Annonce
Genforeningen

Den kongelige familie fejrer 100-året for Genforeningen

Christian X rider over den gamle grænse den 10. juli 1920. Til højre ses dronning Alexandrine i karet. I sin dagbog skrev kongen følgende om oplevelsen: "I det øjeblik, jeg var kommet igennem den, fik jublen en ganske ny klang, så jeg ikke var i tvivl om, at jeg nu havde passeret grænsen. Så overvældende var denne modtagelse, at jeg følte mig grebet." Foto: H.M. Dronningens Håndbibliotek, Kongernes Samling
Til juli vil dronningen og hendes familie gå i Christian X's fodspor, når 100-året for Genforeningen af Danmark og Sønderjylland fejres over fire dage.
Annonce

Det var et stort øjeblik i nyere tids danmarkshistorie, da dronning Margrethes farfar, Christian X, den 10. juli 1920 red over den gamle grænse ved Christiansfeld. På 100-årsdagen for begivenheden vil dronningen og kronprinsparret markere øjeblikket ved at køre i karet på den historiske strækning og dermed deltage i den nationale fejring af Genforeningen. Det skriver Kongehuset i en pressemeddelelse.

Markeringen af Genforeningen strækker sig over fire dage og er inspireret af Christian X's rundrejse i området for 100 år siden.

Genforeningen var et resultat af den folkeafstemning, da et flertal af befolkningen i Nordslesvig – det nuværende Sønderjylland - stemte sig hjem til Danmark efter at have været under tysk styre i 56 år. Overdragelsen af Sønderjylland fandt sted på Valdemarsdag den 15. juni 1920, og tre uger senere tog Christian X på en rundrejse i området.

Christian X og den kongelige familie ankommer til Dybbøl for at deltage i folkefest. 100 år senere på samme dato og område vil dronningen og kronprinsparret deltage i den nationale markering af Genforeningen. Foto: H.M. Dronningens Håndbibliotek, Kongernes Samling
Annonce

Symbolet på Genforeningen

Kongens rundrejse står i dag for mange som symbolet på, at landsdelen igen blev en del af Danmark. Da dronningen i 2019 holdt sin nytårstale, så hun frem mod 100-året for Genforeningen med følgende ord: "Det kan vi godt være bekendt at fejre, når årsdagen kommer, og det vil vi fejre."

I dagene den 9. -12. juli vil dronningen således, ud over at køre i karet over den gamle grænse, også følge en del af sin farfars rute i området. Undervejs vil kronprins Frederik og kronprinsesse Mary samt prins Joachim og prinsesse Marie deltage i en række af begivenhederne sammen med dronningen.

En stor folkemængde var mødt op for at byde kongen og dronningen velkommen til gudstjeneste i Ribe Domkirke i anledning af Genforeningen. På årsdagen i 2020 vil dronning Margrethe sammen med prins Joachim og prinsesse Marie ligeledes deltage i en festgudstjeneste i Ribe Domkirke. Foto: H.M. Dronningens Håndbibliotek, Kongernes Samling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce