Annonce
Aabenraa

Den omvendte verden: Statsskolen testet ved det grønne bord

16-årige Mathilde Horskjær Madsen havde taget sin mor, Louise (yderst til højre), med til Åbent Gymnasium på Aabenraa Statsskole. Foto: Jacob Schultz
Ungdomsuddannelserne i Aabenraa gjorde sig til over for et nyt kuld potentielle elever. Morten Heldt og Mathilde Horskjær Madsen, der begge besøgte Aabenraa Statsskole, havde en ganske god idé om deres kurs.

Aabenraa: Der blev lørdag shoppet i Aabenraa i stor stil. Ikke på Markedspladsen, hvor tre-fire torvehandlende ikke fyldte meget. Derimod hos Aabenraa Statsskole, IBC, SOSU Syd og EUC Syd, der bød sig til med deres buket af uddannelsestilbud.

16-årige Morten Heldt havde taget sin mor, Vivian, med på statsskolen for at blive klogere på, hvad han skal erstatte 10. Aabenraa med efter sommerferien.

- Jeg kunne godt tænke mig at hjælpe andre mennesker, som har det svært. Det kan både være socialt eller fysisk, de har det svært. Så det kunne være super fedt, hvis jeg kunne komme ind på HF, der vil kunne dække mine behov, sagde Morten Heldt.

- Så kunne jeg måske blive pædagog og videreuddanne mig derfra, uddybede han.

Mor, Vivian Heldt, var ikke i tvivl om strategien.

- Han skal da følge sit hjerte. Gøre det, han er god til, det, han brænder for, mente hun, der ikke var blevet mindre overbevist om, at sønnen har valgt den rette kurs efter at have været til den første info-seance.

Annonce

Jeg lægger meget vægt på miljøet, på hvordan det er at være her, men også niveauet på linjerne og hvordan undervisningen foregår.

Mathilde Horskjær Madsen, 16 år

Flere parametre i spil

Det var de gule veste - nej, ikke dem fra Frankrig - men gymnasieelever iført refleksveste og bærende på store nummerskilte, der førte an i løjerne. Hvert nummer var lig med en studieretning eller en fagpakke.

16-årige Mathilde Horskjær Madsen ventede sammen med sin mor, Louise, på at skulle af sted på anden runde. Til sommer er hendes ophold på Vestbirk Musik- og Sportsefterskole slut, og så var Åbent Gymnasium på statsskolen et sted, hun kunne blive klogere på sit studievalg.

- Jeg lægger meget vægt på miljøet, på hvordan det er at være her, men også niveauet på linjerne og hvordan undervisningen foregår, sagde Mathilde Horskjær Madsen.

- Jeg kunne godt tænke mig at have noget musik, så jeg overvejer den kunstneriske linje med engelsk og musik på A-niveau, forklarede hun, der ikke var i tvivl om, gymnasiet kalder, blot om hvordan studieretningen skal designes.

Der var mange indtryk, der skulle fordøjes på Aabenraa Statsskole, hvor man viste sine uddannelsestilbud frem. Foto: Jacob Schultz
Aabenraa Statsskole havde lørdag sat slik og kaffe klar i foyeren, og guidede potentielle elever og deres forældre gennem studieretninger og fagpakker på gymnasium og HF. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Kultur

Paul C om at beholde to stjerner: Vi fejrede det med en potte te

Annonce