Annonce
Sønderborg

Byggeri til 22 millioner i gang: Den Kongelige Køkkenhave bliver fantastisk igen

Nikolaj Jensen, Slots- og Kulturstyrelsen, Christina Clausen, Bitten & Mads Clausens Fond og Fabrikant Mads Clausen Fond samt borgmester Erik Lauritzen tog første spadestik. Foto: Timo Battefeld
Onsdag var der første spadestik til Den Kongelige Køkkenhave, som åbner i sommeren 2020 i en meget større udgave og med nyt promenadehus og vinterhave for offentligheden.

Gråsten: Dronning Ingrid tog i 1960 initiativ til gartneriet ved Gråsten Slot, som i mange år forsynede kongefamilien med frugt og grønt i sommermånederne på slottet. Men den produktion blev der skåret kraftigt ned på, så der de senere år kun har været et par felter med lidt grøntsager og krydderurter.

Men som en lille ælling forvandler gartneriet sig i det kommende halve år til en stor, smuk svane med navnet Den Kongelige Køkkenhave. Køkkenhaven er allerede blevet udvidet, så den er tre fjerdedele større. Onsdag blev første spadestik taget til de nye bygninger, som er et promenadehus, en vinterhave og en mandskabsbygning. Projektet koster 22 millioner kroner, og en del af pengene kommer fra de lokale fonde Bitten & Mads Clausens Fond, Fabrikant Mads Clausens Fond, BHJ Fonden og Sydbank.

Christina Clausen, der er barnebarn af Bitten Clausen, sagde på vegne af Clausen-fondene.

- Jeg husker som barn historierne fra min farmor, der fortalte om den fantastiske have i Gråsten. Bitten Clausen var veninde med dronning Ingrid, og de delte passionen om haven. Det er en fryd at se projektet blive realiseret, så unge som gamle igen kan opleve Den Kongelige Køkkenhave, sagde Christina Clausen.

Annonce
Broager Brandværnsorkester sørgede for musikken. Foto: Timo Battefeld

Plads til alle

Ligesom slotshaven skal Den Kongelige Køkkenhave have åbent for publikum. Paradehuset skal blandt andet bruges til events og undervisningsforløb for skoleelever. Projektet er et samarbejde mellem Slots- og Kulturstyrelsen og Sønderborg Kommune, som også har lagt penge til projektet. Så i stedet for at afvikle køkkenhaven, er den nu ved at udvikle sig.

- Ikke alene udvider vi nu køkkenhaven, men vi fornyer den også, så den bliver et aktiv for området, sagde Nikolaj Jensen, der er vicedirektør i Slots- og Kulturstyrelsen.

Køkkenhaven bliver i dag drevet af styrelsens gartnere sammen med det socialpsykiatriske tilbud Væksthuset. Væksthuset skal også stå for markeder og en café i køkkenhaven. Mette Hedegaard Nielsen er en af Væksthuset borgere, som har haft glæde af tilbuddet siden 2018.

- Da jeg begyndte her, troede jeg ikke på mig selv. Jeg følte mig som en stor fiasko. Men efter et stykke tid her steg min selvtillid, da jeg fik ansvar for at rive gruset i slotshaven og i køkkenhaven. Her kan jeg arbejde med min angst, og det kunne jeg ikke gøre uden de trygge rammer, fortale Mette Hedegaard Nielsen.

Næste år skal hun i praktik i oplevelsesparken Universe, og håbet er et fleksjob i fremtiden.

Viceborgmester Stephan Kleinschmidt (SP) og borgmester Erik Lauritzen (S) glæder sig også over projektet, der også skal trække flere turister til Gråsten.

- Jeg glæder mig over, at Den Kongelige Køkkenhave både åbner for publikum og skaber job for borgere, der har brug for rummelighed. Det er win-win for alle, sagde Stephan Kleinschmidt.

Christina Clausen fortalte, at de to Clausen-fonde er meget glade for at støtte projektet. Foto: Timo Battefeld
Spadestikket blev fejret med bobler i regnvejret. Foto: Timo Battefeld
Køkkenhaven er blevet udvidet kraftigt, og der skal plantes mange nye frugtræer. Foto: Timo Battefeld
Bygningen i baggrunden skal bygges om til café og indgangsområde. Foto: Timo Battefeld
Der var fuldt hus til første spadestik. Foto: Timo Battefeld
Der var onsdag første spadestik i Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot. Foto: Timo Battefeld
Der var onsdag første spadestik i Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot. Foto: Timo Battefeld
Der var onsdag første spadestik i Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot. Foto: Timo Battefeld
Der var onsdag første spadestik i Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot. Foto: Timo Battefeld
Der var onsdag første spadestik i Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot. Foto: Timo Battefeld
Der var onsdag første spadestik i Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot. Foto: Timo Battefeld
Der var onsdag første spadestik i Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vores naboers mismod tiltager konstant

Allerede før første stolpe var sat, skabte det danske vildsvinehegn tysk mismod . Her er det en udbredt opfattelse, at der er tale om en camoufleret grænsemur. Anlægget bliver kædet sammen med den danske indrejsekontrol og skaber hos vores naboer billedet af et land, der ønsker at isolere sig. Nu er hegnet færdig, og alt er meget værre. Det viser sig, at hegnet er en dødsfælde for vildtet. Billeder af kvæstede og dræbte dyr fylder tyske, sociale platforme og traditionelle medier. Selv landsdækkende tv har haft indslag. Med tysk logik er hegnet ubegribeligt. Naboerne påpeger ganske korrekt, at afspærringen ikke er nogen garanti for, at den afrikanske svinepest ikke når vores breddegrader. Vildsvin kan snige sig over i de passager, der er skyldes veje og vandløb. Samtidig er dyrene fremragende svømmere, der let kan krydse Flensborg Fjord. Endelig udgår den største smittefare ikke nødvendigvis fra vildsvin, men fra mennesker. Hvis en inficeret, polsk kødpølse på en eller anden vis havner i danske dyrs fødekæde, er skaden sket. Alle disse indvendinger er ubestrideligt rigtige. Og så må der vel stikke noget andet under, konkluderer førnævnte, tyske logik. Vi er hidtil ikke lykkedes med at forklare, at der i høj grad er tale om en mentalhygiejnisk foranstaltning. Danske landmænd og fødevaresektorens mange ansatte kan sove lidt roligere, fordi der trods alt er rejst en barriere mod smitten. Samtidig sender vi et signal til de udenlandske markeder om, at vi bekymrer os om fødevaresikkerheden. Da dette budskab tilsyneladende er usælgeligt hos vores naboer, kan vi i det mindste begrænse skaden. Derfor er det fint, at der nu træffes foranstaltninger, som skal begrænse faren for yderligere skader på vildt. Men samtidig må det være tilladt at undre sig over, at ingen havde forudset problemet. Så var vi nok stadig blevet stemplet som nationalister. Men vi var i det mindste sluppet for beskyldningen om, at vi slog Bambis mor ihjel.

Annonce