Annonce
Læserbrev

Den politiske retning er sat

Læserbrev: I fredags blev der indgået en aftale med Kommunernes Landsforening om kommunernes økonomi for 2020. Den politiske prioritering og retning er klar og som Socialdemokratiet lovede under valgkampen, dækkes udgifterne ved flere børn og ældre – samtidig er der afsat penge til håndtering af andre udfordringer og til yderligere forbedringer af den lokale velfærd.

Samlet indebærer aftalen en prioritering af velfærden i kommunerne for i alt 2,7 mia. kr. i 2020 – servicerammen bliver længe ventet løftet.

Det er vigtigt, at vi investerer i den tidlige indsats. Et udsat barn må ikke blive en udsat voksen. Vi skal tænke i langsigtede investeringer, så vi frigør ressourcer til velfærd og det enkelte udsatte menneske, hvilket der lægges op til med den nye kommune aftale.

Det specialiserede socialområde, som dækker borgere med fysisk, psykisk og/eller sociale problematikker, har også været et væsentligt tema i forhandlingerne. I Billund Kommune oplever vi også her et øget udgiftspres. Aftalen indebærer et tæt samarbejde om at komme til bunds i, hvad der driver udviklingen på området samt finde løsninger på, hvordan indsatsen tilrettelægges og prioriteres mest hensigtsmæssigt.

Kommunernes anlægsniveau i 2020 løftes til 19,1 mia. kr., så der er bedre muligheder for at investere i de fysiske rammer for velfærden. Det er 1,3 mia. kr. mere end sidste år.

De første skridt mod indførelsen af lovbundne minimumsnormeringer i daginstitutionerne frem mod 2025 er taget – et arbejde jeg hilser meget velkomment og som gerne må rykkes nogle år frem.

Alle vore problemer bliver ikke løst på én gang i kommunen, og vi står stadig foran en stor opgave i byrådet om at skulle lave et lokalt budget.

Vi ved endnu ikke præcist, hvad aftalen økonomisk kommer til at betyde for Billund Kommune. Jeg er ikke i tvivl om, at aftalen er et skridt i den rigtige retning af at sikre og udbygge den fælles velfærd, vi sætter først som socialdemokrater.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

Møde blev en skandale

Flere deltagere udvandrede i vrede, da cirka 35 advokater og ejendomsmæglere var mødt frem til et arrangement, hvor Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, ville orientere om de regler, der gælder for udenlandske EU-borgere, som ønsker at slå sig ned i deres egen bolig i Danmark. Den frustrerede reaktion er fuldt forståelig. SIRI’s direktør Kasper Højvang Kyed og kontorchef Inge Thomsen var med. Civilstyrelsen stillede med direktør Lene Volke Roesen. Og så blev der ellers talt sort. Men konklusionen blev, at for eksempel en tysker ikke kan købe et hus i Danmark og så få et EU-opholdsbevis med virkning fra overtagelsesdagen. I stedet skal huskøberen først tage ophold i en lejet bolig, søge opholdstilladelse og efterfølgende flytte ind i sin ejendom. Den fortolkning er helt urimelig. Helt vildt bliver det, når kontorchef Inge Thomsen antyder, at den stramme praksis skulle bunde i politisk uvilje mod, at for eksempel tyskere køber ejendom i Danmark for at bo her. Disse mennesker er altså fra vores egen kulturkreds. I flere tilfælde er der desuden tale om personer, der i forvejen taler dansk, fordi de enten tilhører det danske mindretal eller har forberedt sig vældig godt på det nye hjemland. Samtidig er der ofte tale om stærkt efterspurgt arbejdskraft. Her bliver der absolut ingen problemer med integrationen. Skulle danske politikere virkelig være modstandere af denne form for indvandring, bør de pågældende efter kontorchefens udmelding straks stå frem og forklare sig. Det bliver i så fald interessant at høre argumenterne. Nu var der lykkeligvis både ejendomsmæglere og jurister med til det skandaløse møde. De sidstnævnte bør undersøge, om SIRI’s praksis ikke er i strid med EU’s bestemmelser. I givet fald skal der anlægges en prøvesag. Den nuværende tilstand er helt uacceptabel. Mennesker med viljen og evnen til at gøre noget godt for Danmark og en kulturel baggrund som vores egen er naturligvis hjertelig velkomne – eller bør være det.

Varde For abonnenter

Borgmester om ulovligheder i børnehave: - Jeg har bedt mine direktører kigge sagen igennem

Annonce