Annonce
Billund

Den rolige radarstation i Fitting

Fittinglejren. Foto: Privat
Fittinglejren blev aldrig beskudt og skød ej heller mod de allierede. Der faldt dog et mindre fly ned i 1943. Pigtråden, der siden fik til formål at holde folk inde, handlede i begyndelsen om at holde nabobøndernes kreaturer ude.

Vorbasse/ Fitting: Ved 2. verdenskrigs begyndelse var der folk i Berlin, der slog cirkler med passere på et kort. I nærheden i de cirkler skulle der være radarstationer, og således gik det til, at der kom en radarstation til Fitting. Et foretagende, der foregik i al fredsommelighed. Her blev de allieredes fly iagttaget og indberettet til Karup. Ib Hansen, der har skrevet om perioden, har ikke kunnet få bekræftet, at der nogensinde blev skudt på fly fra stationen, og den blev heller ikke ramt.

- Måske var der en indstilling til, at man ikke skød på noget, der ikke var farligt, og så lå den klinet op ad en almindelig bondegård og kunne på den måde ligne udhuse. Et trick, som tyskerne udnyttede flere steder, siger Ib Hansen.

Da Fittinglejren var størst, husede den 400 tyskere. Tyskere, der generelt var i en dårlig fysisk form eller som var blevet såret let eller havde andre skavanker.

- De havde et kontorjob, hvor de passede de tekniske installationer. Der var også mange unge kontordamer i lejren, der passede telefonforbindelserne, fortæller Ib Hansen, der i sin research har fundet frem til, at tyskerne blev modtaget meget blandet på egnen. Der var for eksempel tre tyskervenlige familier i området med rødder syd for Kongeøen.

- Der var pigtråd om lejren, men tyskerne bevægede sig frit omkring. Den var der nok mere for at kunne holde naboens køer ude, fortæller Ib Hansen, der gennem Vandel Bunkermuseum fik kendskab til en mængde billeder, som en tysk soldat havde taget under livet i lejren.

- Dem har jeg sammenholdt med luftfotos, og dermed har jeg kunnet rekonstruere lejren mere eller mindre bygningsmæssigt, siger Ib Hansen, der med sin egen IT-baggrund har fundet det interessant at dykke ned i tyskernes tekniske installationer.

- De allierede var jo også imponerede efter krigen, og det viste sig senere, at de tyske officerer gerne ville fortælle om det, fordi de var stolte over det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce