Annonce
Billund

Den rolige radarstation i Fitting

Fittinglejren. Foto: Privat
Fittinglejren blev aldrig beskudt og skød ej heller mod de allierede. Der faldt dog et mindre fly ned i 1943. Pigtråden, der siden fik til formål at holde folk inde, handlede i begyndelsen om at holde nabobøndernes kreaturer ude.

Vorbasse/ Fitting: Ved 2. verdenskrigs begyndelse var der folk i Berlin, der slog cirkler med passere på et kort. I nærheden i de cirkler skulle der være radarstationer, og således gik det til, at der kom en radarstation til Fitting. Et foretagende, der foregik i al fredsommelighed. Her blev de allieredes fly iagttaget og indberettet til Karup. Ib Hansen, der har skrevet om perioden, har ikke kunnet få bekræftet, at der nogensinde blev skudt på fly fra stationen, og den blev heller ikke ramt.

- Måske var der en indstilling til, at man ikke skød på noget, der ikke var farligt, og så lå den klinet op ad en almindelig bondegård og kunne på den måde ligne udhuse. Et trick, som tyskerne udnyttede flere steder, siger Ib Hansen.

Da Fittinglejren var størst, husede den 400 tyskere. Tyskere, der generelt var i en dårlig fysisk form eller som var blevet såret let eller havde andre skavanker.

- De havde et kontorjob, hvor de passede de tekniske installationer. Der var også mange unge kontordamer i lejren, der passede telefonforbindelserne, fortæller Ib Hansen, der i sin research har fundet frem til, at tyskerne blev modtaget meget blandet på egnen. Der var for eksempel tre tyskervenlige familier i området med rødder syd for Kongeøen.

- Der var pigtråd om lejren, men tyskerne bevægede sig frit omkring. Den var der nok mere for at kunne holde naboens køer ude, fortæller Ib Hansen, der gennem Vandel Bunkermuseum fik kendskab til en mængde billeder, som en tysk soldat havde taget under livet i lejren.

- Dem har jeg sammenholdt med luftfotos, og dermed har jeg kunnet rekonstruere lejren mere eller mindre bygningsmæssigt, siger Ib Hansen, der med sin egen IT-baggrund har fundet det interessant at dykke ned i tyskernes tekniske installationer.

- De allierede var jo også imponerede efter krigen, og det viste sig senere, at de tyske officerer gerne ville fortælle om det, fordi de var stolte over det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Labrador på udflugt: Hvem savner Elvis

Annonce