Annonce
Varde

Usikret overkørsel får stor del af skylden for dødsulykke: Kan virke modsat hensigten

Denne overkørsel er den sidste usikrede nord for Sig. Leddet her står åbent på den ene side. Men der er sikret med Stop-skilte efter dødsulykken. Der kommer bomme og blink, men desværre ikke lige foreløbig. Foto: Morten Nielsen
En usikret overkørsel skal få trafikanten til at stoppe op og være ekstra agtpågiven. Men den kan virke modsat, konkluderer Havarikommissionen efter dødsulykke nord for Varde.

Sig: Minibussen blev slæbt 22 meter, da den blev ramt af et tog, der kørte cirka 85 km/t. Ulykken kostede to menneskeliv i minibussen. To personer i toget fik lettere kvæstelser. Sammenstødet skete på en ubevogtet overkørsel nord for landsbyen Sig ved Varde.

Det var den 80-årige kvindelige passager og den 55-årige chauffør, der blev dræbt tirsdag den 19. juni sidste år. Det skete omkring klokken 13.07.

Havarikommissionen har mandag offentliggjort sin undersøgelse af ulykken. Her får den ubevogtede overkørsel en væsentlig del af skylden for ulykken.

Annonce

Ulykken

  • Den 80-årige kvinde var på vej hjem fra familiebesøg. Hun boede i Holstebro.
  • Den 55-årige chauffør arbejdede ved Vinderup Taxa, som kørte flexturen for Sydtrafik. Chaufføren boede i Østjylland i postdistriktet Juelsminde.

Sådan fungerer det

En ubevogtet overskæring fungerer ved, at der er to led. Disse skal begge være lukket for at trafikanten bliver opmærksom på banen og udviser agtpågivenhed. Bilisten skal så åbne leddene - få køretøjet over - gå tilbage og lukke de to led. Det betyder, at trafikanten skal fire gange over sporet for en enkelt passage.

Sådan fungerer overgangene dog ikke i praksis. Leddene står næsten altid åbne, så man bare kan køre over. Det vurderer Havarikommissionen, at de også gjorde i forbindelse med ulykken.

"Leddet tjener dermed ikke sit sikkerhedsformål, måske kan de rød-hvide letmetalled endda give det indtryk, at sporet kan krydses uden videre", skriver Havarikommissionen i sin konklusion.

Afkørsler sikres

Banedanmark er i gang med at sikre overkørslerne. Der, hvor ulykken skete, var der tre usikrede overskæringer på stribe. De to er nu - deriblandt dødsoverkørslen - nedlagt. Ved den, der er tilbage, er der sikret ekstra med stopskilte. Den vil også blive sikret med blink og bomme hurtigst muligt, men det sker formentlig først efter 2026 på grund af nogle leveringsvanskeligheder i forbindelse med et nyt signalsystem til BaneDanmark.

Havarikommissionen frikender naturligvis ikke den nu omkomne chauffør af minibussen som "ikke - eller ikke i tilstrækkelig grad - orienterede sig om kommende tog før passage af sporet", skriver Havarikommissionen.

Her skete dødsulykken. Overkørslen er sløjfet. Det er en anden afkørsel, der fører til boliger øst for banen, også. Foto: Morten Nielsen

Tidspres

Men chaufføren kan have været udsat for et ekstra tidspres, idet passageren havde glemt sin taske med togbillet. Bilen var derfor på vej mod huset øst for banen, da den blev ramt på overkørslen. Det selv om passageren egentlig var på vej hjem efter familiebesøg. Det var altså tredje gang, at flexchaufføren krydsede banen til huset, som kun kan nås via en usikret overkørsel.

"Han kan have forsøgt at hjælpe passageren til at nå den planlagte togafgang og i den forbindelse ikke have udvist tilstrækkelig opmærksomhed", skriver Havarikommissionen.

Der er ingen sikkerhedsanbefalinger i Havarikommissionens rapport, "idet BaneDanmark har oplyst, at usikrede overkørsler med denne type led ikke længere etableres, og at de eksisterende nedlægges ellers sikres bedre", skriver Havarikommissionen.

Lokoføreren blev alkoholtestet til en promille på 0,0. Chaufføren var heller ikke påvirket af alkohol.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce