyveren til New Foundland, som måtte vende om på grund af dårligt vejr.

Lufthavnschefen hældte whisky i kaffen til de forfrosne rejsende, toppede efter med pisket fløde, og så kunne de transatlantiske rejsende få varmen i det kolde Foynes, som på det tidspunkt var porten til Europa, når man kom fra Staterne.

Her kunne the irish coffee så have levet et stille liv, hvis ikke rejseskribenten Stanton Delaplane smagte en irish coffee og bragte idéen op for Jack Koeppler, som drev The Buena Vista. Makkerparret testede adskillige opskrifter uden held, fløden sank til bunds i glasset - men efter at have konsulteret San Franciscos borgmester, som også drev et mejeri, fandt de frem til hemmeligheden: At fløden skulle stå i 48 timer og piskes til den rette konsistens.

At Stanton Delaplane siden skrev en del om irish coffee har også givet den irske kaffe en vis succes på den amerikanske vestkyst. Og hvis man går ind i selskabslokalet med de mørke træpaneler bagerst i The Buena Vista, kan man se et avisklip fra Politiken anno 1955 om - ja, historien om Jack Koeppler, Stanton Delaplane og de uheldige flypassagerer fra den nat i 1943, da the irish coffee blev født.

Sporvognen har stoppested ved hjørnet af Hyde Street og Beach Street, og det sikrer The Buena Vista en pæn mængde kunder. Foto: Morten Vilsbæk
Sporvognen har stoppested ved hjørnet af Hyde Street og Beach Street, og det sikrer The Buena Vista en pæn mængde kunder. Foto: Morten Vilsbæk
Politikens reporter skrev om The Buena Vista og irsk kaffe allerede i 1955 - 12 år efter den første irske kaffe blev serveret for kolde gæster i Foynes. Foto: Morten Vilsbæk
Interiøret er bevaret med mørke paneler og mosaikker på The Buena Vista, en charmerende perle i San Francisco. Foto: Morten Vilsbæk
Annonce
Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Hvor meget feriesamvær har jeg som far ret til?

Danmark

Fredagens coronatal: Fald i antal nysmittede

Annonce
Annonce
Annonce
Trekantområdet

Kvinde blev pludseligt vækket midt om natten: Rygte om særligt indbrudstrick og mange indbrud afkræftes af politiet

Aabenraa For abonnenter

John har været firmaets mand i 56 år - det forsætter, selv om han er gået på pension

Sport

Holdlæge kvitter Esbjerg i protest mod kritiseret træner

Erhverv For abonnenter

Nichemejeri: 400 ton ost om året tager nu en bæredygtig drejning

Sydjylland For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil

Covid-19 har sat internationalt marked på skrump

Nordtyskland

Prognose: I weekenden bryder trafikken sammen på motorvejene lige syd for grænsen

Esbjerg

Mand gik på rov efter voksenslik: Stjal for flere tusind kroners eksklusiv champagne og sjælden gin

EfB

Tilbageslag inden sæsonpremieren: Hyballa må klare sig uden sin bedste angriber

Navne For abonnenter

Trods ordblindhed: 22-årige Kathrine styrer populær plakatvirksomhed

Kolding

Slagsmål mellem unge og arbejdere satte arbejde helt i stå: Nu går arbejdet med nyt atletikanlæg snart i gang igen

Annonce