x
Annonce
Læserbrev

Den spanske syge

Læserbrev: I denne coronatid kan en gammel mand, som nærmer sig de 75 år, ikke lade være at tænke på en mand, som 26 år gammel måtte lade livet til den spanske syge.

Hans navn var Rudolf Harald Bruhn. Han fødtes i København den 8. april 1889 og døde samme sted 14. oktober 1918. Han kunne det hele, denne gyldne begavelse. Han skrev digte som "Langt over lande", "Danmark frem" og ikke mindst FDF’s væbnersang, børnebøger som "I sommerlejr" og Drenge, som går forud for den bog, jeg her godt vil omtale og anbefale til læsning for unge, voksne og ældre.

Den kom i 1916 og blev en bestseller på den tid. Den hedder, "De seks". Bogen omhandler seks kammerater, som kommer på Jonstrup Lærerseminarium og holder sammen. De oplever en masse ting sammen. Den ene får til sidst en alvorlig sygdom, som nok er lungebetændelse eller spansk syge.

Det er en bog med sjov, glæde og dyb alvor og sorg. Det er en bog, der er god at læse netop nu. Det er en stærk bog, god at få forstand af, til at tænke over. Den sætter sig i ens erindring.

Rudolf Bruhn var lærer ved Københavns skolevæsen til sin alt for tidlige død, og ligger begravet på Vestre kirkegård.

Læs bogen. Du vil ikke fortryde.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce